Na fotografiji sta predsednik republike Slovenije Borut Pahor in Jernej Slivnik. Foto: ZŠIS-POK
Na fotografiji sta predsednik republike Slovenije Borut Pahor in Jernej Slivnik. Foto: ZŠIS-POK

Jernej Slivnikje uspešno končal nastope na svetovnem prvenstvu za smučarje invalide v Kranjski Gori. V današnjem slalomu je osvojil deseto mesto v kategoriji sedečih smučarjev, svetovni prvak pa je postal Nizozemec Jeroen Kampschreur, ki je v Kranjski Gori osvojil že drugo zlato odličje.

Jernej Slivnik si je na današnjem slalomu v zahtevnih vremenskih razmerah, med tekmo je namreč ves čas snežilo, prismučal deseto mesto. V prvi vožnji je bil deveti, v finalu je nato, tudi zaradi nekaj manjših napak, izgubil eno mesto, a nazadnje vendarle končal med deseterico, kar je njegova najboljša uvrstitev na velikih tekmovanjih doslej. »Danes smo imeli pravo snežno kuliso, a to nas ni zmotilo, pa tudi proga je bila vrhunsko pripravljena. S prvim nastopom sem nekoliko bolj zadovoljen. V drugo sem dal vse od sebe, a je bilo preveč napak v tisti preveliki želji,«je svoj nastop ocenil Jernej Slivnik. Nastop svojega varovanca pa je trener Roman Podlipnik ocenil z besedami: »S prvo slalomsko vožnjo sem zadovoljen, bilo je težko, Jernej pa pod pritiskom. A je pokazal tako vožnjo, kot jih je kazal pred poškodbo ramen. Na dokaj zahtevni progi mu je vse uspelo. V drugo je vozil z nekaj ročne zavore, a generalno gledano je bilo dobro.«

Veselje med sošolci in predsednikove dobre želje

V Kranjski Gori je vladalo pravo navijaško vzdušje, ki so ga še povečali učenke in učenci jeseniške gimnazije, saj so prišli navijati za svojega sošolca Jerneja Slivnika.»To je bil velik dan za Jerneja in vse nas, predvsem pa dijake, da so videli na delu vrhunske športnike invalide, da so se lahko prepričali, kaj vse zmorejo,“je po tekmi povedalaravnateljica Gimnazije Jesenice Lidija Dornik. Tekmo si je v Podkorenu ogledal tudi predsednik Republike SlovenijeBorut Pahor, ki je bil tudi pokrovitelj svetovnega prvenstva. »Dal sem mu največ, kar mu lahko dam: podpisal se je na zastavo slavnih. Ni še svetovni ali olimpijski šampion, a je na poti tja. Zato je prav, da dobi priložnost,«je med drugim povedal predsednik Pahor. Slivniku so za dosežke čestitali tudiJana Čander, strokovna sodelavka Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite, ministrica za infrastrukturoAlenka Bratušekin direktor Smučarske zveze SlovenijeFranci Petek.

Kdo so dobitniki medalj

NizozemecJeroen Kampschreurje bil v kategoriji sedeči smučarji vnovič najbolj hiter in osvojil zlato odličje, drugi je bil NorvežanJesper Pedersen, tretji pa Poljak Igor Sikorski. Med stoječimi smučarji je svetovni prvak postal FrancozArthur Bauchet, pri slepih in slabovidnih gre zlato v ItalijoGiacomu Bertagnolliju. V Kranjski Gori se bo SP končalo v četrtek, ko bodo slalom odpeljale še smučarke, potem pa se bodo smučarji invalidi preselili v Italijo, kjer bo Na Žlebeh (Sella Nevea) še drugi del prvenstva s hitrima disciplinama in superkombinacijo. 29. januarja sta na sporedu ženski in moški smuk, 31. januarja superkombinacija, 1.februarja pa sledi še super G in zvečer še zaključna slovesnost. Svetovna smučarska karavana se vrača v Slovenijo med 3. in 4. februarjem, ko bodo na sporedu tekme svetovnega pokala: po dva veleslaloma v ženski in moški konkurenci.

V.P.