Foto: Facebook/European Para Championships
Foto: Facebook/European Para Championships

Kot so sporočili prireditelji v Rotterdamu, je večšportno evropsko tekmovanje (European Para Championships) dogodek, ki bo predvidoma postal tradicionalen in ga bodo izvajali na štiri leta v letu pred paraolimpijskimi igrami.

Prvi gostitelj bo Nizozemska, ki bo v Rotterdamu izvedla deset različnih evropskih prvenstev. Na njih pričakujejo približno 1500 udeležencev iz 45 držav. Slavnostno odprtje je bilo v torek zvečer, športniki se bodo za medalje v desetih panogah borili do 20. avgusta. Glavno prizorišče bosta dvorana in kongresni center Rotterdam Ahoy, nekatera tekmovanja pa bodo gostili tudi drugi mestni predeli. Na vseh desetih prvenstvih pa bodo športniki tudi lovili kvote ali kvalifikacijske točke za paraolimpijske igre v Parizu 2024.

"Upam, da bo Rotterdam navdih za druge gostitelje v prihodnosti, saj je zelo pomembno, da bi takšni dogodki postali stalnica v evropskem športnem koledarju tudi v letih 2027, 2031 in še pozneje," je v nagovoru ob odprtju tekmovanj dejal predsednik krovnega mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC) Andrew Parsons.

Rotterdam bo v naslednjih 12 dneh gostil deset tekmovanj: v parakolesarstvu, paralokostrelstvu, parabadmintonu, tenisu na vozičkih, paratekvondoju, košarki na vozičkih, parajudu, parastrelstvu, golbalu in dvoranskem balinanju.

Svoje športnike bo imela tudi Slovenija. Kot so sporočili iz krovne zveze
za šport invalidov Slovenije - slovenskega paralimpijskega komiteja, bodo
Slovenci nastopali v lokostrelstvu, dvoranskem balinanju, kolesarstvu in
strelstvu.

Na lokostrelskem EP bosta nastopila izkušeni paraolimpijec Dejan Fabčič,
ki bo imel novo priložnost za potrditev norme za Pariz 2024, ter Živa
Lavrinc, ki si je prvi nastop na paraolimpijskih igrah že zagotovila na
nedavnem SP na Češkem.

Med kolesarji bo tudi Anej Doplihar, ki v teh dneh nastopa tudi na
svetovnem prvenstvu v Glasgowu. V dvoranskem balinanju pa bo Slovenijo
zastopala Nataša Bartol, ki ima prav tako možnosti za pridobitev
paraolimpijske kvote.