Mize za namizni tenis v dvorani na EP v Laškem 2019. Pri mizah igrajo tekmovalci, opazujejo jih sodniki. Foto: dostopno/Sportida
Mize za namizni tenis v dvorani na EP v Laškem 2019. Pri mizah igrajo tekmovalci, opazujejo jih sodniki. Foto: dostopno/Sportida

V času epidemije s koronavirusno boleznijo so bila odpovedana številna tekmovanja doma in na tujem, kar je seveda močno vplivalo na treninge in načrte športnikov in športnih zvez. Najpomembnejša je gotovo odpoved letošnjih poletnih olimpijskih in paralimpijskih iger v Tokiu, ki so prestavljene na prihodnje leto. Prestavljena pa so tudi številna druga tekmovanja.

Namesto junija EP v parastrelstvu v Laškem novembra

Letošnje evropsko prvenstvo v parastrelstvu v Laškem je z junija prestavljeno na november. Odločitev je bila sprejeta po posvetu Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite in predstavnikov Mednarodnega paralimpijskega komiteja, ki so zadolženi za parastrelstvo.

"Glede na že znane dogodke smo tudi na Zvezi za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite morali skupaj z Mednarodnim paralimpijskim komitejem in predstavniki za parastrelstvo poiskati nov termin za našo sploh prvo organizacijo evropskega prvenstva. V upanju, da se epidemija umiri do jeseni, smo našli nov termin. Tako bo jeseni v Laškem moč videti najboljše parastrelce, ki se bodo pomerili z zračno puško na 10 metrov," je ob tem povedal Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIS-SPK in predsednik organizacijskega odbora prvenstva.

Tekmovanje bo potekalo med 20. in 25. novembrom 2020, 50 strelskih mest bo v dvorani Tri lilije, 10 pa še v veliki dvorani Hotela Thermana Park Laško, kjer bodo tekmovanje na najvišji ravni slovesno odprli in sklenili. Tekmovanja se bo po prvih ocenah udeležilo okoli 300 tekmovalk in tekmovalcev iz vsaj 25 držav stare celine. V Laškem bo tudi prvič, da se bodo preizkusili tudi strelci in strelke z okvaro vida.

Zadnje evropsko prvenstvo je decembra 2018 potekalo v Srbiji, kjer je Franček Gorazd Tiršek postal evropski prvak v disciplini zračna puška stoje R4. Do zlata je prišel z zadnjim strelom. Pred tem je bil najboljši že v kvalifikacijah. Tiršek je tako v srbski prestolnici osvojil že 32. medaljo slovenskih parastrelcev na velikih tekmovanjih.

Turnir v namiznem tenisu

V teh dneh bi se moral v Laškem začeti 17. Slovenia Open Thermana Laško, največji turnir v namiznem tenisu za športnike invalide, kjer je lani sodelovalo 427 športnic in športnikov iz 43 držav, štirje Slovenci so se uvrstili v izločilne boje. Tekmovanje je zaradi epidemije s koronavirusno boleznijo prestavljeno na september.

Na fotografiji je Luka Trtnik med tekmo. Foto: Sportida
Na fotografiji je Luka Trtnik med tekmo. Foto: Sportida

Luka Trtnik – priprave v času epidemije

"To so dnevi in tedni, ko ves čas posvečam fizični pripravi, precej več časa pa imam tudi za šolo," pove Trtnik, dijak 4. letnika elektrotehnične srednje šole. Klubski trener David Orešnik je zanj pripravil poseben program.

"Več kot mesec in pol nismo imeli treninga za mizo v dvorani. Skušam si pomagati tudi z mizo doma, kjer vadim servis, pravega sparing partnerja pa doma ni," v smehu doda Luka. Od sezone je veliko pričakoval, pohvali tudi delo, ki so ga naredili v prvih dveh mesecih.

"Poudarek je bil na vračanju servisa, 'backhandu'. Upam in želim si, da dvomesečna pavza ne bo pustila prevelikih posledic," se nadeja Luka, ki mu je jasno, da bo prisilni počitek pustil nekaj posledic in terjal svoj davek. A se tudi zaveda, da so to stvari in dogodki, na katere ne more vplivati.

Upa in želi si tekem, zdaj pa predvsem treninga, ki ga je vajen. Klubski trener David Orešnik je bil v zadnjih dneh velik optimist, Luka že nestrpno čaka navodila glede vadbe v športni dvorani, kjer pa, se razume, bodo strogo upoštevali nasvete pristojnih organizacij in epidemiološke stroke.

"Priznam, da je turnir v Laškem moje najljubše tekmovanje. Zato mi je žal, ker ga ni, a je treba upoštevati okoliščine. Zdaj je bistveno, da se spet začne trenirati," je pragmatičen Trtnik, ki je dobil s prestavitvijo paralimpijskih iger na leto 2021 več časa, da morda še opozori nase in se vmeša v boj za paralimpijsko vozovnico. "O tem ne razmišljam, mislim le na prvi trening, ki sledi," ostaja Luka realen, v svoji tekmovalni skupini M7 pa zaseda 34. mesto na svetovni lestvici.

Lani poleti se je izkazal na 5. evropskih paraigrah mladih na Finskem. V posamični konkurenci je bil srebrn, v ekipni pa bronast.

Postani športnik

Trtnik je tudi eden od ambasadorjev programa Postani športnik, ki sta ga z namenom vzpostavitve dolgoročnega sistema in pogojev za vključevanje mladih invalidov v športne aktivnost razvila Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite. S programom želijo tudi spremeniti pogled na šport invalidov invalidov, ozaveščati javnost in razbiti predsodke o vključevanju mladih invalidov v športne programe ter spodbujati različna društva ter organizacije pri prilagoditvi programov za mlade invalide. x