Stari ljudje z velikimi sombreri na glavah prepevajo. Foto: Reuters
Stari ljudje z velikimi sombreri na glavah prepevajo. Foto: Reuters

Skupine mariachev so že dolgo stalnica mehiške kulture, zdaj pa njihove živahne pesmi uporabljajo v nov poseben namen – za obujanje spominov tistih, ki imajo Alzheimerjevo bolezen. V Mehiki je približno 1,3 milijona ljudi s tem zdravstvenim stanjem. Študije naj bi namreč kazale, da glasba stimulira živčne prenašalce v možganih, kar vzpostavi miselno in čustveno povezavo, ki se bolnikom pomaga spomniti in priklicati pomembne življenjske dogodke.

Neprofitna organizacija Federación Mexicana de Alzheimer tako oglašuje terapijo v upanju, da bo glasba med bolniki s to degenerativno boleznijo prebudila spomine na pretekle čase in jih spodbudila k petju ali celo plesu na stare znane melodije. Terapija je bila sicer pred 11 leti prvotno razvita v Nemčiji, pridih mariachev pa so ji dodali zato, da so jo prilagodili za uporabo v Mehiki.

Terapevtski tečaj, ki ga kitaristke, violinistke in trobentačice vodijo v kratkih suknjičih in širokih sombrerih, se je začel septembra in se bo nadaljeval do sredine novembra. Obsegal bo tudi nastope po vsem mestu, ki se jih bolniki lahko udeležijo. Predstave zajemajo plesne dvorane, čolne na vodnih poteh južnega okrožja Xochimilco in tradicionalno točko mariachev v prestolnici – Plaza Garibaldi. Upajo, da bi tudi prizorišča prispevala k obuditvi spominov bolnikov.

Starejša gospa z velikim sombrerom, ki poje v družbi mlajše ženske. Foto: Reuters
Starejša gospa z velikim sombrerom, ki poje v družbi mlajše ženske. Foto: Reuters

"Zelo me žalosti, ker se spomnim svojega moža, a vseeno z veseljem poslušam glasbo, saj se mi tako vrne veliko spominov, ki me zelo osrečujejo," je povedala Leonor Camacho. 90-letnici predvajajo pesmi, ki so povezane z njenim možem, sorodniki in prijatelji, ter tako dopolnjujejo njeno vsakodnevno terapijo, ki vključuje tudi govorjenje težko izgovorljivih besed in izvajanje ročnih vaj za spodbujanje njenega spomina.

Odkar je začela hoditi na mariachi terapijo, je Leonor Camacho, ki svoj um zaposluje tudi s kuhanjem in drugimi opravili, po besedah njene hčerke živahnejša in dejavnejša. Pred terapijo pa je večinoma sama sedela v naslanjaču ob oknu.