19 planincev invalidov - slepih, slabovidnih, gluhih, gibalno oviranih, nevrorazličnih in invalidov, ki se soočajo z dolgotrajnimi boleznimi - in spremljevalci na vrhu štiritisočaka Breithorn. Foto: arhiv inPlaninec
19 planincev invalidov - slepih, slabovidnih, gluhih, gibalno oviranih, nevrorazličnih in invalidov, ki se soočajo z dolgotrajnimi boleznimi - in spremljevalci na vrhu štiritisočaka Breithorn. Foto: arhiv inPlaninec

19 planincev invalidov – slepih, slabovidnih, gluhih, gibalno oviranih, nevrorazličnih in invalidov, ki se soočajo z dolgotrajnimi boleznimi – je v ponedeljek, 29. julija 2024, stopilo korak višje na poti k izpolnitvi svojih želja.

Vzpon so zasnovali in varno izpeljali v Odboru Planinske zveze Slovenije za planinstvo invalidov in oseb s posebnimi potrebami - Odboru inPlaninec. K podvigu so pritegnili tudi dva gorska vodnika, 12 planinskih vodnikov, tri spremljevalce in 11 pohodnikov ter tolmačko slovenskega znakovnega jezika, ki so ves čas odprave skrbeli za varen korak vseh udeležencev.

Kot so zapisali pri Odboru PZS inPlaninec, so s svojim podvigom dokazali, "da vztrajnost, volja in medsebojna pomoč vodijo visoko, tudi v gore, za katere si marsikdo ni predstavljal, da jih lahko osvoji."

Včeraj, 5. avgusta, so svojo odpravo predstavili na tiskovni konferenci v prostorih Planinske zveze Slovenije.

Premagali več kot štiri tisoč metrov visoki vrh in svoj strah

Vsega skupaj 50 udeležencev velika odprava se je na pot v Švico podalo v nedeljo, 28. julija. Dan za tem, v ponedeljek, 29. julija, so v vetrovnem, a sončnem vremenu opravili vzpon na Breithorn in osvojili ta 4.164 metrov visoki vrh.

Skupina se je dan kasneje, v torek, 30. julija, odpravila še na ledenik z razgledom na Mont Blanc in Velikanov zob.

Pri odboru so povedali, da doslej še ni bilo možnosti za organiziran vzpon inPlanincev v osrednjem alpskem masivu, na 3 tisoč ali 4 tisoč metrov nadmorske višine: Na Breithorn so v Odboru inPlaninec prvič pomislili lani, ko so uspešno sklenili prostovoljski projekt inPlaninci po Slovenski planinski poti in v slovensko visokogorje popeljali več kot 100 inPlanincev.

Vodja Odbora inPlaninec Jurček Nowakk, ki je bil hkrati vodja odprave, je povedal: "Najprej smo morali iti na Slovensko planinsko pot in Triglav, da smo videli, koliko kdo zmore, in da so prostovoljci in inPlaninci dozoreli. Visokogorja ne smemo podcenjevati. Zato smo pohod organizirali za skupino inPlanincev z izkušenimi spremljevalci in prostovoljci, ki so jih ves čas spremljali in varovali."

Prvič nad mejo štiri tisoč metrov

19 planincev invalidov - slepih, slabovidnih, gluhih, gibalno oviranih, nevrorazličnih in invalidov, ki se soočajo z dolgotrajnimi boleznimi - in spremljevalci z zastavami. Foto: arhiv inPlaninec
19 planincev invalidov - slepih, slabovidnih, gluhih, gibalno oviranih, nevrorazličnih in invalidov, ki se soočajo z dolgotrajnimi boleznimi - in spremljevalci z zastavami. Foto: arhiv inPlaninec

Razmere na štiri tisoč metrih nadmorske višine niso enake tistim na naših dvatisočakih, je povedal inPlaninec Jožef Gregorc in dodal: "Vsem točkam, na katere je potrebno biti pozoren pri vzponu na dva tisoč metrov, je bilo treba dodati tudi višino in posledično precej redkejši zrak. Poleg tega je bilo pri naši odpravi treba upoštevati tudi zelo vetrovne razmere. Ker je bila vremenska napoved za druge dni še slabša, se pač vetru ni bilo mogoče izogniti."

Skrb za varnost inPlanincev je bila velik izziv. Vrhunska alpinista in gorska vodnika Marija in Andrej Štremfelj, prvi zakonski par, ki je leta 1990 osvojil najvišjo goro sveta Everest, je skrbel za varnost planincev. "Sodelovanje z inPlaninci se je tudi tokrat izkazalo za enkratno doživetje. Kljub večkratnemu sodelovanju me vedno znova preseneti dejstvo, da so ljudje, ki jih življenje hudo preizkuša, prav zato še bolj vedri, polni optimizma in pozitivne energije, nasmejani. Sama organizacija celotne ture je bila na visokem nivoju in sodelovanje z ekipo mi je bilo v veselje," je povedal Andrej Štremfelj.

Marija Štremfelj je poudarila, da ob akcijah Odbora inPlaninec spoznava, kako pomembno je vključevanje na tak ali drugačen način oseb s posebnimi izzivi v dejavnosti, ki jim omogočajo bogato življenje: "Njihova radost na vrhu Breithorna, z derezami in cepinom v rokah, v kraljestvu ledenikov, pa tudi ves čas druženja, je obogatilo tudi nas, spremljevalce. Odnosi so tisti, ki so pomembni in ki svet poganjajo v pravo smer. Dokler bomo imeli dovolj moči in volje, da bodo ti ljudje izstopili iz svojih domov, bomo še družba, ki ima zdrave korenine."

Za tolmačenje v slovenski znakovni jezik je med odpravo poskrbela tolmačka Natalija Spark, Slovenka leta 2021: "Naj nas ta izkušnja spomni, da smo skupaj močnejši in da lahko dosežemo velike stvari, ne glede na invalidnost, ko delamo kot ekipa. Hvala vam invalidom, da sem vas lahko spremljala. Tolmačenje na takšni nadmorski višini je bila zame nova izkušnja, a obenem tudi neverjetna čast."

K izvedbi vzpona so neizmerno veliko prispevali tudi spremljevalci inPlanincev, ki svoje plemenito delo opravljajo prostovoljno. "Ozko gledanje, da je edini način plačila denar, prostovoljci zamenjujemo za prepričanje, da dobiš natanko toliko, kolikor daš, in tisto, kar daš – veselje, prijateljstvo, toplino. Zase lahko rečem, da dobim veliko več, kot lahko dam," je po vzponu povedala prostovoljka Ivana Leskovar.

Nepozabni vtisi parašportnikov

Svojo odpravo in doživetja na Breithornu so udeleženci, vodniki in spremljevalci 5. avgusta predstavili na novinarski konferenci v prostorih Planinske zveze Slovenije. Foto: Manca Ogrin
Svojo odpravo in doživetja na Breithornu so udeleženci, vodniki in spremljevalci 5. avgusta predstavili na novinarski konferenci v prostorih Planinske zveze Slovenije. Foto: Manca Ogrin

Podvig inPlanincev na Breithornu je ves čas podpirala tudi Planinska zveza Slovenije, odprave pa so se udeležili tudi parašportniki. "To, da sem osvojila vrh Breithorna, niti ni najpomembnejše zame. Seveda sem neizmerno vesela in srečna, da mi je to uspelo, a domov grem še z veliko več nepozabnimi doživetji. Stkale so se še trdnejše vezi med vsemi nami, brez občutkov podrejenosti, manjvrednosti, dolgovanja, ki se kdaj pa kdaj želijo pretihotapiti v moje misli. Iskrena hvala vodnikom in spremljevalcem za nepozabno izkušnjo," je vtise strnila parašportnica Jana Führer.

Na vrh Breithorna se je povzpel tudi Gorazd Dolanc, udeleženec treh paraolimpijskih iger v disciplini golbal. Trenutno je član slovenske paraplezalne reprezentance. Povedal je: "Sam sem se prijavil na to avanturo predvsem zaradi mojih prijateljev inPlanincev, da doživim in občutim to njihovo iskreno srečo ob tem, ko gredo preko sebe in jim uspe doseči zastavljen cilj, s katerim vedno znova osebnostno zrastejo. In to jim oziroma nam je zopet uspelo. Napredek v kondiciji in dobri hoji vsakega posameznika je očiten, glave so na mestu, volja je neomajna, zato verjamem, da gremo skupaj lahko še višje. Imeli smo prekrasne pogoje za vzpon in doživeli pravo belo pravljico. Sam sem užival vsak trenutek."

Akcija Skupaj v Hribe!

Vzpon na Breithorn je bil uspešen zaradi večletnega dela članov Odbora inPlaninec, ki z inkluzijskimi pohodi Skupaj v hribe! inPlanincem priporoča in omogoča aktiven življenjski slog ter čim več telesne dejavnosti. "Spodbujamo jih, naj se podajo v naravo in družbo, novim dogodivščinam naproti," je povedal vodja delovne skupine Jurček Nowakk.

Pohodi povezujejo različne invalidske organizacije in društva. Tudi odprave na Breithorn so se udeležili člani skupin Nevrorazlični, Slepi in slabovidni, Gibalno ovirani gore osvajajo, Dolgotrajno bolni in inPlaninci z okvaro sluha.

Posebni akciji Odbora inPlaninec v letošnjem letu sta tečaj varne hoje v gorah v zimskih razmerah, ki je bila podpora za uspešno izveden vzpon na Breithorn, in tečaj fotografije za inPlanince z okvaro sluha.