Črna naslovnica, na kateri je portret Prešerna in napis naslova. Foto: dostopno
Črna naslovnica, na kateri je portret Prešerna in napis naslova. Foto: dostopno

Poezijam Franceta Prešerna boste lahko prisluhnili v interpretaciji Aleša Valiča, v radijski igri Sestre avtorja Vinka Möderndorferja nastopajo: Saša Pavček, Jana Zupančič, Maruša Majer, Olga Kacjan in Brane Grubar, zvočno knjigo Ivana pred morjem Veronike Simoniti pa interpretira Ana Facchini.

France Prešeren: Poezije

Zbirko Slovenski literarni klasiki in sodobniki bogatimo z zvočnico Poezije Franceta Prešerna. Ta je nastala v sodelovanju z Radiem Slovenija – Programom ARS in ob finančni podpori Javne agencije za knjigo, pesmi pa je s svojim glasom v režiji Alena Jelena zaznamoval igralec Aleš Valič. „Prešernove Poezije sodijo na knjižno polico v vsakem slovenskem stanovanju in enako velja za virtualno polico zvočnih knjig – brez Poezij pač ne gre. Klasik izpred dveh stoletjih nam ima vedno znova kaj povedati, njegova spoznanja so aktualna za vse čase. Zvočnica je namenjena tako dobrim poznavalcem našega velikega poeta kot tudi tistim, ki morda površno poznajo le nekaj njegovih pesmi – interpretacija enega najbolj prepoznavnih slovenskih igralcev Aleša Valiča bo obojim prinesla dodaten estetski užitek,“ je prepričan literarni urednik Vlado Motnikar.

Naslovnica radijske igre Sestre. Foto: ZKP RTV Slovenija
Naslovnica radijske igre Sestre. Foto: ZKP RTV Slovenija

Vinko Möderndorfer: Sestre

V Zbirki Slovenski literarni klasiki in sodobniki je v sodelovanju z Radiem Slovenija – Programom ARS ob finančni podpori Javne agencije za knjigo nastala tudi radijska igra Sestre avtorja Vinka Möderndorferja v režiji Alena Jelena. Besedilo je bilo nominirano za Grumovo nagrado na 48. Tednu slovenske drame v Kranju leta 2018. V kriminalni drami o zelo intimnih rečeh tri sestre pospravljajo stanovanje pokojne mame. Črne vreče za smeti, s katerimi se sorojenke lotevajo zadane naloge, se polnijo s predmeti, ozračje pa s spomini in dolgo potlačenimi zamerami ... Möderndorferjevo delo izvrstno interpretirajo igralke Olga Kacjan, Saša Pavček, Jana Zupančič in Maruša Majer, v vlogi pripovedovalca navdušuje Brane Grubar, vse skupaj pa izjemno dramsko podkrepi avtorska glasba in izvedba Gregorja Jagodiča.

Naslovnica knjige Ivana pred morjem. Foto: ZKP RTV Slovenija
Naslovnica knjige Ivana pred morjem. Foto: ZKP RTV Slovenija

Veronika Simoniti: Ivana pred morjem

V sodelovanju z Radiem Slovenija – Programom ARS, SNG Nova Gorica in založbo Mladinska knjiga ter ob podpori Javne agencije za knjigo RS je izšla tudi zvočna knjiga Ivana pred morjem avtorice Veronike Simoniti v režiji Klemna Markovčiča in v interpretaciji članice igralskega ansambla novogoriškega gledališča Ane Facchini. V s kresnikom nagrajeni zgodbi se pripovedovalka iz Pariza, kjer si je ustvarila dom, vrne v slovensko Primorje, da bi počistila stanovanje pokojne mame za resnega kupca. V kupu porumenelih fotografij najde sliko babice, ki njeno petletno mamo drži za roko, drugo roko pa polaga na nosečniški trebuh. Leto posnetka 1943 je bilo leto težkih usod in naglih preobratov. Kaj se je zgodilo z otrokom v trebuhu, o katerem pripovedovalka ni nikoli slišala?

Konec februarja pa bodo pri ZKP RTV Slovenija zbirko zvočnic dopolnili še z Dolino rož ter maturitetnima branjema Veliki Gatsby in Čudežni Felix.