Skupinska fotografija udeležencev. Foto: Zavod Modri december
Skupinska fotografija udeležencev. Foto: Zavod Modri december

Letos so aktivnosti in izvedbo projekta izpeljali v Mladinskem centru Idrija. Za dobrih pet dni je prostore hostla skupno zasedlo skoraj 30 oseb, poleg spremljevalcev in izvajalcev programov, so bili 'poletne dogodivščine' najbolj veseli mladi z avtizmom.

Slovenijo so obiskali drugo leto zapored mladi iz Latvije in letos prvič s Švedske. Po besedah Zavoda Modri septembra gre namreč za izredno pomembno izmenjavo, namenjeno avtistom, kjer se lahko mladi družijo, spoznajo sovrstnike iz tujine oziroma preživijo teden dni izven domačega okolja. V okviru izmenjave so pripravili tudi tri tematske večere, kjer so skupine predstavile svojo domačo državo (torej Slovenijo, Švedsko in Latvijo) skozi besedo, ples in kulinariko.

V kratkem času so gostom ponudili vsebinsko bogat, raznolik, zabaven in izobraževalen program. Martina Mrakovčić, facilitatorka izmenjave, je rekla: "Pomemben del izmenjave so bile delavnice, ki so jih udeleženci pripravili in izvedli sami. Z vrstniki so med drugim delili znanje peke švedskih slaščic, vadbe joge in mitologije. S tem so krepili svoje komunikacijske veščine, stopili iz cone udobja in gradili samozavest. Z veseljem sem spremljala, kako je ena izmed udeleženk prvič samostojno izvedla delavnico šivanja in ostale suvereno vodila skozi proces."

V Idriji so se odpravili tudi na sprehod do Divjega jezera, odkrili ulice starega mestnega jedra in se ohladili v mrzli Idrijci. Izredno navdušeni so bili ob obisku Antonijevega rova in, ob vabilu Zavoda za turizem Idirija, na ogledu Interaktivne razstave 'Zapisano v kamninah'. Za večerjo so skuhali tudi idrijske žlikrofe.

Poleg mesta, kjer so prebivali, so udeleženci obiskali tudi Ljubljano. "Čeprav je bil izredno vroč dan, sem bil vesel, da sem videl glavno mesto Slovenije. Všeč mi je bila vožnja z ladjico po reki. Užival pa sem tudi v tem, da smo se lahko sproščeno sprehodili po mestu in tako začutili pravi utrip Ljubljane," je svoje misli strnil švedski udeleženec.

"To je bila prekrasna izkušnja. Vsakič znova sem navdušena nad tem, kakšne spremembe mladi naredijo pri sebi v tem kratkem času. Bolj so samostojni, pogumno stopajo iz svoje cone varnosti, preizkušajo svoje meje in seveda ugotavljajo, kje je njihova skrajna. To je krasen način za vsa ta raziskovanja v varnem, strukturiranem okolju, ki nudi sicer vso podporo, ki in ko jo mladi z avtizmom potrebujejo," je povedala Patricija Lovišček, direktorica zavoda.

Kot so zaključili pri Zavodu Modri december, so udeleženci "odprtih rok in nasmejanih obrazov sprejeli obisk društva terapevtskih psov Tačke pomagačke, kjer so se prepustili igri s štirinožnim obiskovalcem. Lepo vreme jim je omogočilo, da so številne aktivnosti izvedli zunaj, tudi igre z žogo, ki so jih prejeli kot donacijo s strani podjetja Decathlon Slovenija. Najbolj ganljiv je bil zadnji večer, kjer so organizatorji v znak zahvale prejeli mnoge objeme s strani mladih udeležencev. Vsi pa so prejeli tudi potrdilo o udeležbi na izmenjavi YouthPass ter darilni paket iz Sečoveljskih solin."