Moški na invalidskem vozičku na klančini ob morju. Foto: Pixabay
Moški na invalidskem vozičku na klančini ob morju. Foto: Pixabay

Uradni slovenski turistični portal I feel Slovenia navaja, da so v Sloveniji nekatere lokacije deloma ali v celoti prilagojene osebam z različnimi oviranostmi. Nekateri turistični ponudniki imajo certifikat "invalidom prijazno". Prejemniki certifikata "invalidom prijazno" so denimo Terme Dobrna, Postojnska jama, Park vojaške zgodovine Pivka in kamp Šobec.

V nekaterih muzejih prilagojena vodenja, v Mozirskem gaju izposojajo vozičke

Med kulturnimi in umetniškimi ustanovami s posebnim posluhom za prilagojena vodenja in izkušnje so po navedbah portala I feel Slovenia denimo Cukrarna, Mestni muzej in Narodni muzej v Ljubljani, Muzej premogovništva Velenje, doživljajski park Expano v Murski Soboti, razstava velikih zveri Dina v Pivki in Pokrajinski muzej Koper.

Ljubitelji narave se lahko odpravijo v Mozirski gaj ali Arboretum Volčji potok. Tam si gibalno ovirani in starejši lahko izposodijo invalidski voziček, da pot po parku lažje premagajo. Na vozičku si je mogoče z izjemo drevoreda ogledati Kobilarno Lipica. Pa tudi krajinski park Sečoveljske soline je poskrbel za dostopnost parka in prilagojena vodenja.

Nekatere informacije glede dostopa do morja so lahko zavajajoče

Večina slovenskih plaž je po zagotovilu portala dostopna za invalidske vozičke, nimajo pa vse plaže urejenega dostopa v morje. Osrednja plaža v Portorožu in plaža v Izoli imata dostop do morja s klančino. Prenovljena plaža v Žusterni ima dvigalo, v Ankaranu pa je za invalide urejen dostop na plaži Adria.

Glede informacij o vstopu v morje v Zvezi paraplegikov Slovenije medtem svarijo, da so nekatere lahko zavajajoče. Tudi če upravljavec plaže zagotavlja, da je plaža prilagojena za invalide, se pogosto namreč izkaže, da se klančina konča še pred neposrednim stikom z morjem.

Ponekod je omogočen vstop v morje z dvigalom. A zlasti v hrvaški Istri pri tem opažajo, da je na nekaterih plažah pred dvigalom zaklenjena zapornica. Pri tem nihče natančno ne ve, kdo hrani ključ. "Včasih je treba čez cel kamp, da ga dobimo," je bila za STA kritična socialna delavka Špela Šušteršič, ki je strokovna vodja osebne asistence v zvezi.

Še večje težave imajo na bazenih, ki le redko omogočajo, da gre invalid v vodo s posebnim vozičkom, prilagojenim za uporabo v vodi, ali s pomočjo dvigala. Hkrati reševalci iz vode ali osebje na bazenu nimajo veliko znanja o tem, kako invalidu pomagati v vodo, opažajo v zvezi.

Če bi bilo mogoče iti v bazen s prilagojenim vozičkom, invalid ne bi vzbujal toliko pozornosti. "Zdaj se dogaja, da vsi obnemijo in opazujejo, ko se nekdo z vozičkom spušča v vodo. To je za osebo z invalidnostjo neprijetno," je še opomnila sogovornica.

Invalidi bi si želeli bolj natančnih oglasov za turistične nastanitve

V Zvezi paraplegikov Slovenije tudi pri oglaševanju turističnih nastanitev ob slovenski ali hrvaški obali pogrešajo nekatere informacije, ki so za invalide zelo pomembne. Tako bi želeli videti fotografijo vstopa v nastanitev. "Če je za vstop v apartma ali mobilno hiško treba premagati stopnico ali le klančino, je odločitev lažja," je za STA dejala Šušteršič.

Prav tako je po njenih besedah zelo pomemben podatek o razdalji med vratnimi podboji. Širina mora znašati najmanj 60 centimetrov, da gre lahko skozi klasični invalidski voziček. "Nekateri invalidi imajo še večji voziček, tako da morajo vedeti, ali bodo z njim lahko uporabljali namestitev ali ne," je opomnila.

Pomembni so še podatki o toaletnem prostoru. Vedeti morajo denimo, ali je do straniščne školjke mogoče pristopati z leve ali desne strani. Hkrati želijo podatek, ali je v kopalnici tuš ali banja, in če je tuš, kako velik je in ali je pred njim prag za vstop ali ne.

Ostali prostori, kot sta kuhinja in dnevni prostor, pa so praviloma manj pomembni. Ljudje z oviranostmi se namreč na dopust običajno odpravijo v družbi tistih, ki se lahko gibajo, je pojasnila.

Na potep tudi dlje

Kdor bo Slovenijo raziskoval z vlakom, bo na nekaterih železniških postajah lahko uporabil dvigalo, pri dostopanju do peronov pa pomaga železniško osebje. Vlaki, ki omogočajo lažji dostop do vagona, so v voznih redih posebej označeni. Slovenske železnice gibalno in drugače oviranim potnikom priporočajo, da najavijo potovanje 48 ur pred odhodom vlaka.

Tistim, ki želijo še dlje, pa bo na Letališču Ljubljana letališko osebje prav tako nudilo pomoč vse od prihoda na letališče do vstopa v letalo, kjer ga bo predalo kabinskemu osebju, napovedujejo.

V socialnem podjetju Brez ovir so za tiste, ki radi potujejo, zapisali, da so nekatera svetovna mesta v zadnjih letih naredila pomemben korak naprej pri dostopnosti za vse. Takšni so denimo Singapur, kjer so povsod poskrbeli za spuščene robnike in gladke površine, Las Vegas v ZDA, kjer je v igralnicah posebej usposobljeno osebje za pomoč invalidom za igralnimi mizami, ter Amsterdam, kjer si je mogoče izposoditi prilagojeno kolo.

Prav pride lahko kartica ugodnosti

Na dopustu bo lahko koristila EU kartica ugodnosti za invalide. Kartica nudi pravico do popustov kot so vstopnice, športne aktivnosti, knjige, storitve ipd. Uradno je priznana v Sloveniji, Belgiji, Cipru, Estoniji, Finski, Hrvaški, Italiji, Malti in Romuniji, lahko pa jo pridobijo tudi otroci s posebnimi potrebami, piše na uradni spletni strani.