Poslanci v dvorani državnega zbora. Foto: BoBo/Igor Kupljenik
Poslanci v dvorani državnega zbora. Foto: BoBo/Igor Kupljenik

Slednji sistemsko ureja naloge Nacionalnega sveta invalidskih organizacij in njegovo financiranje za izvedbo nalog, ki so v javnem interesu. Prav tako je pripravil predlog dopolnitev zakona o izenačevanju možnosti invalidov.

S predlogom spremembe zakona o invalidskih organizacijah, ki sistemsko ureja naloge Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS), želi vlada izpolniti mednarodne zaveze Slovenije v skladu s konvencijo o pravicah invalidov, je dejal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Igor Feketija.

Večja vključenost invalidov

Hkrati želi s predlogom, ki ga je pripravila za obravnavo v DZ po skrajšanem postopku, doseči večjo vključenost invalidov in invalidskih organizacij v sprejemanje predpisov in politik o invalidih in v spremljanje izvajanja konvencije. Predlog določa naloge nacionalnega sveta, med katerimi je denimo usklajevanje interesov vseh invalidov v državi ob upoštevanju avtonomnosti vsake invalidske organizacije. NSIOS jih zastopa v dialogu z invalidskimi organizacijami, strokovnimi združenji, državnimi organi in javnimi institucijami.

Način sofinanciranja

Predlog nadalje ureja način za sofinanciranje nalog, ki se nanašajo na izpolnjevanje mednarodnih in zakonsko določenih obveznosti. Določa, da se sredstva za njihovo izvajanje zagotovijo v državnem proračunu. Kljub nalogam nacionalnega sveta se naloge reprezentativnih invalidskih organizacij iz zakona ohranjajo.

Dopolnilo zakona naj bi odpravilo pomanjkljivosti

Poslanske skupine koalicije so na predlog zakonodajno-pravne službe DZ vložile dopolnilo, da bi odpravile ugotovljene pomanjkljivosti. Odbor ga je danes potrdil. Pač pa niso sledile pripombi glede navedb, da nacionalni svet usklajuje interese vseh invalidov in jih zastopa, so zapisale v obrazložitvi dopolnila.

Vendar pa so v zakonodajno-pravni službi DZ dejali, da so pri svojem mnenju izhajali iz stališča odbora za pravice invalidov pri Združenih narodih iz leta 2018. Po navedbah odbora za pravice invalidov lahko namreč organizacije oseb z invalidnostmi zastopajo le svoje članice.

Mnenja invalidskih organizacij

Medtem ko so v NSIOS predlog spremembe pozdravili, so mu nekatere invalidske in humanitarne organizacije odločno nasprotovale. Tako po mnenju YHD - Društva za teorijo in kulturo hendikepa uvaja dvojno financiranje invalidskih organizacij. V zvezi Sonček - Zvezi društev za cerebralno paralizo Slovenije so bili kritični, ker stališče odbora za pravice invalidov pri Združenih narodih ni upoštevano. V društvu Altra pa so nezadovoljni, ker predlog ne vključuje nevladnih organizacij s področja duševnega zdravja.

Vladni predlog dopolnitev zakona o izenačevanju možnosti invalidov

Odbor je v nadaljevanju seje prešel na vladni predlog dopolnitev zakona o izenačevanju možnosti invalidov, ki je pripravljen z namenom, da bi uredili pravno podlago za črpanje kohezijskih sredstev, je dejal Feketija.

Predlog razmejuje posebne socialne programe za vključevanje invalidov v družbo ter druge programe in projekte za izenačevanje možnosti invalidov v družbi. Vlada želi z njim razširiti možnost izbire tudi na izvajalce, ki niso invalidske organizacije, vendar pa že zdaj izvajajo različne oblike storitev, programov ali projektov za invalide. Tako naj bi predlog popestril in razširil programe, projekte in storitve. Te programe in projekte naj bi financirali iz evropskih sredstev, če bodo zagotovljena.

Člani odbora niso razpravljali niti pri prvem niti pri drugem zakonskem predlogu.