Japonski organizatorji in Mednarodni olimpijski komite so se dogovorili, da bodo olimpijske igre v Tokiu prihodnje leto potekale od 23. julija do 8. avgusta, paraolimpijske pa od 24. avgusta do 5. septembra, uradno ime pa bo ostalo Tokio 2020. Plakat z logotipom OI in POI Tokio 2020 in dve osebi z maskami na obrazih pred njim. Foto: EPA
Japonski organizatorji in Mednarodni olimpijski komite so se dogovorili, da bodo olimpijske igre v Tokiu prihodnje leto potekale od 23. julija do 8. avgusta, paraolimpijske pa od 24. avgusta do 5. septembra, uradno ime pa bo ostalo Tokio 2020. Plakat z logotipom OI in POI Tokio 2020 in dve osebi z maskami na obrazih pred njim. Foto: EPA

Japonski organizatorji napovedali vračilo denarja za vstopnice

Vse vstopnice, ki so jih gledalci kupili za predvidene letošnje olimpijske tekme, bodo sicer veljavne tudi na igrah leta 2021. Kdor pa se preloženih iger ne bo mogel ali želel udeležiti, lahko zaprosi za vračilo denarja med 10. in 30. novembrom, so sporočili organizatorji.
Tisti, ki imajo vstopnice za ogled paraolimpijskih tekmovanj, pa lahko zaprosijo za vračilo denarja med 1. in 21. decembrom, so pojasnili japonski organizatorji skupaj z Mednarodnim olimpijskim komitejem.

Če se bodo pozneje odločili, da bodo poletne igre 2021 zaradi epidemije covida-19 potekale za zaprtimi vrati tekmovališč brez gledalcev, bodo imeli vsi s kupljenimi vstopnicami novo priložnost za povračilo denarja, so še poudarili prireditelji.

Organizatorji OI v Tokiu opravili tridnevno vajo

Organizatorji olimpijskih iger prihodnje leto v Tokiu so tam, kjer bosta med igrami medijsko in televizijsko središče, opravili tridnevno vajo, kako v času pandemije novega koronavirusa zagotoviti ustrezne zdravstvene in varnostne protokole, ter izdali priporočilo, naj se na prizorišča pride s čim manj prtljage.

Po poročanju japonskih medijev so preizkusili različne pripomočke za merjenje temperature obiskovalcev OI, tudi brezstične infrardeče kamere. Prostovoljci pa so nosili zapestnice, ki imajo za temperaturo občutljivo posebno tekočino in s katerimi lahko prav tako ugotovijo, ali če je telesna temperatura višja od normalne.

Opravili so tudi teste, pri katerih so prostovoljci stali v vrstah ob upoštevanju medsebojne varnostne razdalje, ter preizkusili, kako gladko tečejo varnostni pregledi pred vhodi v varovane cone in v olimpijske objekte. Prav zato so izdali priporočilo, naj obiskovalci in akreditirane opreme nosijo s seboj čim manj opreme, da bi ti pregledi zahtevali manj časa.

Končne odločitve o tem, ali bodo lahko gledalci na tribunah olimpijskih prizoriščih, sicer še niso sprejeli. Kljub temu organizatorji pripravljajo protokole, kako zagotoviti njihovo varnost med olimpijskimi igrami, ki so bile prestavljene na prihodnje leto med 23. julijem in 8. avgustom, paraolimpijske igre bodo sledile med 24. avgustom in 5. septembrom.

Bris v epruveti. Foto: Reuters
Bris v epruveti. Foto: Reuters

V olimpijski in paraolimpijski vasi v Tokiu tudi ambulanta za bolnike s covidom-19

Japonski organizatorji tudi razmišljajo, da bi olimpijsko in paraolimpijsko vas, v kateri bodo prihodnje leto v Tokiu nastanjeni športniki, opremili z ambulanto za zdravljenje bolnikov s koronavirusno boleznijo.

Uredili naj bi tudi laboratorij, v katerem bi testirali udeležence olimpijskih in paraolimpijskih iger na okužbo z virusom SARS-COV-2. Kompleks olimpijske vasi v zalivu Tokyo Bay ima 21 stavb za olimpijce in paraolimpijce, pa tudi jedilnice in druge objekte. Po napovedih časnika Nihon Keizai naj bi bilo tam na vrhuncu iger približno 30.000 ljudi. Časnik je še navedel, da organizatorji iger tehtajo tudi možnosti, da bi lahko potencialno okužene ljudi z blagimi simptomi zdravili v posebnih ustanovah v bližini olimpijske vasi, tiste s hujšimi simptomi pa v zdravstvenih ustanovah. x