Pano s fotografijo na razstavi Ustvarjalci spremmeb na Kongresnem trgu v Ljubljani. Foto: arhiv ZDSSS
Pano s fotografijo na razstavi Ustvarjalci spremmeb na Kongresnem trgu v Ljubljani. Foto: arhiv ZDSSS

Po nekaterih ocenah je v Sloveniji nekaj več kot 10.000 oseb z okvaro vida. Od teh je 3.700 vključenih v društva, ki jih povezuje Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS). Na letošnji razstavi »Ustvarjalci sprememb« ZDSSS predstavlja pomembne dosežke in delo petnajstih posameznikov in dveh športnih ekip, ki so kljub izzivom, ki jih prinaša okvara vida, aktivni in uspešni na področjih kulture, umetnosti, športa in družbenega življenja.

To so fotograf Branko Čeak, pesnik in aforist Valter Čučkovič, igralka, pevka in socialna delavka Metka Pavšič, podjetnik Anton Žerak, pisateljica in slikarka Tinka Šetina, filozof in konceptualni umetnik Evgen Angel Bavčar, glasbenik Dušan Porenta, glasbena pedagoginja Milica Debeljak, učitelj zgodovine in geografije Roman Brvar, slikarka in fizioterapevtka Rezka Arnuš, pianist in skladatelj Zoran Škrinjar, pisatelj in urednik Mitja Čander, defektologinja in radijska voditeljica Sonja Pungertnik, novinar in kustos Ivan Kastelic in osnovnošolka Mila Vučko, ki je nadarjena glasbenica.

Skupinska fotografija sodelujočih in organaziatorjev razstave Ustvarjalci sprememb na KOngresnem trgu v Ljubljani. Foto: arhiv ZDSSS
Skupinska fotografija sodelujočih in organaziatorjev razstave Ustvarjalci sprememb na KOngresnem trgu v Ljubljani. Foto: arhiv ZDSSS

Predstavitev športov

Poleg ustvarjalcev so na razstavi predstavili goalball in showdown, športa za slepe in slabovidne, o katerih večina videčih ne ve prav veliko. Goalball je ekipni šport, zasnovan posebej za športnike z okvaro vida. V ekipah po najmanj tri in največ šest igralcev poskušajo vreči žogo, v kateri so posebni zvončki, v nasprotnikova vrata. Zvenečo žogo se meče z roko in se je nikoli ne brca. Ekipi si podajata žogo z ene strani igrišča na drugo, njun cilj pri igri pa je ubraniti svoj gol in na drugi strani zadeti gol nasprotnika. Na tleh so taktilne oznake, s pomočjo katerih se igralci orientirajo in tako najdejo svoje mesto na igrišču. Igrišče ima enake zunanje mere kot odbojkarsko (18 metrov v dolžino ter 9 metrov v širino). 9 metrov je dolg tudi gol. Tekma se igra v dveh polčasih po 12 minut. Goalball je paraolimpijski šport, slovenski goalball igralci se udeležujejo tudi ostali mednarodnih tekmovanj, na primer evropskega in svetovnega prvenstva. Slovenska reprezentanca je v goalball-u dosegla že vrsto vrhunskih rezultatov.

Pano s plakatom za showdown in ob njem dva moška. Foto: arhiv ZDSSS
Pano s plakatom za showdown in ob njem dva moška. Foto: arhiv ZDSSS

Showdown je šport za slepe in slabovidne, ki bi ga lahko opisali kot zračni hokej ali namizni tenis. Edina potrebna oprema je posebej oblikovana miza, dve lopatici, posebna žogica, v katero so vstavljene kroglice, da je slišna, neprosojna očala in rokavica za zaščito roke, s katero odbijete udarec. Igro igrata dva na pravokotni mizi s sredinskim zaslonom in žepoma za gol na obeh straneh. Cilj igre je odbiti žogico po mizi, pod zaslonom za sredinsko ploščo in v nasprotnikova vrata, nasprotnik pa poskuša to preprečiti. Igralci morajo nositi zaščito za oči, da ne vidijo žogice. Slovenci športniki so v zadnjih petnajstih letih dosegali izvrstne rezultate na vseh mednarodnih tekmovanjih, v vseh kategorijah. Največji uspehi so ekipni svetovni prvaki (2009, 2013), posamično svetovni prvaki (Jana Führer – 2009, Peter Zidar – 2013, 2017), evropski prvaki (Aleksander Sabo – 2010, Peter Zidar – 2014, 2016).

Vsi posamezniki, ki so predstavljeni na letošnji razstavi, v svojem lokalnem okolju in širše v družbi s svojim delom in dosežki odpravljajo mite, tabuje in predsodke o sposobnostih slepih in slabovidnih. S tem so tudi kažipot prihodnjim generacijam, saj živijo polno in bogato življenje ter dokazujejo, da ovire v družbi niso prepreka za vrhunske dosežke slepih in slabovidnih.

Pano s plakatom, na katerem je geslo: Edina tema, ki obstaja, je neznanje. Foto: arhiv ZDSSS
Pano s plakatom, na katerem je geslo: Edina tema, ki obstaja, je neznanje. Foto: arhiv ZDSSS

Razstava je del svetovne kampanje »Change makers/ Ustvarjalci sprememb«

Razstava Ustvarjalci sprememb je del svetovne kampanje »Change makers« družbe Roche (Roche Change Makers), katere cilj je povečati ozaveščenost o tem, kako izguba vida vpliva na vsakdanje življenje posameznika, oblikovati prostor za solidarnost, deljenje izkušenj in diskusijo o zdravju oči ter predstaviti posameznike, ki so gonilna sila napredka in sprožajo pozitivne spremembe. Geslo razstave sovpada z njenim sporočilom - Edina tema, ki obstaja, je neznanje.

Razstava bo na ogled na Kongresnem trgu v središču Ljubljane vse do 20. oktobra 2022.