Promocijski plakat razstave Vsi za dediščino, dediščina za vse. Foto: Lucija Petrovčič
Promocijski plakat razstave Vsi za dediščino, dediščina za vse. Foto: Lucija Petrovčič

Razstava magistrskih študentk in študentov Oddelka za restavratorstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) na Univerzi v Ljubljani nosi naslov Vsi za dediščino, dediščina za vse. Nastajanje, ohranjanje, varovanje in konserviranje-restavriranje umetnin. Že vse od 7. junija je na ogled v Finžgarjevi galeriji, poteka pa v sklopu dogodkov Od blizu – od daleč. Odzvanjanje in je del Konservatorsko-restavratorske transverzale.

O razstavi Vsi za dediščino, dediščina za vse vodja projekta na strani UL ALUO, prof. mag. Tamara Trček Pečak, pravi, da je tesno povezana z razstavo Od blizu, ki je bila med decembrom 2022 in aprilom 2023 na ogled v Moderni galeriji v Ljubljani. "Razstava Od blizu je bila plod 10-letnega dela, že leta 2013 smo začeli z zametki take razstave," dodaja. "Že takrat smo si zamislili razstavo, kjer ne bodo le na voljo obiskovalcem le plakati, umetnine in besedila, temveč bo mogoče stvari tudi prijeti in jih vzeti v roke. Takrat smo naredili s študenti prve tehnološke študije Stupičevih slik, ki smo jih najprej naredili zato, da smo tudi sami raziskali tehnologijo nastajanja teh del, potem pa se je ob takratni razstavi izkazalo, da je to uporabno tudi za obiskovalce, saj so lahko predmete prijeli v roko, začutili teksture in razne reliefne strukture na površini slik. Iz tega je nato nastalo več različnih interdisciplinarnih študentskih projektov, sofinanciranih s strani Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega socialnega sklada, ki smo jih kasneje pokazali tudi na razstavi Od blizu v Moderni galeriji."

Obiskovalca razstave v Finžgarjevi galeriji in na desni prof. mag. Tamara Trček Pečak. Foto: Lucija Petrovčič
Obiskovalca razstave v Finžgarjevi galeriji in na desni prof. mag. Tamara Trček Pečak. Foto: Lucija Petrovčič

Ustvarjanje različnih razstavnih gradiv je potekalo v tesni povezavi z Moderno galerijo. "V Moderni galeriji so imeli retrospektivo Gabrijela Stupice, Marija Pregla, predstavili so tudi nekaj del Riharda Jakopiča. Restavratorji so umetnine pripravili za razstavo, mi kot izobraževalna ustanova pa smo se temu priključili na drugačen način: ne da smo le pomagali pri restavratorskih posegih, temveč smo želeli to predstaviti tudi na pedagoški način, razkriti tehnološke skrivnosti tako restavratorskega dela kot tehnologije nastanka teh umetnin širši javnosti," razloži prof. mag. Tamara Trček Pečak. "Na začetku smo raziskovali materiale in postopke ustvarjanja dela, kasneje pa smo začeli raziskovati tudi to, kako ta dela predstaviti na različne načine. Glede na to, da že od leta 2000 sodelujemo z organizacijami oseb z okvaro sluha, smo se odločili, da poskusimo umetnine predstaviti tudi osebam z okvaro vida. Zato smo začeli v te projekte vključevati študente psihologije, pedagogike in naravoslovnotehniške fakultete, ki so ustvarili razne 3D printe tekstur in tako dalje," dodaja Trček Pečak.

Tipno gradivo umetniškega dela Gabrijela Stupice. Moški drži figurice, ki se jih lahko odstrani in zopet namesti na podlogo, ki visi na steni. Foto: Lucija Petrovčič
Tipno gradivo umetniškega dela Gabrijela Stupice. Moški drži figurice, ki se jih lahko odstrani in zopet namesti na podlogo, ki visi na steni. Foto: Lucija Petrovčič

Razstava Od blizu se je zaključila aprila 2023, vendar se po besedah Trček Pečak v okviru projektov razvijajo vedno nove ideje: "Ena od nadaljevanj je ravno ta razstava v Finžgarjevi galeriji. Temu rečemo Odzvanjanje. V petek, 30. junija, bomo tako predstavili 4 letošnje študentske projekte, kaj smo v okviru teh projektov že naredili in kaj nas še čaka. Sedaj denimo ustvarjamo tudi zvočne opise in besedila v lahkem branju. Vsa ta gradiva - denimo tudi z znakovnim jezikom, podnapisi in zvočnim opisom - pa bodo v prihodnosti dostopna na posebni spletni strani, prav tako pa želimo razstavo Od blizu vsaj delno prestaviti v Zagreb, tam pa bodo dostopna tudi vsa gradiva, ki so sedaj nastala po končani razstavi v Ljubljani."

Del razstave v Finžgarjevi galeriji: tipanke različnih velikosti. Foto: Lucija Petrovčič
Del razstave v Finžgarjevi galeriji: tipanke različnih velikosti. Foto: Lucija Petrovčič

Razstavo v Finžgarjevi galeriji so pripravili na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v sodelovanju s partnerji: Moderno galerijo v Ljubljani, Naravoslovnotehniško fakulteto (UL NTF), Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo (UL FKKT) in Restavratorskim centrom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Razstava bo na ogled do 7. julija 2023, 30. junija pa bo ob 20. uri zaključek in predstavitev študentskih interdisciplinarnih projektov: Do ranljivega, Vsi za dediščino, dediščina za vse, Od blizu — od daleč in V nedokončani zgodbi.