Na sliki moški vleče invalidski voziček, na katerem sedi dekle, pomaga mu otrok, v ozadju je gruča inPlanincev. Foto: Cecilija Viteznik/inPlaninec
Na sliki moški vleče invalidski voziček, na katerem sedi dekle, pomaga mu otrok, v ozadju je gruča inPlanincev. Foto: Cecilija Viteznik/inPlaninec

Organizatorji prvega pohoda so zapisali: "Zanimiva in za večino pohodnikov atraktivna trasa je vzpodbudila kar veliko zanimanja za inkluzijski pohod Skupaj v hribe. V kombije, avtomobile in avtobuse so vstopili na različnih lokacijah po Sloveniji. Kar težavna logistična naloga je to, pa so jo organizatorji z odliko opravili."

245 planincev se je v soboto, 15. aprila, podalo na pohod od Strunjana do Portoroža v okviru akcije Skupaj v hribe, med njimi so bili najštevilčnejši predstavniki akcije Gibalno ovirani gore osvajajo 2023 (GOGO 2023). Organizatorji so zapisali: "Greli so jih topli sončni žarki, saj so hribe tokrat zamenjali za morje. Spodbujala jih je želja po druženju, inkluziji celotne družbe ter povezovanju različnih kategorij invalidnosti in posebnih potreb, zato ne preseneča, da je bilo med njimi kar 55 planincev na invalidskih vozičkih in veliko planincev s posebnimi potrebami."

"Mnogi invalidi nimajo možnosti, da bi se sami podali v gore. Mnogi nimajo niti priložnosti, da bi se podali na morje. Akcija GOGO je tu zato, da jim pokažemo, da se vse to da, da so vse te lokacije dostopne tudi zanje," je povedal Haris Muratovič, ki se je pohoda udeležil na invalidskem vozičku. Navdušen je nad pohodi: "Vsak izlet je zgodba zase. Takšni izleti ljudem pomagajo spoznati, da je vse mogoče in dosegljivo. Poleg tega omogočajo medsebojno povezovanje, solidarnost in spodbujajo ljudi, da ne ostajajo zaprti doma, ampak se družijo, izmenjujejo znanje ter ustvarjajo trajne spomine. Hvaležen sem, da sem že večkrat imel čast, da sta me zakonca Štremfelj pospremila na teh pohodih, kar je precej olajšalo mojo pot do cilja in mojim izkušnjam dodalo veliko vrednosti."

"Najpomembnejše je povezovanje", je pojasnil Herman van Midden in dodal: "Vsak je drugačen, vsak ima svoje težave, a vsi smo enaki. In danes smo se vsi imeli fajn." Za to je poskrbela ekipa organizatorjev pohoda skupaj s številnimi spremljevalci in prostovoljci, ki so invalidom priskočili na pomoč med vzponi in spusti, vselej, ko je bilo to potrebno.

Pri izvedbi pohoda od Strunjana do Portoroža je, tako kot pri izvedbi ostalih pohodov akcije GOGO 2023, sodelovalo pet partnerjev: Planinska zveza Slovenije z Odborom inPlaninec - Odborom za planinstvo invalidov in oseb s posebnimi potrebami; Sonček - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so.p.; Zveza paraplegikov Slovenije; Društvo distrofikov Slovenije; Združenje multiple skleroze Slovenije.

Letos poteka akcija pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar, podpirajo pa jo številni ambasadorji, med katerimi sta tudi vrhunska alpinista Marija in Andrej Štremfelj, prvi zakonski par, ki se je povzpel na vrh Everesta.

Na sliki moškemu na invalidskemu vozičku pri spustu po cesti pomagata moški in ženska, tako da držita vrvi, ki so pritrjene na vozičku, v ozadju skupinica inPlanincev. Foto: arhiv inPlaninec
Na sliki moškemu na invalidskemu vozičku pri spustu po cesti pomagata moški in ženska, tako da držita vrvi, ki so pritrjene na vozičku, v ozadju skupinica inPlanincev. Foto: arhiv inPlaninec

"To je, tako se mi zdi, vzajemno dajanje. Nekaj mi dobimo od njih, nekaj oni od nas. Skupaj preživimo lep dan," je povedal Andrej Štremfelj. "Akcija GOGO je nekaj tako zelo pozitivnega, da se nama zdi podpora tej akciji nujna in lepa izkušnja tudi za naju, saj sedaj, sredi akcije, spet podoživljam tiste občutke, ki jih včasih doživim na vrhu stene," je dejala Marija Štremfelj, ki je spremljala planinko Leo Matko, s katero sta se spoznali na enem od lanskih pohodov.

Tudi Lea Matko je na vozičku, na pohodih ji največ pomenijo priložnosti za spoznavanje novih, sočutnih in razumevajočih ljudi, medtem ko je Olivio Knez iz vrst Združenje multiple skleroze Slovenije dodal, da sta največjega pomena druženje in občutek vključenosti, sprejetosti.

Letos bo v okviru akcije GOGO izvedenih 19 pohodov

Štirje pohodi so bili že izvedeni. Do jeseni bodo organizatorji izvedli še 16 pohodov:

  • 20. april: SELO V PREKMURJU
  • 20. maj: ŽAVCARJEV VRH
  • 8. junij: STARI MALN - vseslovenski inkluzijski pohod
  • 10. junij: Kal nad Hrastnikom - Dan slovenskih planincev
  • 17. junij: DOM POD STORŽIČEM
  • 2. julij: Parafestival sotočje TOLMINKE in SOČE
  • 19. avgust: KOŠENJAK
  • 27. avgust: NEZNANO
  • 9. september: VELIKA PLANINA
  • 14. september: TROMEJNIK
  • 23. september: ANKARAN - DEBELI RTIČ
  • 30. september: NEZNANO
  • 14. oktober: CUDV Draga, Ig
  • trije pohodi v okviru izobraževanj inPlaninec.

Pohodniki se bodo 23. septembra vrnili v slovensko Istro in se pridružili akciji Odločen korak - za slepe in slabovidne ni ovir. Na ta dan se bodo podali od Ankarana do Debelega rtiča in se pridružili zaključku Poti slepih in slabovidnih planincev po Slovenski planinski poti. Obenem bodo obeležili 70 let Slovenske planinske poti, 130 let Planinske zveze Slovenije, dan slovenskega športa in mednarodni dan znakovnih jezikov. Ob tej priložnosti vabijo v svojo družbo vse, ki so jim blizu inkluzija, solidarnost, planinstvo, pohodništvo in stik z naravo.

Sponzor akcije je že četrto leto NiceHash, slovenski posrednik pri rudarjenju kriptovalut. Akcijo podpirajo ambasadorji Evgen Bavčar, Urška Vučak Markež, Žiga X Gombač, Marija in Andrej Štremfelj, Tone Kuntner, Viki Grošelj, Andrej Težak-Tešky, Uroš Bitenc in Ansambel Zadetek ter parašportniki Nastija Fijolič, Matej Arh, Lena Gabršček, Dejan Fabčič, Sandi Novak, Tanja Cerkvenik, Jernej Slivnik, Blaž Adamlje, Gregor Gračner, Anej Doplihar, Manca Smrekar in Nataša Bartol.