Na tekmi proti Ukrajini. Foto: Zveza ŠIS - Slovenski paralimpijski komite
Na tekmi proti Ukrajini. Foto: Zveza ŠIS - Slovenski paralimpijski komite

Na tekmovanju v Egiptu igra 10 ženskih reprezentanc, ki so razdeljene v dve predtekmovalni skupini. V predtekmovanju bodo vse reprezentance igrale med seboj, temu pa bodo sledili izločilni boji. Začenši s četrtfinalom, kamor se uvrstijo po štiri najboljše reprezentance iz vsake predtekmovalne skupine.

Najboljša še na paralimpijske igre neuvrščena reprezentanca si bo zagotovila vozovnico za paralimpijske igre v Parizu prihodnje leto. Slovenija je dosedaj trikrat igrala na paralimpijskih igrah: leta 2004 v Atenah in v Pekingu štiri leta kasneje so naše odbojkarice zasedle 4. mesto, leta 2012 so bile v Londonu šeste.

V ženski konkurenci bo na prihajajočih paralimpijskih igrah tekmovalo osem ekip. Ob Italiji, aktualnih evropskih prvakinjah (s 3:1 so ugnale Slovenijo, ki je prvič po letu 2003 igrala finale), so si paralimpijsko vozovnico že zagotovili Francija (gostitelj) ter Brazilija, ZDA in Kitajska. Na voljo so še tri vozovnice – eno mesto bo zapolnil afriški prvak, po eno pa najboljša še neuvrščena reprezentanca na prej omenjenem svetovnem pokalu ter zmagovalka zadnjega kvalifikacijskega turnirja, ki bo prihodnje leto na Kitajskem.

Dekleta bodo igrala v zasedbi Lena Gabršček, Suzana Ocepek, Valentyna Brik, Mira Jakin, Barbara Kocmur, Jana Ferjan, Tija Vrhovnik, Danica Gošnak.

Svetovni pokal začele z zmago

Ženska reprezentanca odbojke sede je z zmago začela nastope na svetovnem pokalu v Egiptu. Varovanke selektorja Simona Božiča so na prvi tekmi predtekmovanja s 3:2 v nizih porazile Ukrajino. "Gre za najtežjo tekmo na takem tekmovanju. Igrali smo proti Ukrajini, za katero vsi vemo, kako dobro je odigrala zadnje evropsko prvenstvo pred mesecem dni. Mi smo prišli na to tekmovanje v Egipt brez dveh igralk prve postave, zato dajem tej današnji zmagi še večjo težo. Navdušen sem nad dekleti," je po tekmi povedal selektor Božič. Slovenija je dobila prvi in tretji niz, Ukrajina pa se je vsakič vrnila v igro – dobila je 2. in 4. niz. V petem je Slovenija odigrala zrelo in po akciji, servirala je kapetanka Lena Gabršček, akcijo pa zaključila Valentyna Brik, prišla do pomembne (uvodne) zmage.

Igralki ob mreži. Foto: Zveza ŠIS - Slovenski paralimpijski komite
Igralki ob mreži. Foto: Zveza ŠIS - Slovenski paralimpijski komite

V ponedeljek, 13. novembra, so premagale Nizozemsko

Ženska odbojkarska reprezentanca je na drugi tekmi svetovnega pokala v Egiptu dosegla še drugo zmago. Varovanke selektorja Simona Božiča so s 3:0 v nizih premagale pomlajeno vrsto Nizozemske. Slovenija je nadzorovala potek tekme od začetka do konca. Naše igralke so prvi niz dobile s 25:13, drugega s 25:16 in tretjega s 25:13.

Kanada in Brazilija sta bili močnejši

Slovenske odbojkarice so na svetovnem pokalu v Egiptu v torek, 14. novembre, doživele poraz tako proti ekipi Kanade kot Brazilije.

S 3:1 v nizih jih je premagala Kanada. Kanadčanke so dobile uvodna dva niza, tretji je pripadel spet Sloveniji. Reprezentanca iz Severne Amerike je svojo kvaliteto proti oslabljeni slovenski vrsti potrdila v 4. nizu, ki jim je pripadel s 25:14. "Kanada je bila boljša, naše punce pa so vseeno prikazale odlično predstavo, s katero dokazujejo, da so zasluženo v igri za uvrstitev v Pariz," je po tekmi povedal selektor Simon Božič.

S 3:0 je bila od slovenskih odbojkaric boljša tudi Brazilija. "Vedeli smo, da tekma proti Braziliji bistveno ne odloča o razvrstitvi v skupini. Danes smo odigrali dve tekmi. Proti Kanadi smo odigrali zelo dobro. Zato se je proti Braziliji poznala utrujenost, pa kot sem že prej omenil nepomembnost rezultata za razvrstitev. V četrtfinalu nas čaka Nemčija, ki je naša stara znanka. V četrtfinalu je treba zmagati eno tekmo, ki te potem popelje v polfinale. Jutri smo prosti, cilj je, da se odpočijemo in taktično pripravimo na četrtkovo tekmo. Upam, da še enkrat več pokažemo dobro igro in se uvrstiti med štiri najboljše," je po koncu predtekmovanja povedal selektor Simon Božič. Tekme se je udeležil tudi mag. Sašo Podlesnik, slovenski ambasador v Kairu: "Hvala za tole priložnost. Vesel sem, ker sem obiskal vašo tekmo na tem svetovnem pokalu in jo spremljal v živo. Bilo je prvič zame, da sem spremljal tekmo odbojke sede. Šport je zelo zanimiv, naša dekleta so se borila, zmanjkalo je malce sreče. V prejšnjih tekmah so se dobro odrezala in tudi obeti so zelo dobri. Še naprej držimo pesti in navijamo za njih dalje. Smo veseli, ker smo vas lahko pozdravili in ker tako dobro zastopate Slovenijo."

Slovenska ekipa odbojke sede s slovenskim ambasadorjem v Kairu. Foto: Zveza ŠIS - Slovenski paralimpijski komite
Slovenska ekipa odbojke sede s slovenskim ambasadorjem v Kairu. Foto: Zveza ŠIS - Slovenski paralimpijski komite

V četrtek za polfinale svetovnega pokala

Slovenija je redni del sklenila na 3. mestu. V četrtek bodo odbojkarice na četrtfinalni tekmi igrale proti Nemčiji.