Slovenski košarkarji na vozičkih na tekmi proti Bosni in Hercegovini. Foto: ZŠIS-SPK
Slovenski košarkarji na vozičkih na tekmi proti Bosni in Hercegovini. Foto: ZŠIS-SPK

Na turnirju, ki poteka v Sarajevu v Bosni in Hercegovini, sodeluje devet ekip: Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Češka, Grčija, Latvija, Litva, Portugalska, Slovenija in Švica. Tekmovanje poteka v formatu krožnega sistema v dveh skupinah od 29. julija do 1. avgusta.

Najboljše ekipe se bodo uvrstile v polfinale, ki bo 2. avgusta, finale pa je načrtovan za 3. avgust. Najboljši dve ekipi si bosta zagotovili napredovanje v divizijo A.

Slovenski košarkarji so včeraj odigrali kar 2 tekmi

V četrtek, 1. avgusta, sta bili na evropskem prvenstvu dve zahtevni tekmi za Slovenijo. Varovanci selektorja Žige Kobaševića so klonili proti BiH in Švici in se bodo proti ekipi Grčije borili za končno 5. mesto. Tekma bo v soboto, 3. avgusta, ob 11.15.

Po tekmi proti BiH je bilo veliko emocij, je povedal selektor Žiga Kobašević: "Fantje so se borili, nimam jim kaj očitati. Tudi začetek tekme je bil dober, v nadaljevanju smo držali priključek. Na neki točki smo celo vodili. Po slabem začetku smo se hitro pobrali, potem pa je bilo nekaj neverjetnih odločitev. Nisem še doživel, da bi na določeni tekmi prejeli dve izključitvi igralcev, dve tehnični napaki. Očitno ni bilo dovoljeno Sloveniji zmagati in izpolniti višjih ciljev. Najbolj mi je žal naših navijačev, ki so prišli v Sarajevo in so morali spremljati to farso."

Tekma s Švico je potekala v popoldanskih urah. Kobašević je po tekmi povedal, da je Švica upravičila vlogo velikega favorita in precej zanesljivo dobila tekmo: "Nam se je na tej zadnji tekmi rednega dela poznala psihična in fizična utrujenost. Naš psihološki segment ni bil na taki ravni kot na uvodnih dveh tekmah prvenstva. To je normalno, saj smo odigrali dve tako zahtevni tekmi v enem dnevu. Fantje so dali svoj maksimum, ponovno je bila tekma dramatična in nekaj čudnih odločitev, ki pa v nobenem primeru niso vplivale na končni rezultat. Švica je bila boljša, zato smo ji tudi čestitali. Petek je za nas prost dan, ki pa ga bomo dobro izkoristili: Grčijo bomo detajlno analizirali. V petek nas čakata dva sestanka in trening. Verjamem, da bomo v soboto, ob 11.15, pravi in bomo uspešno napadali 5. mesto."

V petek, 2. avgusta, sta na sporedu polfinalni tekmi

Za uvrstitev v finale se bodo v petek, 2. avgusta, borile ekipe Švice, Bosne in Hercegovine, Litve in Latvije. Tekma med Švico in Litvo bo potekala ob 13.30, tekma med Latvija in Bosno in Hercegovino pa ob 15.45. Vse tekme si lahko ogledate v živem prenosu na spletni platformi YouTube.