Simon Turk in Dejan Fabčič. Foto: Zveza ŠIS-SPK
Simon Turk in Dejan Fabčič. Foto: Zveza ŠIS-SPK

Paralokostrelci tekmovali na svetovnem pokalu na Češkem

Paralokostrelci so zaključili z nastopi na svetovnem pokalu v Novem Mestu nad Metuji. V kvalifikacijah je Živa Lavrinc pristreljala 7., Dejan Fabčič 28. in Simon Turk 42. mesto. Mešana ekipa v sestavi Lavrinc in Fabčič je bila na 11. mestu, moška dvojica v sestavi Fabčič in Turk pa na 13. mestu. V posamičnih eliminacijah je Dejan Fabčič napredoval v naslednji krog, ko je s 6:2 premagal Američana Jordana Whitea. V 1/16 je z 1:7 izgubil dvoboj s Harvinderjem Singhom (IND). Simon je v 1/24 s 6:0 izgubil proti aktualnemu paralimpijskemu in svetovnemu prvaku Kevinu Matherju (USA). Dejan je dosegel končno 17. mesto, Simon pa je tekmovanje zaključil na 33. mestu. Živa Lavrinc je bila v prvem dvoboju prosta, v 1/8 se je pomerila z Marío Mónico Guzmán. Kolumbijka je zmagala s 6:4. Živa je tekmovanje zaključila na 9. mestu.
Dejan in Simon sta prvič v zgodovini slovenskega paralokostrelstva streljala med moškimi ekipami, ki jih sestavlja par v isti kategoriji oz. z istim slogom loka. V eliminacijah sta ju premagala Italijana Bettoni in Travisani in naša tekmovalca sta tekmo zaključila na 9. mestu.
V mešanih ekipah sta Dejan in Živa najprej premagala italijanski dvojec Floreno-Travisani s 6:2, nato sta v 1/4 izgubila proti dvojcu Olszewska-Ciszek iz Poljske in tekmo zaključila na 7. mestu.

Gluhi košarkarji na parketu v dvorani. Foto: Zveza ŠIS-SPK
Gluhi košarkarji na parketu v dvorani. Foto: Zveza ŠIS-SPK

Slovenija 8. v Evropi, Miha Zupan končal kariero

Slovenska reprezentanca gluhih košarkarjev, vodil jo je trener Jaka Hladnik, je s porazom proti Španiji sklenila evropsko prvenstvo v Malagi, kjer je zasedla končno 8. mesto.

Po koncu tekme je bilo zelo ganljivo, saj je legenda košarke in kapetan slovenske ekipe Miha Zupan svojim soigralcem sporočil, da je zaključil z aktivnim igranjem košarke, vendar pa ostaja pri košarki: iskal bo mlade talente in skušal obdržati košarko gluhih na visoki ravni.

„Na prvenstvo smo odšli z željo, voljo po uvrstitvi na olimpijado gluhih. Žal nam to zaradi takih in drugačnih posledic oziroma stvari, ki so se nam zgodile, ni uspelo. Krivda je v prvi vrsti moja, ostali so dali, vsi igralci, kolikor so lahko dali od sebe. Žal nas je malo presekala poškodba Mihe Zupana, po tej poškodbi smo se težko zbrali oziroma fantje niso več zaupali več vase in so imeli težave s samozavestjo. Na tem prvenstvu je bila ena svetla točka: to je naš košarkar Maks Podgoršek, ki je dokazal, in to kljub 14 letom, da ga čaka velika kariera. Čez dve, tri leta bo nosilec naše igre,“ je po tekmi povedal selektor Hladnik, ki je dodal še tole: „Mihi Zupanu se moramo vsi zahvaliti za njegov doprinos. Sam menim, da brez njega ne bi bilo tako uspešne košarkarske zgodbe.“

„Fantje so končno dali srce na parket in se borili do konca, za kar se jim lepo zahvaljujem. Nimam nobene zamere in videl sem, da je prišel čas. Res imam grenak priokus, ker nismo ničesar zmagali. Zato glavo gor in gremo naprej,“ je po zadnji tekmi v karieri povedal Miha Zupan, ki je bil poleg pri vseh odmevnih uspehih Slovenije v zadnjih 25 letih. Naši košarkarji so bili leta 2004 in 2010 najboljši v Evropi. Najboljši rezultat na svetovnem prvenstvu so dosegli leta 2002, ko so bili v Grčiji drugi. Dvakrat so bili srebrni na olimpijadi gluhih.

Marino Kegl s Francozem Gravejem na igrišču po koncu tekme. Foto: Zveza ŠIS-SPK
Marino Kegl s Francozem Gravejem na igrišču po koncu tekme. Foto: Zveza ŠIS-SPK

Marino Kegl 5. v Evropi, dobil vabilo v Avstralijo

Slovenski gluhi tenisač Marino Kegl je v četrtfinalu sklenil evropsko prvenstvo v Avstriji, kamor je prišel kot 3. nosilec. Po zmagi v 2. kolu proti Nemcu Köhlerju ga je v četrtfinalu z 2:1 v nizih premagal Francoz Grave (6:4, 2:6, 6:4).

Marino se je proti Francozu boril 2 uri in 40 minut in je bil po porazu sicer razočaran, vendar pa se je razveselil vabila na turnir v Melbournu v Avstraliji prihodnje leto. S 5. mestom pa si je prislužil tudi novih 400 točk za svetovno lestvico.