Splošna bolnišnica Celje. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Splošna bolnišnica Celje. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Od maja 2021 so nevrokirurgi v SB Celje izvedli 74 operacij z metodo intratekalnega dovajanja baklofena, kar je olajšalo življenje številnim bolnikom iz celotne Slovenije, so zapisali v sporočilu za javnost.

Metoda intratekalnega dovajanja baklofena

Prva uporaba metode intratekalnega dovajanja baklofena sega v leto 1984. Tehnološki napredek je omogočil razvoj zaprtih sistemov s črpalko, ki je v celoti vgrajena v bolnika. V Sloveniji so to metodo začeli uvajati leta 2000 na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije (URI Soča) v sodelovanju z UKC Ljubljana. Od maja 2021 kirurški del programa izvaja predvsem SB Celje.

Pomembnost metode za bolnike s spastičnostjo

Spastičnost je motnja gibanja, ki nastane zaradi okvare osrednjega živčevja pri različnih boleznih in poškodbah možganov ter hrbtenjače. Poleg izgube gibljivosti se pogosto pojavlja tudi nenadzorovana živčno-mišična aktivnost in hude nevropatske bolečine. Najpogostejša stanja, pri katerih se uporablja baklofenska črpalka, so poškodbe hrbtenjače, multipla skleroza, poškodbe možganov, možganska kap ter cerebralna paraliza.

Prednosti intratekalne aplikacije baklofena

Zdravljenje spastičnosti z intratekalno baklofensko črpalko omogoča bistveno boljši nadzor nad spastičnostjo z do stokrat nižjim odmerkom zdravil, kar zmanjšuje sistemske stranske učinke. Črpalko uvedejo v splošni anesteziji preko ledvene hrbtenice, kar omogoča neposredno dovajanje zdravila v intratekalni prostor.

V sporočilu za javnost so pri SB Celje zapisali: "Generalizirano spastičnost običajno zdravimo z metodami nevrofizioterapije, ustrezno sedežno tehnologijo, pravilnim nameščanjem bolnika v antispastične položaje, nameščanjem ortoz in z zdravili v obliki tablet. Z zdravili spastičnost lajšamo z baklofenom, ki pa slabo prehaja krvno-možgansko pregrado in tako v zelo majhni količini prehaja v intratekalni oz. 'hrbtenjačni' prostor, kjer se nahaja likvor. Zaradi slabega prehajanja so potrebni izredno visoki odmerki, hkrati pa lahko pride do neželenih učinkov, ki so pogosto zelo moteči in omejujoči. Zato je toliko bolj pomembno, da zdravilo dovedemo neposredno v intratekalni prostor (ob hrbtenjačo), s čimer se lahko vpliva na spastičnost bistveno bolje, s tudi do stokrat nižjim odmerkom, zaradi česar so tudi sistemski stranski učinki bistveno blažji. Pri tej metodi bolnikom v splošni anesteziji preko ledvene hrbtenice uvedemo kateter ob hrbtenjačo."

SB Celje tesno sodeluje z ekipo URI Soča pod vodstvom mag. Klemna Grabljevca, dr. med., spec. fiz. in reh. med., in kirurško ekipo, ki jo sestavljata doc. dr. Mitja Benedičič, dr. med., spec. nevrokirurgije (UKC Ljubljana) in Žiga Samsa, dr. med., spec. nevrokirurgije (SB Celje).

Decembra 2022 je SB Celje gostila prvo mednarodno šolo kirurške vstavitve intratekalnih baklofenskih črpalk, drugo pa junija 2024, s čimer je postala referenčni center za srednjo in vzhodno Evropo. Skupno je šolo obiskalo že 12 tujih strokovnjakov, kar povečuje ugled SB Celje na področju nevrokirurgije. Mag. Klemen Grabljevec je poudaril: "Program zdravljenja spastičnosti v Sloveniji zagotavljamo že več kot 20 let. Prenos kirurškega dela v SB Celje se je izkazal za uspešno potezo zaradi odlične organizacije in kirurškega tima. Slovenija je ena od držav, kjer je ta program zelo dobro urejen, kar izkazuje naš status referenčnega centra za srednjo in vzhodno Evropo." Dr. Žiga Samsa je dodal: "Zdravljenje spastičnosti z intratekalno baklofensko črpalko je dobra oblika zdravljenja za bolnike, pri katerih peroralna terapija ni uspešna ali ima izrazite stranske učinke. Veseli nas, da lahko svoje znanje delimo s tujimi klinikami in smo hvaležni URI Soča za zaupanje pri izvedbi kirurškega dela terapije."

Potreba po samostojnem Oddelku za nevrokirurgijo

Zaradi uspehov in potrebe po nadaljnjem razvoju je vzpostavitev samostojnega Oddelka za nevrokirurgijo ključna. Nov oddelek bo omogočil boljše pogoje za delo, večjo varnost posegov, visokokakovostno oskrbo bolnikov in lažji dostop do nevrokirurške oskrbe za vse bolnike, poudarjajo v sporočilu za javnost. SB Celje z uspehi pri zdravljenju spastičnosti že sedaj stoji ob boku najboljšim evropskim bolnišnicam in si prizadeva za nadaljnje izboljšanje kakovosti oskrbe bolnikov, zaključujejo.