Tri študentke sede na tleh prebirajo kup lego kock. Foto: MDSS Nova Gorica
Tri študentke sede na tleh prebirajo kup lego kock. Foto: MDSS Nova Gorica

Projekt je prav vse sodelujoče postavil pred nove izzive, obenem pa zagotovil dodatna in širša znanja, ki bodo podlaga tako za šolanje kot za delo v bodoče. Nenazadnje pa tudi za uresničevanje ideje dostopnosti za vse.

Ideja, da bi študentje naredili zasnovo makete mesta Nova Gorica in jo tudi izdelali, je nastala na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem v Kopru. Pobudo za projekt je dala doc. dr. Mateja Maljevac, izvajalka predmeta Metode dela s slepimi in slabovidnimi na programu Inkluzivna pedagogika: "Pravzaprav je projekt del izpitnih obveznosti študentov. Želeli smo narediti nekaj uporabnega. Ne samo, da bi bila seminarska naloga sama sebi namen, ampak da dobi neko uporabo in uporabnike na drugi strani."

Študentje so se razdelili v skupine, v katerih se posebej posvečajo podobi, besedilu, ki bo tudi v brajici, slišni podobi opisov zgradb in zgodovine ter izbiri materialov. Nabrali so jih že več kot 30. Manja Žemva je za Radio Koper povedala: "Na koncu, ko bodo stavbe sestavljene, bomo te materiale pritrdile na strehe, da se bodo zgradbe ločile med seboj."

Imajo tudi skupino za donacije, ki je zbirala sredstva in lego kocke, iz katerih bo glavnina postavljenega. Skupina za komunikacijo pa skrbi za prepoznavnost projekta na družbenih omrežjih. Med mentorji je tudi tiflopedago Peter Rot je povedal: "Študentom bom poskušal še dodatno obrazložiti, kako delujejo osebe s slepoto in slabovidnostjo."

Študentka Anja Merc je povedala: "Smo sčasoma res dojeli, da delamo zelo veliko in lepo stvar. Videli smo tudi, kako je v skupini težje sodelovati, ampak smo se zelo dobro ujeli. To je tudi za naš razred zelo dobro."

Predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Igor Miljavec je tega multisenzornega izdelka zelo vesel: "To bo za društvo pomenilo zelo veliko, kajti Nova Gorica potrebuje tako maketo. Predvsem pa sem vesel, da se je za to odločil cel razred, vseh 21 študentov in da bo to en poseben izdelek, ki bo tudi v slovenskem merilu nekaj pomenil."

Študentje bodo nalogo zagovarjali predvidoma v začetku februarja. V Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Nova Gorica si želijo, da bi kmalu za tem lahko maketo predstavili širši javnosti. Mesto pa bo dobila v Goriškem muzeju.

Več v prispevku Radia Koper.