Oseba pri zobozdravniku. Foto: Reuters
Oseba pri zobozdravniku. Foto: Reuters

Prav tako pričakuje konkretne rešitve, so po današnjem varuhovem obisku na stomatološki kliniki UKC-ja Ljubljana zapisali pri Varuhu.

Svetina pričakuje vzpostavitev dialoga od ministrstva za zdravje, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Nacionalnega inštituta za javno zdravje s strokovnjaki za oralno zdravje.

Ob obisku stomatološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je opozoril, da je tveganje za slabše oralno stanje oseb s posebnimi potrebami večje. Po njegovih informacijah osebam s posebnimi potrebami na primarni ravni odklanjajo posamezne storitve, dokler slednjič niso napoteni na kliniko. Kot nujno vidi, da je njihova zobozdravstvena oskrba dostopna in takojšnja.

Strokovna direktorica klinike Martina Drevenšek pa je poudarila, da je področje stomatologije sistemsko zapostavljeno že več desetletij, posebej skrb za osebe s posebnimi potrebami, a tudi za starejše in nekatere druge ranljive skupine. Pri opremljenosti zdravnikov z znanjem o pristopih k osebam s posebnimi potrebami vidi več izzivov. Vendar pa je poudarila prizadevnost vseh, ki kljub temu poskušajo opraviti storitev z občutkom in ob upoštevanju strokovnih smernic.

Prav tako se ji zdi nujno pogledati, kako je obravnava bolnikov s posebnimi potrebami finančno ovrednotena. Pristop v teh primerih namreč zahteva posebna znanja in več časa.
Poslovni direktor klinike Uroš Prikl pa je varuhu predstavil načrtovane naložbe, ki bi omogočile boljšo ponudbo storitev, in orisal nekatere ovire pri uresničevanju teh naložb.