Dan Downovega sindroma ponazarjajo tudi raznolike nogavičke. Foto: Osebni arhiv
Dan Downovega sindroma ponazarjajo tudi raznolike nogavičke. Foto: Osebni arhiv

21. dan v tretjem mesecu leta je bil izbran, ker simbolno izraža genetsko posebnost Downovega sindroma – dodaten kromosom na 21. paru kromosomov v vsaki človeški celici. Ta dodaten kromosom v telesnih celicah vpliva na duševni in telesni razvoj.

Vsako leto mednarodna organizacija DSi (Down Syndrome International) svetovni dan Downovega sindroma obeležuje pod posebnim sloganom. Letošnje se glasi »Konec stereotipom«.

Ljudje z Downovim sindromom in intelektualnimi ovirami so zaradi predsodkov pogosto obravnavani kot otroci, podcenjuje se jih in izključuje iz družbenega življenja. Včasih pa z njimi ravnajo slabo ali jih celo zlorabljajo. Marsikje po svetu osebe z DS še vedno nimajo možnosti kakovostne izobrazbe, nimajo možnosti zaposlitve, nimajo dostopa do zdravstvenega varstva in ne morejo sprejemati niti osnovnih odločitev o svojem življenju. Preprosto niso slišani.

Zato je cilj letošnje akcije ob svetovnem dnevu Downovega sindroma informiranje javnosti, pa tudi uradnih institucij, o Downovem sindromu, o pravicah, vključevanju in boljšem življenju, ki si jih želijo osebe z DS in tudi njihove družine. Kajti predsodki, ki so še vedno razširjeni o osebah z Downovim sindromom, temeljijo ravno na nepoznavanju in slabi informiranosti. Ob svetovnem dnevu Downovega sindroma zato organizacije pozivajo k razbijanju predsodkov in stereotipov ter k spodbujanju k spodbujanju njihovih sposobnosti.

Sporočilo kampanje Konec stereotipom je, da so osebe z Downovim sindromom enaki kot drugi, zato morajo biti v družbi tako tudi obravnavani. Tako kot vsi drugi se tudi osebe z Downovim sindromom se razlikujejo med seboj, imajo svojo identiteto, interese, hobije, talente. To, da ima nekdo Downov sindrom, je le del tistega, kar je kot oseba.

Več o predsodkih, s katerimi se soočajo osebe z Downovim sindromom, si lahko preberete tudi na spletni strani mednarodne organizacije Down Syndrome International, kjer so zbrali nekaj osebnih zgodb in pripravili video pod sloganom Končajmo s predsodki.

Prav tako vabljeni, da si ogledate video Assume that I can/ Predpostavljajte, da zmorem, ki so ga ob tej priložnosti posneli. V spotu nastopa kanadska igralka in televizijska voditeljica Madison Tevlin, stara 22 let, ki ima Downov sindrom. Najbolj opazna je zaradi vodenja pogovorne oddaje Kdo, misliš, da sem? (Who Do You Think I Am?) , v kateri gosti različne znane goste, ki so doživeli različne vrste predsodkov.