Veselje ekipe Slovenije. Foto: ZDGNS
Veselje ekipe Slovenije. Foto: ZDGNS

Slovenska košarka gluhih se po nekajletnem premoru vrača na svetovno sceno. Po zadnjih pripravah v Prekmurju je slovenska 3×3 košarkarska ekipa gluhih v postavi Saša Lukić kot vodja ekipe, Miha Zupan, Miha Jakofčič, Jan Orešnik in debitant Jaka Markovič 5. septembra 2022 z dunajskega letališča odpotovala na svetovno prvenstvo gluhih v košarki 3×3, ki bo v Ramat Ganu, predmestju Tel Aviva v Izraelu.

Svetovno prvenstvo gluhih v košarki 3x3 DIBF poteka v skladu s pravili in standardi FIBA. Udeleženih je 14 držav v moški in ženski konkurenci.

Slovenski košarkarji so svoj krstni nastop na svetovnem prvenstvu v košarki 3x3 začeli z zmago proti Izraelu. Vsi igralci so tudi dosegli koše ter vsak je odigral svoj del v skladu z dogovorom s trenerjem. Končni rezultat je bil 21:9. Jan Orešnik je po tekmi povedal: "Za nami je prva tekma. Bila je dobra igra in zmagali smo. Naše misli so že usmerjene na novo tekmo z Argentino, ki nas čaka v kratkem."

Slovenija je na drugi tekmi premagala še Argentino z rezultatom 20:14. V večerni tekmi pod reflektorji je slovenska reprezentanca stopnjevala nivo igre in v zahtevni ter dinamični igri premagala Argentino. Igralci so se temeljito pripravili na Argentino ter skozi celotno igro vodili ter na koncu zmagali. Predvsem je pod obročem in z meti z razdalje dominiral Miha Zupan, ki je polnim tribunami igralcev, ki so spremljali ter analizirali tekmo, vnesel strahospoštovanje. Trener Saša Lukič je po prvem tekmovalnem dnevu rekel: "Prva tekma je vedno zelo zahtevna. Začeli smo v krču, vendar smo se hitro prilagodili na razmere na igrišču. V drugi tekmi smo dvignili nivo igre in tako bomo z vsako nadaljnjo telmo stopnjevali formo na tem svetovnem prvenstvu." Tekmo slovenske reprezentance so si ogledali tudi vidnejši politiki iz parlamenta in vlade Izraela. Fante pa je posebej prišel pozdraviti poslanec izraelskega parlamenta ter si zaželel klepet in fotografiranje.

Na tretji tekmi je slovenska reprezentanca v košarki 3x3 igrala proti Estoniji. Premagali so jo z 21:12. Izenačen začetek, ki pa se je v nadaljevanju obrnil na stran Slovenije. Besede trenerja Saše Lukiča se uresničujejo. Postopoma se stopnjuje forma in nivo igre. Umirjena, taktično dobro vodena in odločna igra vseh igralcev kaže na odločenost slovenske reprezentance. Kapetan Miha Zupan po dogovoru s trenerjem dirigira igro na igrišču. Lovi žoge, podaja soigralcem in meče iz razdalje. Miha Jakofčič in Jan Orešnik odlično delujeta v paru ter se vsi skupaj odlično dopolnjujejo. Slovenija ima široko paleto kombinatorike, dobre mete iz razdalje, zanesljivost pri prostih metih, prodore pod koš ter odločeno umirjenost. V to igro se zelo dobro vključuje tudi najmlajši igralec Jaka Markovič s prodori, podajami in mehkimi meti iz razdalje nadaljuje pritisk na nasprotnika.

Danes bo slovenska ekipa igrala še z ekipo Tajpeja in Mongolije. Jutri se bodo pomerili še z Ukrajino, temu pa bodo sledili izločilni boji.

Prvo svetovno prvenstvo gluhih v košarki 3×3 za moške in ženske organizira Mednarodna košarkarska zveza gluhih. Naši košarkarji odhajajo v Izrael s podporo Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite in Košarkarske zveze Slovenije.
Tekmovanje lahko spremljate na: https://www.facebook.com/DIBF3x3/