Oseba, ki hodi po peščeni poti z belo palico. Foto: dostopno
Oseba, ki hodi po peščeni poti z belo palico. Foto: dostopno

Dogodke pripravljajo tako medobčinska društva slepih in slabovidnih na lokalni ravni, kakor tudi Zveza društev in slabovidnih, ki deluje na državni ravni. Udeležite se lahko zanimivih dogodkov, izmed katerih izpostavljajo:

Sreda, 31. 5.

2. srečanje v sklopu akcije Družabne igre brez meja v prostorih Knjižnice slepih in slabovidnih Minke Skaberne. V okviru srečanja bodo posamezniki, ki so se odločili, da bodo v letošnjem letu pomagali pri prilagajanju družabnih iger za slepe in slabovidne, spoznali različne načine prilagajanja družabnih iger. Ob zaključku akcije načrtujemo večji dogodek: Družabne igre brez meja, kjer se bo vsak lahko preizkusil v igranju družabnih iger prilagojenih slepim in slabovidnim – tudi s prevezo in simulacijskimi očali.

Četrtek, 1. 6.

Izkustvena delavnica Sladica v temi, kjer bodo udeleženci v “temi” pojedli sladico in spili kavo/sok, se naučili spremljati slepega ter izvedeli, kako uspešno in brez zadreg komunicirati s slepo ali slabovidno osebo.

Predaja v uporabo prvega bankomata NLB na Trgu MDB v Ljubljani, prilagojenega za slepe in slabovidne z govorno podporo za izbrane funkcije. NLB načrtuje, da bo v določenem času na razpolago večje število njihovih bankomatov v Ljubljani in po Sloveniji, ki bodo omogočali govorno podporo za slepe in slabovidne s pomočjo slušalk.

Petek, 2. 6.

Literarni večer Poljanska dolina v delih Ivana Tavčarja v dvorcu Visoko v Poljanski dolini. Dogodek bodo izvedli člani študijskega krožka pri medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Kranj ter člani Kulturnega društva dr. Ivan Tavčar Poljane nad Škofjo Loko. Člani omenjenih društev bodo ob spremljavi citer predstavili odlomke iz Tavčarjevih del. Prav tako bo v dvorcu do konca avgusta na ogled razstava ročnih in slikarskih del slepih in slabovidnih.

Ponedeljek, 5. 6.

Otvoritev razstave fotografskih del v okviru natečaja Freešn in predaja lesenih didaktičnih pripomočkov medobčinskim društvom slepih in slabovidnih. Razstavljenih bo šest fotografij, ki so jih posneli videči študentje na temo »Ovire in izzivi na vsakodnevni poti osebe z okvaro vida«. Fotografije, ki so nastale, predstavljajo pomemben doprinos k prepoznavanju ovir slepih in slabovidnih širši javnosti. Lesene didaktične pripomočke so izdelali dijaki Gimnazije in srednje šole in jih bodo tega dne predali predstavnikom medobčinskih društev slepih in slabovidnih po Sloveniji.

Torek, 6. 6.

Predstavitev magistrskega dela Tadeje Kadunc – tipne slikanice Skrivnosti rožnega venca v prostorih Finžgarjeve galerije v Ljubljani. S tipno slikanico želi avtorica slepim in slabovidnim prek tipne zaznave ponazoriti pomembne svetopisemske odlomke, jim približati svet videčih in obogatiti njihovo duhovno razsežnost.

Sreda, 7. 6.

Projekcija digitaliziranega filma Vesna z avdiodeskripcijo za slepe in slabovidne v Slovenski kinoteki. Po končani projekciji bo sledil pogovor z Majo Šumej, zvočno opisovalko filma.

Četrtek, 8. 6.

Odprtje veččutne razstave Vsi za dediščino, dediščina za vse v prostorih Finžgarjeve galerije. Razstava Od blizu je bila do aprila 2023 odprta v Moderni galeriji. Del te razstave bo prestavljen v Finžgarjevo Galerijo v Ljubljani.

Petek, 9. 6.

Spletni dogodek »Novosti na področju brajice« kot napoved obeležitve 200 let uporabe brajice v letu 2024. Z različnimi gosti se bodo pogovarjali o standardizaciji ter o prihodnosti brajice.

Več o dogodkih pa na spletni strani ZDSSS.