Opis fotografije: Na fotografiji je pročelje stavbe. Del pročelja je svetlo modre barve, del pa rožnate. Vhodna vrata, ki imajo bel kamnit okvir, so modre barve. V okenskem steklu se zrcali stavba, ki je nasproti. Foto: Reuters
Opis fotografije: Na fotografiji je pročelje stavbe. Del pročelja je svetlo modre barve, del pa rožnate. Vhodna vrata, ki imajo bel kamnit okvir, so modre barve. V okenskem steklu se zrcali stavba, ki je nasproti. Foto: Reuters

Oddajo Posebna ponudba je v novi sezoni mogoče spremljati tudi v slovenskem znakovnem jeziku. Gluhi gledalci edino potrošniško oddajo v Sloveniji tako lahko sočasno s slišečo javnostjo, ki oddajo gleda na TVS1, spremljajo na MMC TV, kjer vsebine v slovenski znakovni jezik izmenično tolmačita Nataša Kordiš in Tanja Giuliatti Davinić. To soboto bo govora o težavah z upravniki večstanovanjskih stavb.

Spori med etažnimi lastniki in upravniki so v oddaji Posebna ponudba ena najpogostejših tem. Vzroki za spor so povezani z rezervnim skladom, netransparentno porabo denarja, ki ga dobijo z oddajanjem skupnih prostorov ter izbiranjem dobaviteljev in izvajalci del, še posebej za energetsko prenovo stavbe, ki za etažne lastnike pomeni kar velik finančni zalogaj. Kršitelji so sicer posamezni upravniki, ki pa mečejo slabo luč prav na vse. Tudi tiste, ki svoje delo opravljajo pošteno. Poglejmo nekaj primerov, o katerih bodo med drugim govorili v oddaji Posebna ponudba.

Upravnik zadržuje 250.000 evrov rezervnega sklada

Stanovalci na Trgu prekomorskih brigad v Ljubljani so zaradi nezadovoljstva s podjetjem Standom z 68 odstotki glasov odpovedali pogodbo o upravljanju in sklenili novo, s podjetjem UVG. A do primopredaje poslov ni prišlo, ker stari upravnik meni, da postopka odpovedi pogodbe niso pravilno izpeljali, je pojasnil svetovalec etažnim lastnikom, ki je tudi sam nekoč delal kot upravnik, Bojan Bučinel. »Etažnim lastnikom zdaj to otežuje dve stvari: imeli so sklep, da gredo v sanacijo fasade in strehe in so že pridobili odločbo Eko sklada. Druga zadeva pa je, da se ta sredstva zdaj ne obrestujejo, ker ležijo na računu nekdanjega upravnika,« opozarja Katja Vodopivec iz podjetja UVG. Standom še vedno zadržuje 250 tisoč evrov z njihovega rezervnega sklada, zgodba pa bo epilog očitno dočakala na sodišču. Standom je na sodišču tudi zaradi spora s stanovalci Scopolijeve v Ljubljani. Ker niso bili zadovoljni z njegovim delo, so mu odpovedali pogodbo. Denar iz rezervnega sklada je sicer prenesel na račun novega upravnika, a znesek samovoljno znižal za okoli 5000 evrov. Na toliko je namreč ocenil svoje vodenje projekta obnove fasade. »Prijavili so ga na inšpekcijo, inšpektor je Standom kaznoval s 7200 evri, a tega denarja še vedno ni predal. In ko smo inšpektorja vprašali, kaj lahko naredimo, je rekel, oprostite, nimam orožja, da bi Standom prisilil, da bi ta denar nakazal,« pravi Bučinel.

Kdo ima prav?

Tretji primer, o katerem bodo govorili v oddaji Posebna ponudba, je tudi povezan s sredstvi rezervnega sklada. Družba SPL novemu upravniku stavbe na Brodarjevem trgu v Ljubljani ni predala 41 tisoč evrov sredstev iz rezervnega sklada, češ da pogodba z novim upravnikom ni pravno veljavna in da se mu zato tudi ni uspelo vpisati v register upravnikov. »Družbi, ki je prevzela upravljanje te stavbe, ni uspelo skleniti pravno veljavne pogodbe in se ji tudi ni uspelo vpisati v register upravnikov, skratka, ni se ji uspelo izkazati kot veljaven upravnik, tako da smo v register upravnikov še vedno vpisani mi,« pojasnjuje Alma Pašanovič iz SPL. Bojan Bučinel je drugačnega mnenja: »Novega upravnika imajo že skoraj eno leto, vpisan je v register upravnikov. Kar pa je povsem nepomembno, saj je register upravnikov deklaratornega pomena. SPL se vedno izgovarja na ta vpis.« Na SPL sicer pravijo, da so z odvetnikom etažnih lastnikov sklenili poravnavo, sredstva etažnih lastnikov pa so nakazali na njegov fiduciarni račun.»Ko bodo direktorja kakšne upravljavske hiše zaprli in po televiziji v dnevniku pokazali, da je moral v zapor, ker je poneveril ali ukradel denar etažnih lastnikov, takrat se bo vse to nehalo,« meni Bojan Bučinel in dodaja, da upravniki velikokrat pozabljajo, da so zgolj izvajalci tistega, kar so naročili etažni lastniki.

Ministrstvo pripravlja novo zakonodajo

Nov stanovanjski zakon, ki naj bi delno posegel tudi v razmerja med etažnimi lastniki in upravniki, naj bi sprejeli do konca leta 2017. Vendar zakon ne bo rešil težav med upravniki in etažnimi lastniki, pravi Barbara Radovan z Ministrstva za okolje in prostor: »Zakon je samo temelj, ki ureja osnovna razmerja med upravniki in lastniki, tu pa je še cel kup drugih vzvodov, ki morajo biti vzpostavljeni, da zadeve funkcionirajo.« Ena najpogostejših težav, s katerimi se srečujejo etažni lastniki, je zamenjava upravnika, s katerim niso zadovoljni, zato na ministrstvu razmišljajo, da bi zakon ponudil tudi kakšno rešitev za lažjo menjavo upravnika. Na Zvezi potrošnikov Slovenije vsak mesec prejmejo vsaj deset vprašanj, povezanih s stanovanjskim upravljanjem. »Etažni lastniki velikokrat dvomijo o upravnikovi izbiri izvajalca del: da ni bil izbran v skladu s pričakovanji etažnih lastnikov, da je predrag oziroma menijo, da je upravnik ob tem prejel neko provizijo, odstotke od opravljenega dela,« opozarja Jasmina Bevc z Zveze potrošnikov Slovenije. Če lastniki stanovanj sporov z upravniki ne morejo rešiti sami, se lahko obrnejo na pristojne inšpekcijske službe, ki pa so, ugotavljajo na Zvezi potrošnikov, pri svojem delu omejene, saj imajo premajhna pooblastila.

Več v oddaji Posebna ponudba

Bo novi stanovanjski zakon vnesel več transparentnosti in zaostril pogoje, kdo lahko sploh upravlja večstanovanjske stavbe? Bodo upravniki po novem odgovarjali za svoje napake? Dajejo samovolji upravnikov krila tudi pasivni etažni lastniki? Več v oddaji Posebna ponudba, ki jo boste v slovenskem znakovnem jeziku lahko spremljali tudi to soboto, 16. aprila ob 17.20 na MMC TV na povezavi: http://4d.rtvslo.si/zivo/tvmmc. Vse objavljene oddaje si boste pozneje lahko znova ogledali tudi v arhivu MMC, na spletni strani www.dostopno.si, pod rubriko Oddaje z znakovnim jezikom. x

Vesna Pfeiffer