Ekipa paraplesalk s soplesalci. Foto: arhiv Zveze ŠIS – SPK
Ekipa paraplesalk s soplesalci. Foto: arhiv Zveze ŠIS – SPK

Za paraplesalci je uspešen nastop na tekmi svetovnega pokala v Košicah na Slovaškem

Že prvi dan so nastopili v dveh finalih in dveh polfinalih. Lara Nedeljković je v močni konkurenci na koncu v finalu zasedla 6. mesto v kategoriji single women class 2, Nastija Fijolič je odplesala polfinale v kategoriji single women class 1. V kategoriji combi standard class 2 pa sta Roman Maček in Martina Smodiš prav tako uspešno iz četrtfinala priplesala v polfinale, Lara Nedeljković in Klemen Dremelj pa sta v tej kategoriji priplesala v finale in zasedla končno 6. mesto.

Drugi dan tekmovanja so se plesalci pomerili v kategorijah prosti slog. Nastija Fijolič je v kategoriji single women freestyle class 1 dosegla uvrstitev v polfinale. Martina Smodiš in Roman Maček sta v kategoriji combi freestyle class 1 zasedla 7. mesto, Lara Nedeljković in Klemen Dremelj pa 6. mesto v kategoriji combi freestyle class 2. V večernem delu sta se slovenska paraplesna para pomerila še v latinskoameriških plesih. Roman Maček in Martina Smodiš sta bila v kategoriji combi latin class 1 v finalu 6., Lara Nedeljković in Klemen Dremelj pa sta se z dobrim plesom uvrstila v finale v kategoriji combi latin class 2 in dosegla odlično 4. mesto.

Plesalci bodo ostali v Košicah še dodatna dva dneva na mednarodni plesni delavnici s priznanimi trenerji in vrhunskimi plesalci ter iskali dodatne ideje in znanja, ki jim bodo nadvse prav prišla pred prihajajočim evropskim prvenstvom konec oktobra v Pragi na Češkem.

Gregor Habe, Dejan Fabčič in Simon Turk. Foto: arhiv Zveze ŠIS – SPK
Gregor Habe, Dejan Fabčič in Simon Turk. Foto: arhiv Zveze ŠIS – SPK

Dejan Fabčič prvi državni prvak v lokostrelstvu

V soboto, 10. septembra 2022, je v Mariboru potekalo prvo lokostrelsko državno prvenstvo za invalide v zgodovini Slovenije. Prvenstvo je potekalo vzporedno s tarčnim državnim prvenstvom, v organizaciji Lokostrelske zveze Slovenije, Lokostrelskega kluba Maribor in Zveze ŠIS – SPK.

Paralokostrelci so streljali na 15-metrski razdalji. Prvo mesto v kategoriji članov z ukrivljenim lokom je osvojil paraolimpijec Dejan Fabčič iz Lokostrelskega kluba Budanje, ki je pristreljal 239 krogov. Na drugem mestu je bil Gregor Habe iz Lokostrelskega kluba Sokol z 230 krogi, na tretjem pa Simon Turk iz Lokostrelskega kluba Dolenjske Toplice z 216 krogi.

Na startu Triglav teka tudi slepi tekač Robi Kogovšek. Foto: arhiv Zveze ŠIS – SPK
Na startu Triglav teka tudi slepi tekač Robi Kogovšek. Foto: arhiv Zveze ŠIS – SPK

Na 10. Triglav teku navdušil tudi slepi tekač Robi Kogovšek

Več kot 1.500 tekačev in obiskovalcev jubilejnega 10. Triglav teka je v soboto, 10. 9. 2022, prispevalo k nepozabnemu športnorekreacijskemu dogodku na Brdu pri Kranju. Tekači vseh generacij so se ob podpori vrhunskih športnikov preizkusili v šestih tekaških izzivih: otroškem teku Kuža Pazi, družinskem teku, štafetnem teku trojk, polmaratonu ter teku na 10 in 5 kilometrov.

Tudi letos so po stezah protokolarnega parka Brdo tekli za dober namen – boljšo oskrbo novorojenčkov –, obenem pa je bila v ospredju trajnostna naravnanost dogodka.

Več kot 1.300 tekačev vseh starosti in stopenj pripravljenosti je na 10. Triglav teku skupaj preteklo več kot 9.000 kilometrov. Triglav tek k zdravemu in aktivnemu življenjskemu slogu spodbuja vse generacije, zato prireditev že vsa leta podpirajo tudi številni slovenski vrhunski športniki. »Triglav tek je priložnost za dober trening, proga je nezahtevna in prijetna. Obenem kot športnik z udeležbo izkažem hvaležnost Zavarovalnici Triglav, ki podpira parašport v Sloveniji. Na dogodku je tudi priložnost, da se fotografiram s katerim od cenjenih športnikov; lani sem v cilj pritekel skupaj s smučarskim skakalcem Petrom Prevcem. Ker sem vedel, da nas tudi letos čaka prijeten dogodek, sem se Triglav teka znova udeležil,« je na dogodku povedal slepi tekač Robi Kogovšek, tudi ambasador Triglav teka.