Valentyna Brik na tekmi. Foto: ZŠIS-SPK/Drago Perko
Valentyna Brik na tekmi. Foto: ZŠIS-SPK/Drago Perko

Slovenska ženska reprezentanca v odbojki sede se bo na paralimpijskih igrah v Parizu morala soočiti z velikim izzivom, saj bo odpotovala brez svoje ključne igralke, Valentyne Brik. Valentyna Brik, rojena leta 1985 v Ukrajini, je v svoji izjemni karieri že osvojila bronasto kolajno na paralimpijskih igrah v Londonu leta 2012, pred prihodom v slovensko reprezentanco pa je bila tudi evropska podprvakinja.

Brez nastopa do ponovne ocene njenega športnega statusa

Valentyna Brik je bila po besedah Zveze za šport invalidov - Slovenski paralimpijski komite leta 2018 dodeljena v športni razred "VS1" s "Confirmed" statusom, kar pomeni, da so njene poškodbe, zaradi katerih je imela omejeno gibljivost desnega kolena, ustrezno ocenjene in potrjene.

Kljub uspešnemu nastopanju na številnih mednarodnih tekmovanjih, vključno s svetovnim prvenstvom 2022, evropskim prvenstvom 2023 in svetovnim pokalom v Kairu, je Mednarodna paraodbojkarska zveza sprejela odločitev, da je potrebna dodatna ocena njenega stanja.

V začetku maja 2024 je Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite (Zveza ŠIS-SPK) prejela obvestilo o preiskavi, ki je bila sprožena zaradi domnevnega neskladja med športnim razredom in gibljivostjo kolena, kot je bilo vidno iz videoposnetka objavljenega po kvalifikacijah za paralimpijske igre. Zveza ŠIS-SPK je opozorila, da so na prejšnjih tekmovanjih podobni očitki manjkali ter da je zdravniški pregled, ki ga je opravil dr. Helena Burger, pokazal, da Brikovo stanje še vedno ustreza razredu VS1.

V uradni izjavi so zapisali: "Zveza ŠIS-SPK je v odgovoru izpostavila, da je podlaga za sum napačne dodelitve športnega razreda nenavadna, saj na nedavnem tekmovanju, ki je potekalo med 3. in 10. aprilom 2024 v mestu Dali na Kitajskem, do takšnih vprašanj ni prišlo. Zelo nenavadno je, da se je takšen očitek pojavil šele na podlagi videoposnetka objavljenega dva dni po zaključku tekmovanja. Ne glede na to je Zveza ŠIS-SPK opravila zdravniški pregled stanja Valentyne Brik, da bi bilo tako mogoče odpraviti vse dvome o njenih fizičnih sposobnostih kot medicinsko neutemeljene. Dr. Helena Burger, specialistka za osebe z omejeno mobilnostjo, je potrdila, da se fizične sposobnosti Valentyne Brik niso spremenile, razen dejstva, da je njen upogib v kolenu zdaj 35° namesto prejšnjih 30°, kar pa je še vedno v okviru kategorije VS1, kot to določajo Pravila Mednarodne paraodbojkarske zveze za klasifikacijo. Predstavljene ugotovitve dr. Helene Burger so tako dokončno odpravile vse sume, ki so izhajali iz videoposnetka, in potrdile pravilnost ravnanja Zveze ŠIS-SPK, ki po letu 2018 za Valentyno Brik ni zaprosila za zdravniški pregled."

Kljub strokovnemu mnenju in večkratnim poizkusom rešitve situacije, Mednarodna paraodbojkarska zveza ni upoštevala teh ugotovitev in ni dovolila izvedbe dodatne klasifikacije pred paralimpijskimi igrami. Pritožbe in prošnje za začasne ukrepe so bile zavrnjene, kar je Zvezo ŠIS-SPK prisililo, da vloži predlog za začasno odredbo pred nizozemskim sodiščem v Handlu, ki pa prav tako ni bil uspešen.

Grenak priokus in občutek arbitrarnega odločanja

Za konec so pri ZŠIS-SPK zapisali, da ob navedenem postopanju Mednarodne paraodbojkarske zveze ostaja grenak priokus: "Zveza ŠIS-SPK ne more razumeti, zakaj je Mednarodna paraodbojkarska zveza odločena, da Valentyni Brik odreče pravico do udeležbe na paralimpijskih igrah v Parizu 2024, čeprav ima skladno s pravili pravico rešiti protest pred paralimpijskimi igrami in tako ohraniti integriteto tekmovanja. Njena dejanja tako kažejo na izjemno arbitrarnost v postopku uvedbe preiskave in odločanja v navedenem postopku." In da se "ni mogoče znebiti občutka arbitrarnega odločanja in ne odločanja v dobro športa. Nejasna in celo kontradiktorna pravila Mednarodne paraodbojkarske zveze očitno omogočajo povsem arbitrarno odločanje. Na Zvezi ŠIS-SPK si bomo močno prizadevali, da se sistem pravil v bodoče spremeni in dejansko služi športu."