Tatjana Knapp in Peter Svetina ob podelitvi priznanja. Foto: arhiv Varuha človekovih pravic
Tatjana Knapp in Peter Svetina ob podelitvi priznanja. Foto: arhiv Varuha človekovih pravic

Priznanje je prejel zaradi zavzemanja za to, da so vsem prebivalkam in prebivalcem dostopne informacije v obliki, ki jo razumejo.

"Informacije v lahko berljivi obliki niso nadstandard, ampak človekova pravica," je ob tem poudaril Svetina. Konvencija o pravicah invalidov, katere država pogodbenica je tudi Slovenija, državo po njegovih besedah zavezuje k zagotavljanju informacij v oblikah, ki so dostopne in razumljive invalidom, torej tudi v obliki lahkega branja, ki je namenjena predvsem osebam s težavami v duševnem razvoju, so zapisali pri varuhu.

Varuh človekovih pravic, ki uresničuje omenjeno konvencijo, je svojo novo predstavitveno zloženko nedavno priredil v lahko berljivo obliko. Zloženka, opremljena s slovenskim in evropskim znakom za lahko branje, bralkam in bralcem na enostaven in jasen način sporoča, kdaj in kako se lahko obrnejo po pomoč na varuha. Z orisom in ilustracijami konkretnih življenjskih primerov enostavno pojasnjuje, kdaj institucija varuha lahko pomaga, kdaj pa razrešitev težave ni v njeni pristojnosti.

Direktorica zavoda Risa Tatjana Knapp se je na podelitvi zahvalila Svetini za sodelovanje pri pripravi publikacije, ki njihovim uporabnikom veliko pomeni. V vsakdanjem življenju so namreč velikokrat diskriminirani in prikrajšani pri dostopu do informacij. Želi si, da bi tudi druge uradne institucije v državi sledile varuhu in bi svoje informacije priredile v lahko berljivo obliko. Ljudem z izzivi pri branju in razumevanju različnih besedil bi tako po njenih besedah omogočili samostojnost pri pridobivanju informacij, na ta način pa bi lahko ohranili svoje dostojanstvo.