Pogled na bohinjske gore pozimi. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Pogled na bohinjske gore pozimi. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Svetina je ob današnjem obisku Gorenjske odprl štiri nove Varuhove kotičke, kjer so ljudem na voljo zloženke o delu Varuha in obrazci za vložitev pobud. Stojala z gradivi so danes postavili v Gorjah, Tržiču, Naklem in Bohinju. Tako je sedaj po celotni državi že 55 Varuhovih kotičkov. Kot pravi Svetina, želi s tem institucijo bolj približati ljudem in jim pomagati, če se znajdejo v stiski ali pa imajo težave pri iskanju odgovorov različnih institucij in organov.

Prav neodzivnost države je najpogostejša pritožba, s katero so ukvarjajo pri Varuhu. Eno izmed takšnih težav je danes Svetini predstavil tudi bohinjski župan Jože Sodja. Občina si namreč skupaj s Centrom za usposabljanje, delo in varstvo Matevža Langusa Radovljica želi v Bohinjski Bistrici urediti dislocirano enoto za dnevno varstvo oseb s posebnimi potrebami. Kot je povedal Sodja, so glede tega v dogovoru z ministrstvom za solidarno prihodnost, od katerega pa sedaj že nekaj časa čakajo odgovor. K odzivu bo ministrstvo pozval tudi Svetina, ki je nad idejo bohinjske občine navdušen in si želi, da bi vsaka občina na ta način razmišljala o oskrbi v lokalnem okolju.

Za Bohinj je to še toliko pomembnejše, saj je zlasti poleti vsakodnevna vožnja v Radovljico preko Bleda zelo zamudna. Težava pa je po županovih besedah v tem, da bi bilo v dnevnem varstvo v Bohinju zaenkrat šest oseb, medtem ko je zakonska omejitev, da se lahko za dislocirano enoto zaposli strokovna oseba najmanj 20. Vendar pa naj bi se obetala zakonska sprememba, ki naj bi to omejitev znižala prav na šest.