Plaža za slepe in slabovidne v Izoli, tabla z napisom. Foto: Tjaša Lotrič, Radio Koper. Foto: Radio Koper
Plaža za slepe in slabovidne v Izoli, tabla z napisom. Foto: Tjaša Lotrič, Radio Koper. Foto: Radio Koper

Dogodek, ki je bil izveden v okviru prireditve Obala oživlja in je potekal pod sloganom Vsak Zemljan ima pravico in možnost pomagati rešiti življenje, tudi slepi, je bil namenjen vsem krajanom in obiskovalcem Obale, predvsem pa slepim in slabovidnim.

»Ideja o izvedbi delavnic temeljnih postopkov oživljanja za slepe in slabovidne izhaja iz primera s terena, ko smo se reševalci, pacient in njegovi svojci znašli v prostoru brez svetlobe. Intervencijo smo izpeljali v popolni temi in ob tem sem dobil navdih, da lahko tudi slepi in slabovidni izvajajo temeljne postopke oživljanja in tako pomagajo rešiti življenje,« je povedal Dejan Bratuša, reševalec z Reševalne postaje Maribor ter pobudnik akcije izvedbe delavnic temeljnih postopkov oživljanja za slepe in slabovidne.

»Pobudo o izvedbi delavnic temeljnih postopkov oživljanja za slepe in slabovidne smo v Zbornici – Zvezi pozdravili in takoj podprli, saj imajo vsi ljudje, tudi slepi in slabovidni, pravico in možnost pomagati rešiti življenje. Tokratni dogodek na Obali je bil prvi tovrstni, nameravamo pa ga izvesti tudi drugod po Sloveniji,« je povedala Monika Ažman, predsednica Zbornice – Zveze.

Poleg praktičnih delavnic in tečajev temeljnih postopkov oživljanja za slepe in slabovidne so bili na dogodku predstavljeni tudi nujna medicinska pomoč in njene ekipe, v kateri so reševalec motorist, reševalec kolesar, nujno reševalno vozilo, ter dejavnosti centra za krepitev zdravja, namenjene slepim in slabovidnim, reševalne službe ter reševalni psi za iskanje pogrešanih oseb in psi vodniki za slepe in slabovidne osebe.

Na dogodku so poleg Zbornice – Zveze ter njene Sekcije reševalcev v zdravstvu in Slovenskega reanimacijskega sveta, ki deluje znotraj Slovenskega združenja za urgentno medicino, sodelovali še Reševalna služba slovenske Istre, Reševalna služba ZD Murska Sobota, Center za krepitev zdravja ZD Izola, Nacionalni center za celovito rehabilitacijo slepih in slabovidnih pri Očesni kliniki Ljubljana, Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, Dispečerska služba zdravstva, Predhospitalna enota Obala – ZD Koper, Rdeči križ Slovenije – OZ Izola, reševalci iz vode, Društvo REPS Maribor za reševalne pse, SLO-CANIS Maribor za pse pomočnike ter študenti dietetike s Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem.