Knjižica z napisom EUROPEAN DISABILITY FORUM. Na knjižici ležijo naglavne slušalke. Foto: Osebni arhiv
Knjižica z napisom EUROPEAN DISABILITY FORUM. Na knjižici ležijo naglavne slušalke. Foto: Osebni arhiv

Evropski volivci bodo v mesecu juniju izvolili 705 poslancev Evropskega parlamenta. Evropski invalidski forum si prizadeva za čim bolj inkluzivno prihodnost oseb z invalidnostmi, zato spodbuja k udeležbi na volitvah.

Zakaj so evropske volitve pomembne za osebe z invalidnostmi?

EU je dolžna zaščititi pravice vseh ljudi, vključno s pravicami invalidov, z zakoni in podpiranjem ukrepov in pobud držav članic. Sodelovanje na evropskih volitvah kot zagovornik, kot volivec in kot kandidat bo pomagalo zagotoviti, da politike EU odražajo potrebe 100 milijonov invalidov. Večja politična udeležba je privedla do pomembnega napredka za invalide, kot je sprejetje evropske invalidske kartice, uredbe o pravicah potnikov in direktive o enaki obravnavi pri zaposlovanju. Pri Evropskem invalidskem forumu pa poudarjajo, daje je treba narediti še veliko več.

Izpostavljajo naslednja še vedno pereča vprašanja:
- EU posameznikov ali invalidskih organizacij ne vključuje vedno v zakone in odločitve, ki jih zadevajo.
- Ljudje z invalidnostmi še vedno težje dostopajo do pravnega varstva.
- Še vedno za osebe z invalidnostmi obstajajo ovire pri študiju in zaposlovanju.
- Potovanja med državami EU so za osebe z invalidnostmi še vedno otežena.
- Osebe z invalidnostmi naletijo na večje težave pri selitvi v druge države oziroma težje dobijo podporo za selitev, življenje, delo in študij v tujini.
- Nekatere osebe z invalidnostmi nimajo opravilne sposobnosti, zato ne morejo sprejemati samostojnih odločitev o svojih življenjih, vključno z zdravstvenim varstvom in političnim udejstvovanjem.

Evropski invalidski forum zato osebe z invalidnostmi spodbuja k aktivni udeležbi pri prihodnjih evropskih volitvah. V ta namen so maja 2023 na 5. Evropskem parlamentu invalidov objavili tudi manifest, ki si ga lahko preberete na povezavi Manifest EDF – evropske volitve 2024.