Organizatorji turnirja v Laškem so po koncu tekmovanj razrezali torto. Foto: Zveza ŠIS-SPK
Organizatorji turnirja v Laškem so po koncu tekmovanj razrezali torto. Foto: Zveza ŠIS-SPK

Tekmovanje, sodelovalo je kar 53 držav, je organizirala Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite. Največ uspeha v Laškem so imeli azijski predstavniki.

Od torka do četrtka so se najboljše in najboljši merili za kolajne v posamični konkurenci. Med najuspešnejšimi so prednjačili številni azijski tekmovalke in tekmovalci, predvsem pa Kitajska (štiri zlate kolajne posamično), ki je sploh prvič po paralimpijskih igrah v Tokiu odšla na turnir v tujino. V posamični konkurenci je od Slovencev največ pokazal Ljubiša Gajič, ki se je na turnir vrnil prvič po letu 2017 in se uvrstil med 16 najboljših v svojem razredu.

V petek in danes so v Laškem igrali dvoboje v konkurenci dvojic. V teh so Kitajci prišli do štirih zlatih medalj, prav toliko jih je zbrala tudi Južna Koreja.

Slovenija se je na turnirju predstavila z 10-člansko postavo

Tekmovali so: Primož Kancler, Bojan Lukežič, Barbara Meglič, Andreja Dolinar, Karin Praček, Ljubiša Gajič, Peter Jereb, Tomaž Rabuzin, Luka Trtnik in Alen Bečirević.

"V Laškem smo nastopili s kombinacijo izkušenih in novih igralcev. Mladi so prišli do prepotrebnih izkušenj, izkušeni pa do nekaj lepih posameznih zmag. Dejstvo je, da se z izjemo Luke Trtnika naši igralci poleg službe in drugih obveznosti težko kosajo z najboljšimi igralci sveta, ki so profesionalni igralci in na dnevni bazi trenirajo pet ur ali več," je pojasnil selektor Ožbej Poročnik.

"Ljubiša Gajič je prišel do zmage proti osmemu igralcu sveta in tesno izgubil proti igralcu iz Koreje. Zasluži si vse pohvale za vrnitev v reprezentanco in svoj nastop. Znova smo bili blizu največje zmage Luke Trtnika proti četrtemu igralcu sveta, kjer mu je za uspeh zmanjkala le ena točka," je še dejal Poročnik.

"Z nekaj lepimi potezami med igro je nase opozorila naša najmlajša igralka v reprezentanci, Karin, ki pa je še v fazi razvoja in bo s takšnim pristopom zagotovo tudi v prihodnje opozarjala nase. Spomnimo, turnir v Laškem je na višji ravni kot svetovno prvenstvo in olimpijske igre. Igralkam in igralcem čestitam za nastope, saj so v danih situacijah poskušali dati svoj maksimum od sebe. Vrhunec letošnje sezone bo septembrsko evropsko prvenstvo v Angliji," je zaključil selektor.

Karin Praček med igro. Foto: Zveza ŠIS-SPK
Karin Praček med igro. Foto: Zveza ŠIS-SPK

Zahtevna organizacija

Organizacijsko ekipo je vodil Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIS-SPK, ki je turnir takole ocenil: „Lahko rečem, da je turnir potekal po pričakovanjih. Smo izkušena organizacijska ekipa, zato smo dobro predvideli, kaj rabimo za brezhibno organizacijo. Je pa bil kar izziv, da smo se pripravili na rekordno število sodelujočih držav. Vsem smo uspeli zagotoviti optimalne pogoje, da so potem lahko pokazali največ na turnirju. V prvi fazi je bilo treba zagotoviti zadostno število ležišč, v času turnirja pa smo veliko pozornosti namenili logistiki oz. prevozom. Tokrat nam vreme ni šlo na roko, a smo zagotovili dovolj vozil, ki so na krožni vožnji poskrbeli za nemoten pretok vseh – do hotelov in dvoran.“

Damijan Lazar, ki je bil nekoč tudi sam tekmovalec in trener, si je pozorno ogledal nastope slovenskih tekmovalk in tekmovalcev. „Naša reprezentanca je v fazi sprememb in pomladitve. Potrebna bo nadgradnja, mladi pa potrebujejo čas. Da doseže športnik tako visok nivo, kot se je letos igral v Laškem, pa je treba tja do sedem let. Naši mladi na tej ravni igrajo največ tri, štiri leta,“ je bil optimističen Lazar.