Deklica Eva s posebno hojico. V ozadju stoji novoletna jelka in paketi daril. Na fotografiji napis: EVA 5 NA 1919, ZA OPERACIJO V ZDA, Društvo Viljem Julijan. Foto: FB Društva Viljem Julijan
Deklica Eva s posebno hojico. V ozadju stoji novoletna jelka in paketi daril. Na fotografiji napis: EVA 5 NA 1919, ZA OPERACIJO V ZDA, Društvo Viljem Julijan. Foto: FB Društva Viljem Julijan

Štiriletna Eva iz Maribora ima hudo in zelo redko genetsko bolezen, hipomielinizacijsko levkodistrofijo tipa 9, ki prizadene možgane. Zaradi bolezni ima razvojni zaostanek, a je zelo vesela, radostna, nežna in družabna punčka, ki neverjetno kljubuje bolezni in z borbenostjo kljub diagnozi napreduje na vseh področjih, začela je celo izgovarjati besede, so zapisali v društvu Viljem Julijan.

Največ težav pa ji povzroča hoja, saj kljub velikim naporom zaradi spastičnosti nogic pri svoji starosti ne more samostojno hoditi. Eva si z vsem srcem želi, da bi lahko samostojno hodila, zato sta se starša obrnila na svetovno priznanega kirurga iz St. Louis Children's Hospital v ameriški zvezni državi Missouri za možnost posebne in kompleksne nevrokirurške operacije hrbtenjače, ki bi njuni hčerki dala priložnost za novo življenje, med drugim tudi, da bi lahko samostojno hodila. Kirurg je Evi nedavno odobril operacijo, ki jo bo imela že v aprilu 2023.

Samo s pomočjo te operacije ima namreč mala borka Eva možnost, da bo lahko samostojno hodila, so napisali v sporočilu za javnost.Operacija je samoplačniška in si je starša ne moreta privoščiti. Njen strošek skupaj z opornicami znaša 65.000 evrov, skupaj s stroški potovanja in tritedenskega bivanja v ZDA ter fizioterapij, ki jih bo potrebovala v letih po operaciji, pa starša potrebujeta 100.000 evrov, so navedli v društvu.

Zato so v Društvu Viljem Julijan na prošnjo Evinih staršev začeli zbiralno akcijo za njuno punčko, s katero želijo zbrati vsa potrebna sredstva.

Kako lahko pomagate

Za operacijo Eve v ZDA lahko prispevate z SMS-donacijo s ključno besedo EVA5 na številko 1919 (in prispevate 5 evrov) ali z nakazilom na TRR Društva Viljem Julijan SI56 0400 1004 8660 136, sklic SI00 007700 in namen Za Evo.