Slika možganov z osvetljenimi živčnimi končiči.  Foto: Pixabay
Slika možganov z osvetljenimi živčnimi končiči. Foto: Pixabay

Pred tem je izvajanje zdravljenja s to metodo preprečevalo pomanjkanje usposobljenih strokovnjakov, zastarela je bila tudi potrebna oprema. Nakup nove opreme pa bo mariborskim nevrokirurgom omogočil tudi nekatere druge posege na možganih.

Globoka možganska stimulacija je poseg, pri katerem v možgane pacienta vstavijo elektrode, ki podobno kot srčni spodbujevalnik stimulirajo določene dele možganov in s tem omilijo simptome nekaterih bolezni. Po besedah nevrologa Dejana Krajnca s Klinike za nevrologijo mariborskega kliničnega centra je ta metoda "primerna za bolnike s Parkinsonovo boleznijo, z esencialnim tremorjem in distonijo".

V Sloveniji sta globoko možgansko stimulacijo leta 2008 prvič izvedla prav mariborska strokovnjaka, nevrokirurg Tadej Strojnik in nevrolog Dušan Flisar. Po njunem odhodu iz kliničnega centra je bilo izvajanje prekinjeno, potrebovali pa so tudi nov sterotaktični okvir, ki je ključen pripomoček pri posegih na možganih. Nevrokirurg Tomaž Šmigoc: "To je okvir, ki ga namestimo na pacientovo glavo in potem s sistemom lokov ustvarimo tridimenzionalni sistem, ki nam omogoča vstopiti v lobanjo do tarče, ki jo določimo običajno v globini možganov na nekaj milimetrov natančno."

Skoraj četrt milijona vredna naložba v sterotaktični okvir pa mariborskim nevrokirurgom omogoča opravljanje drugih posegov: "Smo ponovno sposobni natančnih globinskih biopsij in tudi lahko s tem okvirjem še širimo svojo dejavnost s še drugačnimi sterotaktičnimi posegi," razlaga. Ti so minimalno invazivni, pacienti pa po njih hitro okrevajo.

Letno načrtujejo 50 takšnih posegov, od tega 15 globokih možganskih stimulacij.