Moški v polklečečem položaju, levo nogo ima s kolenom naslonjeno na tla.Druga oseba mu pritiska na stopalo in bok ter ga razmigava. Foto: BoBo
Moški v polklečečem položaju, levo nogo ima s kolenom naslonjeno na tla.Druga oseba mu pritiska na stopalo in bok ter ga razmigava. Foto: BoBo

Pred svetovnim dnevom fizioterapije, ki bo jutri, 8. septembra, letos osvetljuje pomen fizioterapevtov pri zdravljenju artritisa, so v združenju fizioterapevtov ob trenutnih čakalnih vrstah poudarili, da pričakujejo sprejetje kadrovskih standardov in normativov ter njihovo čimprejšnjo uvedbo. Zavzemajo se tudi za povečanje števila fizioterapevtov.

Predsednik Združenja fizioterapevtov Slovenije Tine Kovačič je na novinarski konferenci, ki so jo organizirali skupaj z Univerzitetnim rehabilitacijskim inštitutom (URI) Soča, poudaril, da je treba število fizioterapevtov povečati na vseh ravneh zdravstva, predvsem pa na primarni ravni. V primerjavi z drugimi državami EU-ja je Slovenija po številu fizioterapevtov v javni zdravstveni mreži na repu, je opozoril. Tako je pri nas na posameznih področjih na 100.000 prebivalcev zaposlenih od 50 do 70 fizioterapevtov, druge države pa dosegajo tudi 200 fizioterapevtov na 100.000 prebivalcev.

V javnem zdravstvenem sektorju je trenutno skupaj zaposlenih 1600 fizioterapevtov – to število si v združenju želijo vsaj podvojiti, je poudaril Kovačič. Ministrstvu za zdravje so v združenju večkrat posredovali pobude za srečanja in predlagali različne rešitve, a do premika doslej ni prišlo. Zdravstveni resor pa, kot je znano, zaznamujejo tudi hitre menjave ministrov.

Ob tem je predsednica sekcije fizioterapevtov za krepitev zdravja pri združenju fizioterapevtov Andrea Backović Juričan dodala, da so odločevalci v zadnjih desetih letih v določeni meri povečali število fizioterapevtov v javni mreži. V zdravstvenih domovih se je tako zaposlilo nekaj več kot 100 fizioterapevtov, in sicer za področje preventive in promocije zdravja. Z leti pa bo treba postopno povečevati tudi število fizioterapevtov, ki delujejo na področju kurative, torej zdravljenja, je dejala.

Dolge čakalne dobe – za prvo redno obravnavo tudi več kot eno leto

Trenutne čakalne dobe za fizioterapevtsko obravnavo so po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za redno obravnavo do 448 dni za prvi termin, za zelo hitro obravnavo pa do 150 oziroma celo čez 200 dni pri posameznih izvajalcih. Za hitro obravnavo čakalne vrste znašajo do 373 dni, je pojasnil Kovačič.

V združenju fizioterapevtov se zavzemajo tudi za pridobitev javnih pooblastil, ki bi jim omogočila, da v okviru svojih strokovnih kadrov organizirajo in izvajajo programe strokovnih nadzorov s svetovanjem ter sodelujejo pri pripravi zakonskih in podzakonskih podlag za uvedbo izdajanja, podaljševanja in odvzema licenc za opravljanje fizioterapevtske dejavnosti.

"S takšno ureditvijo se namreč fizioterapevt aktivno spodbuja k stalnemu poklicnemu razvoju, s čimer se zvišujeta kakovost in varnost z dokazi podprtih obravnav pacienta, kar predstavlja javno korist," je poudaril. Pobudo za začetek postopka podelitve omenjenih javnih pooblastil bodo letos vnovič naslovili na ministrstvo za zdravje, še je napovedal Kovačič.