Plakat, ki vabi na praznovanje mednarodnega dneva gluhih v Slovenske Konjice v soboto, 21. septembra 2024. Foto: ZDGNS
Plakat, ki vabi na praznovanje mednarodnega dneva gluhih v Slovenske Konjice v soboto, 21. septembra 2024. Foto: ZDGNS

»Želimo biti del vključujoče družbe« je letošnji slogan gluhe skupnosti ob praznovanju mednarodnega dneva gluhih. »To je tudi odlična priložnost, da se spomnimo dolgoletnega boja za enakopravnost in vključenost gluhih v družbo,« so zapisali v sporočilu za javnost pri Zvezi gluhih in naglušnih Slovenije. Letošnja obeležitev mednarodnega dneva gluhih bo potekala 21. septembra v Slovenskih Konjicah. Praznovanje bo vključevalo kulturni program, predavanja, delavnice in predstavitve dosežkov gluhih in naglušnih, poseben poudarek pa bo na izzivih, kot so dostopnost informacij, zaposlitvene možnosti ter izobraževanje.

Že danes, v sredo, 18. septembra, pa je bila v Slovenskih Konjicah v prostorih vinske kleti Zlati Grič tiskovna konferenca.

Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Slovenske Konjice, ki je letošnji organizator dneva gluhih, je ob tem zapisalo: »Ena največjih ovir je omejen dostop do informacij, ki so pogosto na voljo le v govorjeni ali pisni obliki, brez ustrezne prilagoditve za osebe z izgubo sluha. Pomanjkanje tolmačev znakovnega jezika, predvsem v javnih institucijah in medijih, dodatno otežuje enakopravno vključevanje v družbo. Težave se pojavljajo tudi na področju izobraževanja, kjer prilagoditve za gluhe in naglušne učence pogosto niso zadostne, kar vpliva na njihove učne rezultate in prihodnje zaposlitvene možnosti.«

Premiki na bolje

Državni zbor je sprejel novelo zakona o osnovnih šolah, ki do 1. septembra 2027 predvideva uvedbo slovenskega znakovnega jezika kot obvezni predmet v rednem izobraževalnem programu. To je prelomni trenutek za gluho skupnost, saj je slovenski znakovni jezik prvič v zgodovini enakovreden jezik v učnem načrtu. Ta sprememba otrokom s slušnimi in komunikacijskimi ovirami ne bo le omogočila boljše dostopnosti do znanja, ampak bo pri slišečih učencih in splošni javnosti tudi povečala ozaveščenost o gluhi skupnosti in njeno boljše razumevanje, so še povedali.

Vendar boj za vključenost gluhih v družbo poteka neprenehoma. Kljub napredku na nekaterih področjih je gluha skupnost še vedno zapostavljena, predvsem pri dostopnosti do informacij, na kar je opozoril tudi sekretar Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije Matjaž Juhart: »Zato da bodo gluhi in osebe z izgubo sluha lahko aktivno vključeni na vseh področjih izobraževanja, življenja, dela in socialnega vključevanja, nujno potrebujejo sprotni dostop do informacij v znakovnem jeziku oziroma s podnapisi.«

Glavni cilji mednarodnega dneva gluhih

S praznovanjem mednarodnega dneva gluhih si želijo širši javnosti poslati sporočilo, da so medsebojno razumevanje, spoštovanje in sprejemanje različnosti ključnega pomena za vključujočo in pravično družbo, so dejali pri ZDGNS.

Ozaveščanje javnosti

Dan je namenjen ozaveščanju o izzivih, s katerimi se soočajo gluhi, in o pomenu njihovega vključevanja v družbo.

Poudarjanje pomembnosti znakovnega jezika

Znakovni jezik je ključen pri sporazumevanju gluhih, zato je pomembno spodbujanje njegovega učenja in uporabe.

Spodbujanje pravic gluhih

Na ta dan se opozarja na pravice gluhih, vključno s pravico do izobraževanja, enakih priložnosti in dostopa do informacij.

Praznovanje kulture gluhih

To je tudi priložnost za praznovanje bogate in raznolike kulture ter identitete gluhih skupnosti po svetu.

Pobudo za dan gluhih je leta 1958 podala Svetovna zveza gluhih (WFD) in se od takrat praznuje po vsem svetu.