Od leve stojijo dr. Timi Gomboc, podžupan Mestne občine Murska sobota, Gabor Mathe z Madžarske (2. mesto), Jaroslav Šmedek s Češke (1. mesto), Marino Kegl (3. mesto) in sekretar Športne zveze gluhih in naglušnih Slovenije in direktor turnirja Anton Petrič. Foto: Osebni arhiv Marina Kegla
Od leve stojijo dr. Timi Gomboc, podžupan Mestne občine Murska sobota, Gabor Mathe z Madžarske (2. mesto), Jaroslav Šmedek s Češke (1. mesto), Marino Kegl (3. mesto) in sekretar Športne zveze gluhih in naglušnih Slovenije in direktor turnirja Anton Petrič. Foto: Osebni arhiv Marina Kegla

1. Sobota Deaf Open je mednarodni turnir gluhih in naglušnih najvišjega ranga v organizaciji Športne zveze gluhih Slovenije skupaj z Društvom gluhih in naglušnih Pomurja Murska Sobota in Mestne občine Murska Sobota. Rezultati turnirja so šteli za svetovno teniško lestvico. Na turnirju, ki je gostil najboljše gluhe in naglušne teniške igralce na svetu, je nastopal tudi pomurski tenisač Marino Kegl, ki je pred kratkim prejel nagrado naj športnika Maribora med med športniki invalidi. Na turnirju je Kegl osvojil 3. mesto. O organizaciji in dogodku smo govorili z Darkom Keglom, njegovim očetom in trenerjem.

Murska Sobota je prvič gostila najboljše gluhe tenisače s celega sveta? Kako je prišlo do tega?

Predlog, da organiziramo turnir v Murski Soboti, sem dal jaz, zatem ko so zaprli teniški center v Portorožu. Tam smo v preteklosti izvedli štiri uspešne turnirje. Na koncu koncev imamo v Murski Soboti vso potrebno infrastrukturo, ki jo zahteva organizacija turnirja na najvišji ravni. Hitro smo našli skupni jezik z občino, domačim teniškim klubom, hotelom Zvezda in Radensko.

Kakšni so obeti za naprej, kaj pričakujete v prihodnje v zvezi z organiziranjem tovrstnih tekmovanj v Sloveniji?

Prav vsi sodelujoči pri izvedbi turnirja in vsi tekmovalci smo izrazili željo, da ta turnir postane tradicionalen, tako da smo za naslednje leto praktično že dogovorjeni.

Kakšni so bili vaši občutki in občutki Marina na turnirju, sploh ker se je odvijal v Murski Soboti?

Turnir je bil izredno močan, saj je nastopilo kar šest gluhih tenisačev iz prve deseterice s svetovne teniške lestvice gluhih. Tretje mesto je odličen rezultat. Marino je v polfinalu, po odlični in borbeni igri, izgubil proti trenutno najboljšemu gluhemu tenisaču na svetu, Čehu Jaroslavu Šmedeku, ki je bil v izredno dobri formi. Vrnil mu je za poraz v Avstraliji. To je pač šport. Seveda je igrati doma - pred domačim občinstvom – poseben izziv, ki je Marino dobro prenesel.

Kakšen je bil odziv drugih igralcev?

Prav vsi so bili zelo navdušeni nad pogoji. Dobra igrišča, dobra hrana v hotelu, brezplačna osvežilna pijača na igriščih, pri organizaciji in izvedbi je vse lepo teklo, tako da nismo imeli niti ene pripombe.

Kakšni so tekmovalni načrti za naprej, kaj najbolj pričakujete v prihodnjih mesecih?

Sezona je že v polnem teku. Marino igra ligo v Avstriji in 1. slovensko ligo za svoj klub ŽTK Maribor, poleg tega so tukaj ostali turnirji v kategoriji slišečih. Vse to je dobra priprava na vrhunec sezone, ki bo svetovno prvenstvo gluhih. To bo septembra v Grčiji na otoku Kreta, v čudovitem Lyton Beach resortu v Heraklionu.