Nosečniški trebuh. Foto: MMC RTV SLO
Nosečniški trebuh. Foto: MMC RTV SLO

Je pa res, da ima približno ena od desetih žensk z MS težave z zanositvijo ali ohranitvijo nosečnosti, so navedli v farmacevtski družbi Merck. Po njihovih besedah strokovnjaki svetujejo načrtovanje nosečnosti pod budnim očesom nevrologa in ginekologa.

Glede na študije imajo tako ženske z MS kot brez te bolezni podobno tveganje, da spontano splavijo, da rodijo mrtvega otroka ali da ima otrok prirojene nepravilnosti, so zapisali.

Pred zanositvijo je po njihovih besedah priporočljivo, da se pogovorimo z nevrologom in ginekologom, ki bosta pomagala pri obvladovanju simptomov. Prav tako bosta pregledala celotno zdravstveno dokumentacijo, posebno pozornost pa bosta namenila zdravilom, ki jih jemlje bolnica z MS.

Če ima blago do zmerno MS z zagoni, bo nevrolog morda svetoval, da v času, ko želi zanositi, preneha jemanje zdravila za MS, nadaljuje pa opazovanje in spremljanje bolezni. Nekatera zdravila so po drugi strani takšna, da jih lahko jemlje brez prekinitve. Če pa ima katero od zdravil za MS, ki se jih med nosečnostjo ne sme jemati, ga bo zdravnik zamenjal z drugim.

Strokovnjaki svetujejo, da se bolnice odločijo za načrtovanje nosečnosti takrat, ko je bolezen stabilna in nima zagonov ter so vsaj že leto dni na učinkoviti terapiji, ki upočasnjuje potek bolezni.

Par, ki si neuspešno želi otroka, pa naj bi obiskal še ambulanto za zdravljenje neplodnosti. Postavi se namreč vprašanje, ali je MS vzrok za neplodnost ali samo za zmanjševanje ovarijske rezerve. Slednje po pojasnilu predstojnice kliničnega oddelka za reprodukcijo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana Ede Bokal Vrtačnik za mlade ženske samo po sebi še ne pomeni neplodnosti.

A težava nastane z odlašanjem starševstva na poznejša leta. Reproduktivno obdobje je pri ženskah z MS namreč krajše. Če je ocenjena ovarijska rezerva nizka in ženski grozi prezgodnja odpoved jajčnikov, hkrati pa nima partnerja, je treba razmišljati o morebitnem shranjevanju genetskega materiala, je pojasnila.

Po njenih navedbah imajo ženske z MS manj otrok, kar pa je verjetno posledica tako socialnih vzrokov kot izogibanja nosečnosti. Kot je dodala, poleg tega poročajo, da je manjša možnost zanositve zaradi neravnovesja spolnih hormonov, bolezen pa povezujejo tudi z zmanjšano zalogo foliklov v jajčnikih. To je po njenem pojasnilu mogoče opisati s terminom zmanjšana ovarijska rezerva.

Strokovnjaki izvajajo postopke zunajtelesne oploditve zaradi različnih vzrokov neplodnosti, ne pa zaradi same MS. MS sama po sebi po vsej verjetnosti ne povzroča neplodnosti. Čeprav je težko natančno ovrednotiti, kako postopki asistirane reprodukcije vplivajo na osnovno bolezen, pa je videti, da lahko vplivajo na vnovične zagone bolezni predvsem zaradi zunanjega vnosa hormonov, je pojasnila.

Moški, ki si želijo otroka, lahko jemljejo večino zdravil za zdravljenje MS. Če pa jemljejo takšna, ki jih v času načrtovanja družine ne smejo, lahko začasno prenehajo jemanje in nadaljujejo, ko partnerica zanosi. Lahko zamenjajo zdravilo za takšno, ki ga smejo uporabljati, lahko pa se tudi odločijo za zdravilo, ki zelo aktivno MS obvladuje nekaj let.