Na fotografiji so slovenski udeleženci evropskih paraiger v Genovi. V rokah držijo dve slovenski zastavi. Foto: ZŠIS-POK
Na fotografiji so slovenski udeleženci evropskih paraiger v Genovi. V rokah držijo dve slovenski zastavi. Foto: ZŠIS-POK

V Genovi in Savoni so se začele 5. evropske paraolimpjske igre mladih EPYG 2017, na katerih se v osmih športnih panogah meri več kot 600 mladih športnikov invalidov iz vse Evrope. Slovenske barve na tekmovanju, ki ga organizira evropski paraolimpijski komite v sodelovanju z italijanskim paraolimpijskim komitejem ob podpori lokalnih in regionalnih oblasti, zastopa 12 predstavnikov v treh panogah.

Iger se udeležuje okoli 800 športnikov in njihovih spremljevalcev iz sedemindvajsetih evropskih držav, med katerimi je tudi Slovenija. V 12-članski odpravi športnic in športnikov, ki na 5. evropskih paraigrah mladih zastopajo naše barve, so namiznoteniški igralec Luka Trtnik, igralci boccie Blaž Adamlje, Ezana Zulić in Nika Škof ter plavalci Lucija Planinc, Tim Žnidaršič Svenšek, Patrik Jagodic, Maruša Golčer, Aljaž Vejnovič, Julijan Janez Križaj, Maj Režman in Amadeja Vlahov. »Pomembnost evropskih paraiger mladih ni samo v tem, da mladi med seboj tekmujejo, ampak ima tekmovanje za mlade tudi veliko socialno in družbeno vlogo. Tudi raziskave potrjujejo, da šport pomaga otrokom z invalidnostjo, da se naučijo uporabljati svoje telo v skladu s svojimi zmožnostmi in pogosto je videti, da so zmožnosti mnogo večje od pričakovanja njihovih staršev. S pomočjo športa se poleg psihološke in fizične koristi razvije tudi samozavest, ki se kaže skozi družbeno vlogo invalidov. Študije dokazujejo, da invalidi z območij, ki jih je prizadela vojna, in se ukvarjajo s športom, v sedemdesetih odstotkih primerov lažje najdejo zaposlitev in več kot šestdesetih odstotkih lažje dobijo življenjskega partnerja v primerjavi s tistimi, ki se ne ukvarjajo s športom,« je ob začetku iger povedal predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite Damijan Lazar.

Danes so se začela tekmovanja

»Evropske paraigre mladih so velikega pomena za razvoj mladih športnic in športnikov. Poleg tekmovalnega momenta je tu še druženje in spoznavanje novih prijateljev, kultur, jezikov. Dejansko so evropske para igre mladih nekaj podobnega. So kot Olimpijski festival evropske mladine, ki se ga udeležujejo športnice in športniki, ki jih na to tekmovanje pošiljajo olimpijski komiteji,« je o pomenu iger povedala Jana Čander, vodja slovensko delegacije v Genovi. Na prvi predstavitvi iger je spregovoril tudi predsednik Evropskega paraolimpijskega komiteja John Petersson: »Dežela Liguria je resnično lepa in zelo cenim napore, ki so jih organizatorji vložili v pripravo teh iger. Vse kaže, da bo dogodek izjemne kvalitete. Oktobra se bodo tu zbrali številni mladi, ki jih druži ista želja: nekega dne sodelovati na paraolimpijskih igrah. Prepričan sem, da bodo mladi lahko na igrah v Genovi pokazali vse svoje sposobnosti.« Predsednik dežele Liguria Giovanni Toti pa je poudaril, da imajo igre poseben pomen: »Igre niso pomembne zgolj iz tekmovalnega vidika, pomembno je predvsem sporočilo, ki ga dajejo mladim šampionom in vsem, ki se vsakodnevno soočajo z invalidnostjo. Da je vse mogoče, če si človek le dovolj želi in vloži dovolj truda.« Igre potekajo večinoma v Genovi, le atleti se bodo merili v slabih 60 kilometrov oddaljeni Savoni.

V Genovi zadonela slovenska himna

Prvi dan tekmovanj je najbolj navdušil Luka Trtnik, ki je v posamični konkurenci v namiznem tenisu v združenih kategorijah 6 in 7, prepričljivo osvojil zlato kolajno. V finalu je ugnal še Slovaka Tomasa Vlacha s 3:0 v nizih, v Genovi pa je zadonela slovenska himna.»Ta naslov mi veliko pomeni. Osvojil sem ga z veliko truda. Veliko in kvalitetno smo delali v klubu in z reprezentanco,«je povedal 19-letni igralec namiznega tenisa in velik up slovenskega športa. Nastopil je tudi na zadnjem članskem evropskem prvenstvu, ki ga je letos jeseni Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite uspešno organizirala v Laškem. »Lukov uspeh je super dobra motivacija za vse, ki z njim delajo, da so na pravi poti. Posledično pa Luka potrjuje, da je iz pravega testa in se na IPTTC turnirjih lahko razvije v konkurenčnega igralca,«je bil uspeha Luke Trtnika veselpredsednik ZŠIS-POK Damijan Lazar. Četrtek se je za paraplavalce Amadejo Vlahov, Patrika Jagodica, Tima Žnidaršiča Svenška, Maja Režmana, Aljaža Vejnoviča in Julijana Janeza Križaja odvil z osvojenimi osebnimi rekordi, kar pa je bilo za uvrstitev med prve tri glede na IPC točkovni sistem premalo.

V.P.

Na fotografiji je Luka Trtnik, okoli vratu ima zlato kolajno, v rokah pa drži slovensko zastavo. Foto: FB
Na fotografiji je Luka Trtnik, okoli vratu ima zlato kolajno, v rokah pa drži slovensko zastavo. Foto: FB