Zloženi koščki sestavljanke čez celotno podobo. Koščki so različnih barv: rumeni, rdeči, modri in svetlo modri. Foto: Pixabay
Zloženi koščki sestavljanke čez celotno podobo. Koščki so različnih barv: rumeni, rdeči, modri in svetlo modri. Foto: Pixabay

Veliko skrb namenjajo otrokom z avtizmom in razumevanju njihovega načina življenja in razmišljanja. Če želimo, da bodo vrstniki zmogli in znali pomagati otroku z avtizmom, jih moramo odrasli naučiti, kako, poudarjajo. Zato pa potrebujejo vpogled v svet otroka z avtizmom.

Natečaj Modri SAM

Temu je namenjen natečaj Modri SAM, ki poteka že tradicionalno. Vpogled v življenje otrok z avtizmom lahko njihovi vrstniki dobijo tudi z branjem knjig ali gledanjem filmov, ki naslavljajo avtizem in seveda prek pogovora z odraslimi po branju knjige.

Zato Zveza nevladnih organizacij za avtizem Slovenije vabi k sodelovanju v natečaju vrtce in šole iz cele Slovenije. Učitelje vabijo, naj skupaj z otroki preberejo knjige, ki naslavljajo avtizem, se o vsebini pogovorijo in na to temo ustvarjajo: rišejo, slikajo, pišejo, plešejo itd. Izdelki bodo objavljeni v spletni galeriji. Vsi oddelki vrtcev in razredi šol, ki bodo sodelovali, bodo prejeli modre balone, njihovi mentorji pa potrdilo o sodelovanju v natečaju. Rok za prijavo je do konca decembra 2024.

Priročnik za boljše razumevanje oseb z avtizmom

V okviru projekta »Podpora strokovnim delavcem v izobraževanju in zaposlovanju na področju avtizma«, ki so mu nadeli krajše ime VIS A VIS (besedna zveza »visavis« izhaja iz latinske besede “nasproti”), bo Zveza nevladnih organizacij za avtizem Slovenije izdala priročnik za delo z osebami z avtizmom od predšolske vzgoje do zaposlitve. Ključna ideja je sodelovanje z različnimi deležniki z namenom izboljšanja kakovosti življenja oseb z avtizmom. Priročnik bo nepogrešljiv pripomoček za vse, ki sodelujejo z osebami z avtizmom – od staršev in vzgojiteljev do strokovnih delavcev na področju izobraževanja in zaposlovanja.

Priročnik bo vseboval širok spekter informacij, in to od pregleda aktualne zakonodaje s področja zagotavljanja pravic oseb z avtizmom v vzgojno-izobraževalnem okolju; praktičnih nasvetov za zgodnje odkrivanje avtizma; opisa prilagojenih pristopi učencev v osnovni šoli in dijakov v srednji šoli do praktičnih nasvetov za delodajalce pri vključevanju oseb z avtizmom v delovno okolje.

Projekt o izobraževanju in zaposlovanju oseb z avtizmom

Zveza nevladnih organizacij za avtizem Slovenije bo 15. aprila pripravila zaključno konferenco projekta VIS A VIS, kjer bodo predstavili dosežke, ki so jih v projektnem partnerstvu projekta realizirali v obdobju od junija 2022 do aprila 2024. Na konferenci bodo predvajali btudi kratki dokumentarni film »Making the Invisible, Visible«, kot gost pa bo prek ZOOM-a sodeloval tudi glavni nastopajoči tega filma, Olav Helland iz Norveške. Barbara Zupančič iz zavoda Šentprima pa bo prirpavila predavanje o Nezavedni pristranosti.