Branka Perne, predsednica Zveze Sožitje, v ozadju logotip. Foto: Zveza Sožitje
Branka Perne, predsednica Zveze Sožitje, v ozadju logotip. Foto: Zveza Sožitje

Avgusta so Slovenijo prizadele nepričakovane in hudo uničujoče vremenske ujme, ki so povzročile obsežno škodo po vsej državi. Naravne nesreče so prinesle veliko trpljenja in finančnih bremen za številne, vključno z društvi Sožitje, vključenimi v Zvezo Sožitje ter družinami njihovih članov. Zato so se pri Sožitju odločili, da odpovejo načrtovane regijske piknike, ki so jih nameravali pripraviti konec avgusta in septembra ob praznovanju 60-letnice Zveze Sožitje. Namesto tega bodo sredstva, ki bi jih porabili za organizacijo omenjenih dogodkov, namenili za pomoč tistim, ki jo najbolj potrebujejo.

Zveza Sožitje je v preteklih tednih že vzpostavila stik s člani, ki so jih ujme najbolj prizadele, in začela proces zbiranja informacij o škodi. S tem so želeli zagotoviti, da bodo pomoč pravočasno prejeli tisti, ki jo najbolj potrebujejo.

»Letos praznuje Zveza Sožitje 60 let delovanja. Avgusta je v poplavah 15 družin, ki so vključene v šest društev Zveze Sožitje, utrpelo veliko gmotno škodo. V soglasju z vsemi 51 društvi Sožitje smo se odločili, da bomo sredstva, namenjena jesenski obeležitvi našega jubileja, namenili tem družinam kot pomoč pri sanaciji škode po poplavah,« je povedala Mateja De Reya, direktorica Zveze Sožitje.

Mateja De Reya, direktorica Zveze Sožitje. Foto: MMC RTV SLO/Oto Žan
Mateja De Reya, direktorica Zveze Sožitje. Foto: MMC RTV SLO/Oto Žan

60 let delovanja Zveze Sožitje

Zveza Sožitje - zveza društev za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju Slovenije je samostojna, nestrankarska, nepridobitna in prostovoljna organizacija s socialno-človekoljubnimi cilji in organizacija za napredek skupne in posamične skrbi za osebe z motnjami v duševnem razvoju, njihove starše in člane družin. Zvezo Sožitje sestavljajo društva za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju, ki delujejo na območju Republike Slovenije.

Ustanovljena je bila leta 1963 kot republiško društvo za pomoč duševno prizadetim, ki je v naslednjih letih ustanavljalo občinska in medobčinska društva. Danes se v Zvezo Sožitje vključuje 52 lokalnih društev, ki s svojo dejavnostjo delujejo na območju celotne Slovenije. Enainpetdeset društev predstavljajo Sožitja-društva za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju, dvainpetdeseto društvo pa je društvo Specialne olimpijade Slovenije, ki enovito kot gibanje in izvajalec skrbi za oblike športa in rekreacije za osebe z motnjami v duševnem razvoju.

V vsa lokalna društva je vključeno več kot 15.500 članov, ki so v prvi vrsti same osebe z motnjami v duševnem razvoju, njihovi starši in sorodniki, strokovnjaki različnih usmeritev ter drugi občani, ki se iz svojega humanega prepričanja odločajo za članstvo v teh društvih.