Naslovnica zvočne knjige Butalci. Foto: arhiv ZKP RTV SLO
Naslovnica zvočne knjige Butalci. Foto: arhiv ZKP RTV SLO

35 satiričnih zgodb v režiji Alena Jelena interpretirajo igralci Prešernovega Gledališča Kranj: Vesna Jevnikar, Doroteja Nadrah, Vesna Pernarčič, Darja Reichman, Miha Rodman, Blaž Setnikar, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek in Borut Veselko.

»Butalci so gadje; tisto leto, ko sta bili dve kravi za en par, so se Butalci skregali s pametjo, pa so zmagali Butalci, – kaj mislite! – in ne pamet: takšni so.« Prav res. Imeli so neustrašnega župana, kakršnih ni nikjer drugod, in občinskega hlapca, ki je bil v nedeljah za policaja, celo razbojnika Cefizlja so imeli, čeprav je ta prihajal od drugod. S časom pa so se tako namnožili, da »so se nekateri naselili ob Dravi, nekateri ob Muri, nekaj jih je prišlo celo do morja«, je ob izdaji zapisal literarni urednik Vlado Motnikar.

Dostopnost zvočne knjige

Zvočna knjiga je na voljo v digitalnem formatu in kot dvojni CD z dodano pretočno kodo.
Dogodivščinam iz Butal lahko od ponedeljka, 18. julija, prisluhnete tudi v ARS-ovi oddaji Odprta knjiga.

O Franu Milčinskemu

»Humoristični pisatelj Fran Milčinski (1867–1932) je bil sodnik, pisati pa je začel že kot študent. Razmere, ki jih je spoznaval na področju mladinskega prestopništva, je prikazal v romanu Ptički brez gnezda, v satiričnih črticah pa je neutrudno smešil malomeščansko in uradniško miselnost ter pikro komentiral politično in kulturno dogajanje na Slovenskem. Butalci, njegovo najbolj znano delo, so postali prvovrstna humoristična klasika, čeprav so v knjižni obliki izšli šele sedemnajst let po pisateljevi smrti,« pa je v spremnem besedilu zapisal Vlado Motnikar.