Družina Kappel ima kmetijo.
Kmetija Kappel je v kraju Wuschan na avstrijskem Štajerskem.
Avstrijska Štajerska je ime za zvezno deželo v Avstriji.
Družina Kappel se ukvarja s kmetijstvom.
Kmetijskih dejavnosti je več vrst.
Na primer:
- sadjarstvo,
- poljedelstvo,
- živinoreja.
Na Kappelovi kmetiji se ukvarjajo s poljedelstvom in živinorejo.
Družina Kappel se ukvarja z mlekarstvom
Mlekarstvo je pridelava
mleka in mlečnih izdelkov.
Mlečni izdelki so:
sir, skuta, jogurti, smetana in maslo.
Mlekarstvo sodi pod živinorejo.
Za pridobivanje mleka in mlečnih izdelkov
kmetje potrebujejo živino.
Na Kappelovi kmetiji imajo 15 krav.
Družina Kappel se ukvarja s pridelavo žit
Na Kappelovi kmetiji gojijo tudi žita.
Iz žit pečejo domače pekovske izdelke.
Pekovsko izdelki so:
kruh, žemlje, potice, gibanice in piškoti.
Na Kappelovi kmetiji pečejo:
4 vrste kruha, žemljice, kolače in drugo pecivo.
Pekovske izdelke že 30 let prodajajo
v trgovini na dvorišču kmetije.
Kmetija Kappel je ekološka kmetija
Družina Kappel ima kmetijo že veliko časa.
Na tej kmetiji so delali Martinovi starši in stari starši.
Že pred 50 leti so začeli kmetovati na ekološki način.
Ekološko kmetovanje je kmetovanje na naraven način.
Pri ekološkem kmetovanju se uporabljajo
samo naravi prijazni postopki in materiali.
Takšnim kmetijam pravimo ekološke kmetije.
Martin Kappel bo prevzel domačo kmetijo
Martin Kappel je odraščal na kmetiji.
Delo na kmetiji mu je bilo všeč že od otroštva.
Dokončal je študij kmetijstva.
Martin Kappel ima veliko idej,
kako izboljšati življenje in delo na kmetiji.
Življenje in delo na kmetiji želi predstaviti obiskovalcem.
Martin Kappel bo kmalu prevzel domačo kmetijo.
Prevzeti kmetijo pomeni začeti skrbeti za kmetijo.
Kmetijo bo Martin Kappel prevzel od svojih staršev.
Martinu Kappelu bodo pri delu pomagali starši
Martin Kappel ima že veliko znanja,
ampak se mora še veliko naučiti.
Njegovi starši na kmetiji delajo že celo življenje.
Zato imajo veliko izkušenj.
Martinovi mami je ime Monika,
Martinovemu očetu pa je ime Andreas.
Monika in Andreas Kappel bosta
sinu pomagala pri delu na kmetiji.
Andreas Kappel pravi:
Z Martinovim znanjem in našimi izkušnjami
bomo skupaj razvili dobre projekte.
Kmetija ima lepo prihodnost.
Martin je na kmetijo pripeljal mobilni kokošnjak
Kokošnjak je zaprt bivalni prostor za kokoši.
Kokošnjaki so ponavadi postavljeni na enem mestu.
Mobilni kokošnjak pa je takšne vrste kokošnjak,
ki ga lahko premikamo.
Premikamo ga lahko,
ker ima kolesa.
Prednost mobilnega kokošnjaka je v tem,
da imajo kokošie vedno na voljo svežo travo.
Molža z Martinom
Martin želi ljudem čim bolj
približati delo na kmetiji.
Ljudje imajo radi,
če lahko nekaj sami naredijo
ali si ogledajo.
Zato se je mladi prevzemnik kmetije odločil,
da obiskovalcem dovoli vstop v hlev.
Hlev je prostor,
kjer bivajo krave.
V hlevu si lahko obiskovalci ogledajo molžo krav.
Molža krav imenujemo postopek,
s katerim se iz kravjih vimen iztiska mleko.
Obiskovalci lahko tudi sami poskusijo molsti kravo.
Seveda jim pri tem pomaga Martin.
Ta projekt je Martin poimenoval:
Molža z Martinom.
Molža z Martinom je obiskovalcem zanimiva.
Veliko ljudi namreč še nikoli ni molzlo krave.
Martin je rekel:
Ljudje so zelo presenečeni,
da se lahko prvič dotaknejo krave.
Ali spijejo sveže mleko.
Poleg Martina bo na kmetiji delala
tudi njegova žena Sophie
Sophie ni odraščala na kmetiji,
ampak ji je delo na kmetiji všeč.
Martin in Sophie imata zelo rada naravo.
Zelo rada imata tudi delo na kmetiji.
Zgodbe z dvorišča
Martin in Sophie o svojem delu na kmetiji
pišeta na blogu.
Blog je ime za različna besedila, fotografije in posnetke,
ki jih objavimo na spletu.
Martin in Sophie sta svoj blog poimenovala Zgodbe z dvorišča.
Martin zna dobro pisati.
Sophie zna dobro fotografirati.
Martin in Sophie besedila in fotografije povežeta v zgodbo.
Na blogu sta objavila že 35 zgodb.
Novo zgodbo objavita skoraj vsak mesec.
Martinu se zdi pomembno,
da ljudje izvejo,
kaj se dogaja na kmetiji.
Martin Kappel je rekel:
Zame je to tudi priložnost za poročanje o mojem delu.
Na kmetiji nimam veliko kolegov.
Svoje delo lahko približam drugim ljudem.