Animirana slika moškega, ki sedi na stolu in gleda v tablični računalnik, ki ga drži v roki. Na desni strani slike je zaklenjena ključavnica v rdečem krogu, ki simbolizira nedostopnost vsebin, ki jih moški pregleduje. Foto: Pixabay/Mohamed Hassan
Animirana slika moškega, ki sedi na stolu in gleda v tablični računalnik, ki ga drži v roki. Na desni strani slike je zaklenjena ključavnica v rdečem krogu, ki simbolizira nedostopnost vsebin, ki jih moški pregleduje. Foto: Pixabay/Mohamed Hassan

V največji parlamentarni stranki Gibanje Svoboda so odgovorili, da so spletno stran, namenjeno evropskim volitvam, prilagodili, da je lažje berljiva za slabovidne. "Predvidoma v petek bomo program objavili tudi v video in avdio obliki, tako da bodo lahko tudi slepi seznanjeni s programom. Prav tako bomo v petek objavili program v slovenskem znakovnem jeziku," so zapisali.

Socialni demokrati (SD) so pripravili zvočno verzijo programa Močna Evropa, močna Slovenija za slepe in slabovidne, ki je na voljo na njihovi spletni strani in vseh platformah za poslušanje podkastov. "Tudi na spletni strani in digitalnih omrežjih se trudimo, da zagotovimo kakovostno in dostopno komunikacijo za različne javnosti," so na kratko povzeli.

V Levici so z obžalovanjem priznali, da spletna stran, na kateri bo program objavljen, ne omogoča posebnih dostopnih funkcij za različne skupine invalidov. "Vsekakor pa se v Levici strinjamo, da bi bilo treba tudi različnim skupinam invalidov omogočiti dostop do programov strank v jezikovnih oblikah, ki jih uporabljajo v vsakodnevnem življenju, in jim s tem zagotoviti možnost do informiranja o vsebinah, ki jih zagovarjamo," so dodali.

Tudi program Nove Slovenije (NSi) za evropske volitve je dostopen le v klasični tiskani obliki, "v drugih pa žal ne," so dejali, ob tem pa pojasnili, da so številne vsebine iz evropske kampanje NSi dostopne v video in audio obliki, ki so invalidom bolj dostopne.

Slovenska demokratska stranka (SDS) se tudi po večkratnih prošnjah za odgovore na naša vprašanja ni odzvala.

V Nič od tega so zapisali, da so svoj program skušali čim bolj približati ranljivim skupinam. "Naš program je posnela gledališka igralka, tudi nosilka naše liste, Violeta Tomić, torej je primeren za slepe in slabovidne, ravno tako so naše objave na YT kanalu v večini podnaslovljene, torej so primerne tudi za gluhe in naglušne," so pojasnili. "Glede preobrazbe v lahko branje smo bili v zadregi, kajti naš program sicer temelji na satiri, ki ga je v lahko branje bistveno težje prevesti kot sicer resne programe, zato smo sklenili, da bomo tu naredili izjemo in v lahko branje se ravno prireja resen program, ki bo objavljen na naši spletni strani do konca tedna, saj je trenutno v fazi testnega branja," so še zapisali.

V Vesni - zeleni stranki so izpostavili, da so lani podpirali pobudo “Volilna pravica ni kaprica”, ki so jo koordinirale tri nevladne organizacije (Zveza Sonček, Zavod RISA in Društvo za kulturo inkluzije), kjer so se podrobneje seznanili tudi z različnimi oviranostmi oseb s posebnimi potrebami. Z namenom večje dostopnosti so tako program za evropske volitve pripravili v oblikah primernih za slabovidne, za osebe z disleksijo in zvočni posnetek programa. "Tudi predstavitve kandidatov so na voljo v zvočni obliki," so zapisali. Povzetek programa stranke so pripravili še v načinu lahkega branja, "za kar se zahvaljujemo Zavodu RISA, ki nas je vključil v svoj pilotni projekt." Kot so še pojasnili, se trudijo video posnetke, ki jih objavljajo na družbenih omrežjih, podnasloviti ali narediti prepis besedila.

Desus in Dobra država prilagoditev za slepe in slabovidne, gluhe in osebe s slabšimi bralnimi sposobnostmi nimajo. "Si pa prizadevamo, da bomo uredili in prilagodili tudi to," so zapisali.

Tudi v Resnici spletne strani niso prilagodili ranljivim skupinam, saj, kot so pojasnili, za to niso imeli finančnih sredstev. So pa dodali: "Ste pa dali dobro iztočnico, da (mogoče) v prihodnosti uredimo tudi to."

Podobno so se odzvali Zeleni Slovenije: "Z veseljem bi vse to naredili, če bi imeli sredstva. Se bomo pa potrudili, morda z vašo pomočjo, da vse to uredimo čimprej," so zapisali. Menijo, da bi bilo dobro predlagati zakonodajalcu, da morajo vse stranke, ki sodelujejo v predvolilnih kampanjah, prilagoditi kampanjo potrebam invalidov in za to tudi dobijo sredstva. "Takšno pobudo bomo z veseljem podprli ali jo sami vložili," so še zagotovili.

Iz Slovenske ljudske stranke (SLS) so sporočili, da posebej prirejene spletne strani za dostop slepim nimajo, prav tako programa niso prevedli v slovenski znakovni jezik. "Volivci iz navedenih skupin se lahko na nas oziroma na naše kandidate obrnejo neposredno in se jim z veseljem posvetimo," so še zapisali.