Na fotografiji je slovenska ekipa Specialne olimpijade. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Fevžer
Na fotografiji je slovenska ekipa Specialne olimpijade. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Fevžer

Priložnost za tekmovanje bo dobilo 190 delegacij s 7 tisoč športniki, od tega 26 slovenskih. Pomerili se bodo v atletiki, plavanju, namiznem tenisu, kolesarstvu, judu, balinanju in nogometu. Športniki so se od konca lanskega leta, ko so bili izbrani v ekipo za nastop na igrah, pripravljali večinoma individualno pod vodstvom svojih trenerjev znotraj šol, društev in centrov. "Organizirali pa smo dvojne skupinske priprave, ki niso služile le športni pripravi, pač pa tudi medsebojnemu spoznavanju ekipe, kar je za naše športnike izredno pomembno. Večkrat se je srečala le ekipa v nogometu, ki bo skušala ponoviti uspeh ekipe iz leta 2015, ko so bili nogometaši v Los Angelesu drugi," je povedala vodja letošnje delegacije in predsednica Specialne olimpijade Slovenije Suzana Bohorč ter dodala, da je, tako kot na vseh večjih nogometnih tekmovanjih, veliko odvisno od skupine, v kateri bodo naši nogometaši igrali. Poleg nogometne ekipe bodo na poletnih igrah nastopili štirje tekmovalci v atletiki, štirje v plavanju, po dva v namiznem tenisu, kolesarstvu, judu in balinanju. Spremljalo jih bo 9 trenerjev in 2 delegata ter zdravnica.

"Nepremagljivi skupaj"

To je slogan letošnjih, že 16. poletnih svetovnih iger specialne olimpijade, ki bodo po Dublinu 2003 in Atenah 2011 ponovno potekale na evropskih tleh. Priložnost za tekmovanje bo dobilo 7 tisoč športnikov, od tega jih bo kar tri tisoč t. i. partnerjev, se pravi športnikov brez intelektualnih oviranosti. Slednji bodo na največjem inkluzivnem tekmovanju na svetu v primeru ekipnih športov tekmovali skupaj s specialnimi olimpijci, v primeru individualnih športov pa ob njih.

Igre v Berlinu prihajajo po štiriletnem premoru, saj so vmesne, zimske, prvotno odpadle zaradi koronavirusa, kasneje pa še zaradi razmer z Rusijo, saj bi igre morale potekati ravno tam.

Nazadnje so slovenski tekmovalci na tako velikem tekmovanju sodelovali leta 2019, ko so bili v Abu Dhabiju in Dubaju izredno uspešni. Tudi same igre s spremljevalnimi aktivnostmi so bile arabskemu okolju primerno glamurozne. V Združenih arabskih emiratih je 2019 tekmovalo 27 slovenskih specialcev. Osvojili so 24 medalj: 3 zlate, 13 srebrnih in 8 bronastih. "Niso pomembne samo medalje, pomemben je pristop, trud, ki so ga vsi do zadnjega vložili v svoje nastope," je bil zadovoljen takratni vodja delegacije, sicer predsednik Specialne olimpijade Slovenije Ljubomir Miličević.

Na fotografiji je predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Sloveskega paralimpijskega komiteja Damijan Lazar. Stoji pred športniki, ki sedijo v dvorani in v roki drži mikrofon. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Fevžer
Na fotografiji je predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Sloveskega paralimpijskega komiteja Damijan Lazar. Stoji pred športniki, ki sedijo v dvorani in v roki drži mikrofon. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Fevžer

Šport, druženje in povezovanje

"Specialna olimpijada ni le šport, pač pa združuje tudi druge aktivnosti, tako da športniki znotraj tega edinstvenega športnega dogodka dobijo še bolj bogato izkušnjo. Tako bodo v času pred igrami, pred otvoritveno slovesnostjo, bivali v kraju Kassel, kjer jih bo gostila lokalna skupnost in bo to priložnost za spoznavanje njihovega načina življenja, običajev ter novih krajev," je pojasnila Bohorč. Vseh 190 delegacij z vsega vsega sveta bo imelo to priložnost, da se v različnih nemških krajih povežejo s tamkajšnjimi prebivalci, hkrati pa to širi sporočilo specialno-olimpijskega gibanja po celotni državi. "Veliko zabavnih aktivnosti bo organiziranih tudi med igrami, ko bo potekal olimpijski festival, testiranja v okviru zdravstvenega programa, skupinska tekmovanja, v katerih se bodo lahko športniki pomerili z vrstniki oziroma gosti na igrah in podobno," je dodala Bohorč. Kot je še poudarila, je to za tekmovalce izkušnja, ki se je zelo veselijo. Za mnoge je to edina priložnost za potovanje z letalom, srečanje s tolikšnim številom tekmovalcev z vsega sveta. V Berlinu jih bo namreč tekmovalo osem tisoč, je še povedala Bohorč.

Tekmovalce pa je na pot pospremil tudi predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja Damijan Lazar: "Veselimo se, da se bodo ponovno po štirih letih športniki specialne olimpijade udeležili Poletnih svetovnih iger specialne olimpijade. Svetovne igre niso le športen dogodek, ampak ponujajo življenjske izkušnje vsakemu športniku teh iger. Začetki ustanovitve gibanja izhajajo iz leta 1968 in se še danes držijo okvirjev, ki so jih takrat zapisali. Temeljijo na socializaciji in enakopravni vključenosti vseh nas drugačnih, povezujejo se z gostujočimi mesti in spodbujajo ter omogočajo vsakemu udeležencu, da doseže njim pomemben športni dosežek. Sam športni dosežek ni v prvem planu, pa kljub vsemu se še danes spomnim iskrivih oči tekmovalcev, ki so pri prihodu iz zadnjih svetovnih iger s ponosom vsem nam, ki smo jih pričakali, pokazali lesk osvojenih medalj. Vsem želim veliko športnih doživetij in novih življenjskih izkušenj, ki se jih boste še dolgo z veseljem spominjali."

Največji dogodek družbene vključenosti na svetu

Na fotografiji je veleposlanik Nemčije v Sloveniji, njegova ekselenca Adrian Pollman. V rokah drži darilo Specialne olimpiade Slovenije in ima na obrazu izraz presenečenja. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Fevžer
Na fotografiji je veleposlanik Nemčije v Sloveniji, njegova ekselenca Adrian Pollman. V rokah drži darilo Specialne olimpiade Slovenije in ima na obrazu izraz presenečenja. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Fevžer

Športnike je na včerajšnji predstavitvi slovenske delegacije, dogodek je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar, nagovoril tudi nemški veleposlanik v Sloveniji, njegova ekscelenca Adrian Pollman: "Za mojo državo Nemčijo to ni nič manj razburljivo, kot za vas, saj Nemčija prvič po 55 letih obstoja Specialne olimpijade gosti igre. In vi vsi ste del tega, del nečesa velikega. Lahko ste ponosni, 26 tekmovalcev tekmuje v 7-ih športih. Ne gre le za športni dogodek, predvsem nam kažete, kaj je v vas. Premagujete meje in ljudem dokazujete, kaj pomeni aktivna vključenost. Ta bogati naš svet in odpira nove poti. Spoštovanje izražam tudi tistim, ki stojijo za športniki in športnicami. In ker sem nemški veleposlanik, moram reči, da navijam za nemško ekipo, ne povejte naprej, toda držim pesti tudi za vas!" je povedal Pollman. Iz kabineta ministrstva za solidarno prihodnost je v imenu ministra Simona Maljevca športnike pozdravil Primož Siter, ki je športnikom zaželel veliko uspehov in poudaril, da je specialna olimpijada največji dogodek družbene vključenosti na svetu in simbol povezovanja. "Povezanost in vključenost potrebujemo zdaj bolj kot kadarkoli prej," je rekel Siter in dodal, da na novem ministrstvu pokrivajo številna področja, ki zadevajo tudi športnike, ki se udeležujejo specialne olimpijade. "Naša vrata so vedno odprta, vaše pobude pa vedno dobrodošle," je zaključil Siter.

Na fotografiji je Primož Siter, ki z mikrofonom v roki nagovarja športnike. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Fevžer
Na fotografiji je Primož Siter, ki z mikrofonom v roki nagovarja športnike. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Fevžer

Slovenska ekipa se predstavi

V atletiki bodo tekmovali Zoran Valenčič, Miha Mrak, Lucija Meško, Tatjana Počivavšek, ki jih trenira Andreja Resman. V plavanju se bodo pomerili Andrej Kremžar, Aidan Orož, Luka Temnikar in Sabina Cimperc pod vodstvom trenerke Katarine Praznik. V balinanju Dejan Djorđević in Jožica Sila, ki ju trenira Sebastjan Koželj, v kolesarstvu Tilen Babič in Štefka Kranjc s trenerjem Pajazitom Cakičijem. V judu imamo dve predstavnici, to sta Tina Muller in Urška Doler s trenerko Tino Pestotnik, v namiznem tenisu pa nas zastopata Urban Knuplež in Tjaša Prah, ki ju bo spremljal trener Zvonko Pušnik. V nogometni ekipi so: Janko Levstek, Janez Černe, Goran Pajović, Robert Vlah, Gašper Zaviršek, Mitja Čamer, Peter Lenart, Dejan Antolić, David Kozina in Markus Abs. Spremljali jih bodo nogometni trenerji Gregor Rozman, Domen Pociecha in Anej Zakonšek, ki so povedali, da bodo ciljali na zlato medaljo.

Mednarodni vrh mladih voditeljev

"Inkluzija ni le beseda" pa je načelo, ki mu bodo sledili udeleženci Mednarodnega vrha mladih voditeljev, ki bo letos v okviru svetovnih iger potekal že enajstič, Slovenija pa se ga udeležuje prvič. Med 150-imi mladimi iz 45-ih programov specialne olimpijade bodo sodelovali: Lars Kajfež, kot športnik specialne olimpijade, Maj Pušnik, kot mladi voditelj brez intelektualne oviranosti ter njun mentor Gaston Descamps. Kakor igre, bodo tudi ta dogodek, katerega slogan je "Aktivirajmo se skupaj", zaznamovale teme o povezovanju, združevanju, inkluziji. Na vrhu zasnovane ideje bodo mladi kasneje udejanjili v svoji državi. "Mednarodni vrh voditeljev spodbuja globalne spremembe z ustvarjanjem vključujočih in enotnih skupnosti z močjo sodelovanja mladih. Če damo našim mladim priložnost, da v celoti ustvarijo okolje, v katerem vodijo druge mlade, imajo priložnost, da so pionirji teh potrebnih sprememb," je dejala Jacqueline Jodl, vodja globalnega mladinskega in izobraževalnega oddelka pri Mednarodni specialni olimpijadi. "Gibanje specialne olimpijade je še naprej gonilna sila najmočnejše platforme za vključevanje na svetu. Z izkoriščanjem energije, moči in globalne raznolikosti, ki jo ustvarjajo svetovne igre, ustvarjamo izkušnje, s katerimi mladi razumejo celoten obseg gibanja," je dodala Urška Kustura, izvršna sekretarka Društva specialna olimpijada Slovenije, in zaključila, da se mednarodni pomen Vrha mladih voditeljev kaže tudi v tem, da je to vzporedni dogodek svetovnim igram, ki so največji športni dogodek za osebe z motnjami v duševnem razvoju na svetu.

"Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu"

Na fotografiji je nogometna ekipa Specialne olimpijade. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Fevžer
Na fotografiji je nogometna ekipa Specialne olimpijade. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Fevžer

Specialna olimpijada je način življenja oseb z motnjami v duševnem razvoju, prek njih pa tudi njihovih družin in programov. Rezultat te ideje je ohranjanje psihofizičnih sposobnosti in vsesplošna socializacija oseb z motnjami v duševnem razvoju. Slogan specialno-olimpijskega gibanja se glasi: "Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu." Vse skupaj se je začelo leta 1963 v ZDA na pobudo družine Kennedy, ki je organizirala prvi športni tabor za osebe z motnjami v duševnem razvoju. Pet let kasneje so bile izvedene tudi prave športne igre, ki so se jih udeležili specialni olimpijci iz ZDA, povabljeni pa so bili tudi športniki iz drugih delov sveta, ki so specialno-olimpijsko idejo ponesli v svoje sredine. Danes, 55 let po ustanovitvi, je v svetovno gibanje specialne olimpijade vključenih že prek 200 programov iz 150 držav sveta, ki so združene v sedem regij. Specialna olimpijada Slovenije spada pod evro-azijsko okolje.