Ivan Tavčar. Foto: dLib
Ivan Tavčar. Foto: dLib

V ponedeljek, 11. septembra, se je z razstavo plakatov Ars 60 na Čufarjevi ulici začel pester praznični teden, ki je vrhunec letošnjega jubilejnega leta, v katerem tretji program Radia Slovenija – program Ars praznuje šest desetletij delovanja.

Celoletno praznično dogajanje bo v tem tednu obogatila bralna uprizoritev Tavčarjeve povesti V Zali, ki bo v sredo, 13. septembra, ob 20. uri v dvorani Alme Karlin Cankarjevega doma. Vstop je brezplačen, neposredni prenos pa bo mogoče spremljati na programu Ars.

Vrhunec slavja bo v četrtek, 14. septembra. Ob 17.00 bo v dvorani Alme Karlin Cankarjevega doma slovesna podelitev lastovke 32. natečaja za najboljšo kratko zgodbo. Ob 19.30 pa bo slavnostni koncert Ars 60. Koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija s šefom dirigentom Rossenom Milanovom bo pod častnim pokroviteljstvom predsednice države dr. Nataše Pirc Musar.

Praznično obarvani bodo tudi meseci do konca leta, jubilej pa bosta zaznamovali tudi Televizija Slovenija in ZKP RTV Slovenija.

Bralna uprizoritev Tavčarjeve povesti V Zali

Letos se spominjamo 100. obletnice smrti pisatelja Ivana Tavčarja (1851–1923), enega največjih slovenskih pripovednikov. V slovensko literarno zgodovino se je zapisal kot vodilni predstavnik slovenskega realizma, v svojem literarnem opusu pa je ovekovečil usode malih ljudi in kmetov ter življenje v rojstni Poljanski dolini. Rojen je bil v revni kmečki družini, a ga to ni ustavilo, da je postal odvetnik, deželni in državni poslanec na Dunaju, vodja slovenskih liberalcev, pomembna in vplivna javna osebnost ter ljubljanski župan.

V sodelovanju med programom Ars in Cankarjevim domom bomo ob Tavčarjevem letu v okviru cikla Ars teatralis pripravili bralno uprizoritev Tavčarjeve povesti V Zali, ki bo v sredo, 13. septembra, ob 20. uri v Cankarjevem domu v Ljubljani in v neposrednem prenosu na programu Ars. Priredbo povesti Ivana Tavčarja V Zali je pripravila dramaturginja Tatjana Doma, literarni večer bo režiral Alen Jelen. Vstop v dvorano je prost. Neposreden prenos dogodka pa bo mogoče spremljati na programu Ars.