Slovenska zastava. Foto: SOJ RTV SLO
Slovenska zastava. Foto: SOJ RTV SLO

Državna proslava ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki bo v petek, 16. avgusta, ob 20.30 v Beltincih, bo v znamenju razsežnosti prekmurske duše. Po zamisli režiserke in scenaristke Mateje Kokol proslava poudarja nematerialno, neumrljivo bistvo človeka, ki je osrednji, notranji del neulovljive, težko otipljive srži, ki omogoča poglobljeno razsežnost človeškega bivanja.

V proslavo so vključena besedila Denisa Škofiča, prodornega mladega avtorja in letošnjega Cankarjevega nagrajenca, pesmi Vlada Kreslina, ki praznuje častitljivih sedemdeset let, ljudsko glasbeno izročilo, sodobna elektronska glasba, pogledi mladih na prekmursko pokrajino in uglasbena poezija Ferija Lainščka. Izvajalke in izvajalci so izbrani z mislijo na različne povezave in stike s pokrajino, ki se je pred 105 leti ponovno združila z matičnim narodom.

Proslava je poklon vsem posameznicam in posameznikom, ki so z vso svojo dušo poskrbeli, da lahko danes na prekmurskih tleh uživamo v dosežkih slovenske umetnosti, znanosti in športa.

Podnapisi bodo na voljo na TTX 771, zvočni opis na dodatnem zvočnem kanalu. S tolmačem pa bo proslava sočasno predvajana na TV Maribor.

Ponovitev proslave s tolmačem v SZJ bo v soboto, 17. avgusta, ob 12.00 na TV Maribor.

Oddaja pa bo po predvajanju na voljo za ogled tudi v arhivu na spletni strani Dostopno.si.