Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Vsak dan od ponedeljka do petka lahko s tolmačem v slovenski znakovni jezik spremljate dnevnoinformativni blok ob 19. uri: Dnevnik, Slovenska kronika, Šport, Vreme.

V soboto: Dnevnik, Sobotni Dnevnikov izbor, Utrip, Šport, Vreme.

V nedeljo: Dnevnik, Politično s Tanjo Gobec, Zrcalo tedna, Šport, Vreme.

Dnevnoinformativni blok ob 19. uri s tolmačem v slovenski znakovni jezik je sočasno na ogled na TV Maribor, na TV SLO 3 pa sočasno ali z zamikom.

KODA s tolmačem, v torek, ob 17.25, TV MB

V uredništvu oddaje KODA, ki se ukvarja s potrošniškimi težavami, teme izbirajo glede na aktualno dogajanje v Sloveniji, vprašanja in teme pa nam sporočajo tudi gledalci in gledalke, ki se vse bolj zavedajo, da potrošniki nismo zgolj takrat, ko kupujemo izdelke v trgovini ali plačamo neko storitev, temveč tudi ko sklepamo pogodbe z banko ali zavarovalnico ali ko plačujemo davke za šolstvo, zdravstvo in funkcioniranje države nasploh.

V tednu od 27. decembra do 2. januarja boste lahko s tolmačem v slovenski znakovni jezik spremljali tudi nekaj izrednih oddaj.

Ponedeljek, 27. 12.

Slovenija v letu 2021 s tolmačem, ob 20.05, TV MB

Slovenija v letu 2021 ni bila ena, kot smo zaradi epidemije novega koronavirusa naivno pričakovali. Bili sta dve. Prva se je virusu odločno postavila v bran z nošenjem maske, cepljenjem, spoštovanjem pogoja PCT, druga je zanikala njegov obstoj, se ni cepila, nasprotovala izvajanju pogoja PCT ter na protestih javno izražala svoje nezadovoljstvo.
Oster rez – brez dialoga – je vladal tudi v politiki. Opozicija je za rušenje vlade uporabila vsa sredstva – ustavno obtožbo, konstruktivno nezaupnico in 7 interpelacij. Vlada je leto začela z udobno podporo poslancev in končala kot manjšinska, saj je v dveh koalicijskih strankah prihajalo do notranjih razhajanj.

Med epidemijo, ki je leto naredila takšno, kakršnega še ni bilo, in političnimi napetostmi, je Slovenija predsedovala Svetu Evropske unije, s protikoronskimi ukrepi pomagala gospodarstvu in ljudem, dosegla rekordno nizko brezposelnost, zagnala velike infrastrukturne projekte in pohitela z digitalizacijo.

Slovenija je tudi bedela pozno v noč za uspehe svojih športnikov, ki še nikoli niso dosegli toliko kot letos, in ob 30. rojstnem dnevu spoznala, da ima veliko prijateljev, ki jo vidijo lepše, kot se vidi sama.

Oddajo je pripravila Rosvita Pesek.

Pogovor s predsednikom države s tolmačem, ob 21.05

Pogovor s predsednikom države o minulih letih njegovega mandata in o zadnjem, ki ga čaka. Kakšne so posledice epidemije v družbi? Bodo volitve res 24. aprila? Kaj lahko glede na padec zaupanja v politiko in napoved novih strank in gibanj od njih pričakujemo? Kje je Slovenija v mednarodnih očeh in kam se zdaj uvrščamo? O tem in drugih aktualnih vprašanjih s predsednikom države Tanja Starič in Igor Pirkovič.

Sreda, 29. 12.

Pogovor s predsednikom vlade s tolmačem, ob 20. uri, TV MB

Leto, ki se izteka, je bilo za Slovenijo izjemno zahtevno. Kako globok pečat je naša država vtisnila vanj s svojim predsedovanjem Svetu Evropske unije. Kako uspešna je bila vlada pri spopadanju z epidemijo covida 19 in o vlogi opozicije pri tem. Kakšna je bila podoba Slovenije v tem letu – na eni strani politična razdeljenost, na drugi gospodarska rast in rekordno nizka brezposelnost. O tem v sredo ob 20. uri v pogovoru s predsednikom vlade voditelj Jože Možina in ob 21. uri v pogovoru z opozicijo voditeljica Lidija Hren.

Pogovor z opozicijo s tolmačem, ob 21. uri, TV MB

Leto, ki se izteka, je bilo za Slovenijo izjemno zahtevno. Kako globok pečat je naša država vtisnila vanj s svojim predsedovanjem Svetu Evropske unije. Kako uspešna je bila vlada pri spopadanju z epidemijo covida 19 in o vlogi opozicije pri tem. Kakšna je bila podoba Slovenije v tem letu – na eni strani politična razdeljenost, na drugi gospodarska rast in rekordno nizka brezposelnost. O tem v sredo ob 20. uri v pogovoru s predsednikom vlade voditelj Jože Možina in ob 21. uri v pogovoru z opozicijo voditeljica Lidija Hren.

Petek, 30. 12.

Svet v letu 2021 s tolmačem, 20. uri, TV MB

Česa se bomo, brez pomoči Googla, čez deset let spomnili o letu, ki se izteka? O čem bomo nekoč kramljali s prijatelji in kolegi, kaj pripovedovali otrokom in vnukom? Najverjetnejši odgovor na ti vprašanji je seveda pandemija covida 19. Virus, ki je najprimitivnejša oblika življenja, je zahteval na milijone življenj pripadnikov civilizacije, ki išče življenje na Marsu. Po skoraj dveh letih nam statistične krivulje spet dajejo nekaj upanja: gospodarstvo, turizem in promet ustvarjajo vtis, da smo dno že dosegli in da je optimizem zdaj upravičen. A podobno je bilo pred enim letom. Tudi takrat se je zdelo, da je prihodnost lahko samo svetlejša. Pa smo se zmotili. Pojavila se je delta, zdaj omikron. Pa ne le zaradi pandemije, tudi sicer je bilo v letu 2021 razlogov za optimizem v svetu malo. Kljub potovanju v vesolje, umetni inteligenci in tehnološkemu napredku se človeštvo ni veliko naučilo … Ali pa bi bilo bolje reči, da se uči le iz napak – mlačen, prepočasen odgovor na podnebne spremembe je več kot poučen. Zdi se, kot da nas nedoumljive sile potiskajo v smer, ki ne napoveduje nič dobrega. »Tradicionalne« svetovne sile – Združene države Amerike, Kitajska, Rusija, Evropa – so vedno bolj oddaljene od nekdanjega, vsaj načelnega zaupanja po koncu hladne vojne. Videti je, kot da mehanizmi urejanja mednarodnih odnosov, vzpostavljeni po drugi svetovni vojni, ne dajejo več učinkovitih odgovorov na izzive časa. Tako kot za ljudi tudi za mednarodne institucije, vključno z našo Evropsko unijo, velja, da se njihova prava vrednost, moč in vitalnost potrjujejo v času »suhih krav«. In razen nekaj drobcev sreče, veselja in zadovoljstva, je bilo leto 2021 zagotovo »suho«. Oddajo je pripravil Edvard Žitnik.

Slovenija predseduje s tolmačem, ob 21. uri, TV MB

Ob koncu drugega slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije bomo v oddaji pogledali, kako se je naša država znašla na evropskem političnem prizorišču. Kateri so bili ključni dosežki tega obdobja? Po čem si bodo našo državo zapomnili v drugih državah članicah Unije? Kakšen je politični ugled Slovenije v Evropi ob koncu predsedovanja? Zanimalo nas bo tudi, s katerimi izzivi se bo morala Evropska unija spopasti v prihodnje, ko bo Svetu EU-ja predsedovala Francija. Oddajo vodi Adrijan Bakič.