Znak za zvočni opis, ki ga najdete tudi v TV sporedu: oglati oklepaj, dve pikici na sredini, oglati zaklepaj. Foto: dostopno
Znak za zvočni opis, ki ga najdete tudi v TV sporedu: oglati oklepaj, dve pikici na sredini, oglati zaklepaj. Foto: dostopno

Ponedeljek, 8.7.

TV SLO 1, ob 13.25
Za Prekmurje gre!, dokumentarna oddaja, ponovitev

Mala učna ura iz zgodovine desetih mesecev Prekmurja, ko se je v pokrajini od jeseni 1918 do poletja 1919 zamenjalo kar devet oblasti.

Leta 1919 sta dr. Matija Slavič in dr. Franc Kovačič na pariški mirovni konferenci dobojevala svojo narodnostno naravnano, strokovno in znanstveno utemeljeno bitko. V hudi diplomatski igri velikih z malimi sta izkoristila priložnost za priključitev prekmurskih Slovencev k matični domovini. Ta možnost se je prikazala po koncu prve svetovne vojne, ko je razpadla dvojna monarhija Avstro-Ogrska. Scenarij je napisal Štefan Celec, ki je film tudi režiral.

Petek, 12. 7.

TV SLO 1, ob 10.40
(Ne)znana poglavja slovenske zgodovine: Marija Terezija in Slovenci, ponovitev

Javni zdravstveni sistem, obvezna osnovna šola, hišne številke, vse to imamo prav po zaslugi Marije Terezije in njenih reform. In seveda, krompir, ki ga po statistiki vsak Slovenec letno poje okrog 70 kg. V zgodovino se je zapisala kot dobra vladarica, z močnimi svetovalci, ki jim je znala prisluhniti, tudi če se z njimi ni najbolj strinjala.
Kako danes gledajo nanjo potomci njenih podanikov? Kako jo vidijo njeni neposredni potomci ter zgodovinarji? Kako je vplivala na slovenske kraje, in prebivalce? Ali posledice njenih reform čutimo še danes?

Vse to odkrivamo z današnjim poglavarjem družine Habsburg - Karlom von Habsburgom, dr. Miho Preinfalkom, dr. Petrom Vodopivcem, dr. Andrejem Studenom in drugimi.

Nedelja, 14. 7.

TV SLO 2, ob 11.15
Princ na belem konju, družinski film, ponovitev

Tretja filmska zgodba o srečni in smešni družini Erjavec, ki se je tokrat znašla v vrtincu stresno komičnih dogodkov, ki bi jim zaradi nepričakovane dediščine skorajda vzeli hčerko Tinko.
Čudovita kraška pokrajina slovite Lipice, s plemenitimi lipicanci vred, je prizorišče dinamičnega, pestrega in na trenutke še kako uspešnega mozaika najrazličnejših dogajanj, v katerih vrli Erjavčevi krmarijo, kakor vejo in znajo. Prav posebna, do zdaj pogrešana Pilonova slika, reši življenje mlademu Štefu, fantu, v katerega se Tinka zaljubi. Vseskozi rahlo napeta zgodba predstavi vso slikovitost sodelujočih, v posamezne prizore vpletenih likov. Družinska komedija, ki nikogar ne pusti ravnodušnega, pa ne-nasmejanega tudi ne. In hkrati povedno-poučna zgodba o ljudeh, z vsemi njihovimi človeškimi slabostmi zaljšana. Prava televizijska poslastica za vse, ki ste si ogledali že predvajana TV filma "Vlomilci delajo poleti" in "Zakleta bajta" scenarista in režiserja Romana Končarja.