Henrik Plank. Foto: Sportida
Henrik Plank. Foto: Sportida

Henrik Plank

Datum rojstva: 23. 8. 1974
Stanujoč: Pešnica

Paraolimpijske discipline: met diska
Tekmovalni razred: M, F52
Invalidnost: tetraplegija

Dosežki:

SP: 2006 – 5. mesto, 2015 – 4. mesto, 2017 – 8. mesto
POI: 2008 – 9. mesto

Evropski rekord v metu kopja (tudi 2. na SP 2011 na Novi Zelandiji), 20–kratni državni prvak in državni rekorder v suvanju krogel, metu kopja in diska.

Henrik Plank živi in trenira v Šentjurju, njegov trener je Luka Cmok, Henrik pa je član AK Asfalt Kovač Šentjur. Z atletiko se ukvarja 22 let. Sprva je metal kopje, suval kroglo in metal disk, danes tekmuje z diskom.

Konec marca letos se je vrnil v atletske arene in v Italiji na mitingu svetovne serije z rezultatom 13,83 metra zasedel 5. mesto, z izkupičkom je prišel do norme za svetovno prvenstvo. Sodeloval je na treh paraolimpijskih igrah (Peking 2008, London 2012 in Tokio 2021). Sicer pa je Plank leta 2011 v Novem mestu kopje vrgel 17,42 metra, kar je še danes evropski rekord v njegovi kategoriji (F52). Leta 2014 je bil Plank srebrn na svetovnem prvenstvu. Na zadnjih paraolimpijskih igrah je v Tokiu v metu diska zasedel 7. mesto.

Henrik Plank pri metu diska. Foto: ZŠIS-SPK
Henrik Plank pri metu diska. Foto: ZŠIS-SPK

Leto in pol sanacije poškodbe

"Če si poškodovan, ne moreš govoriti o formi. Že to, da sem naredil normo za svetovno prvenstvo in postal kandidat za nastop na paraolimpijskih igrah, sem bil zelo presenečen in hkrati vesel. Težko je tekmovati in hkrati sanirati poškodbo rame. A nam je uspelo. Moj trener Luka Cmok je naredil dober program, o tem pričajo rezultati. Skušala pa bomo še nekaj dodati, če se bo le dalo. Svoje pa je dodala še moja fizioterapevtka, ki sem ji zelo hvaležen!"

Henrik Plank ne skriva navdušenja, da je vnovič del paraolimpijske odprave.
"Akutni del poškodbe rotatorne manšete smo sanirali, sicer smo za to potrebovali leto in pol, ni šlo brez fizioterapije, počitka in specialističnega treninga za stabilizacijo in ojačitev ramenskega sklopa. Ostala pa je obraba ramenskega zgloba, tako da sedaj lahko trenira normalno po prilagojenem programu, večji poudarek pa je na elastičnosti sklepa kot pa na sami moči, da slučajno ne pride do nove poškodbe," trener Luka Cmok opiše stanje svojega varovanca.

"Letošnje leto smo dobro začeli, saj smo že na prvi tekmi v Italiji presegli t. i. HPS (ang. High Performance Standard), ki mu je prinesel tudi uvrstitev na igre, na naslednji tekmi na Hrvaškem sicer rezultata ni izboljšal, nato pa kljub normi zaradi pomanjkanja sredstev nismo nastopili na svetovnem prvenstvu na Japonskem. Do paraolimpijskih iger se bova pripravljala tako kot pred drugimi velikimi tekmami v preteklosti; večinoma doma, da še malo izpilimo tehniko. Upam, da se vročina malo poleže, da bo vreme bolj podobno pariškemu, da se pripravimo še na to," še dodaja trener Luka Cmok.

Paraatletika

Atletika je večinoma individualni šport razen štafetnih in ekipnih tekmovanj. Je ena od najstarejših oblik športnih tekmovanj. Pri paraatletiki ločimo atlete glede na poškodbo invalidnosti. Tisti, ki so na invalidskem vozičku, se odločajo za discipline metov (krogla, disk, kopje). Imajo pa tudi možnost tekmovati na vozičkih, v različnih razdaljah na atletski stezi in tudi v cestnem teku maraton.

Ostali atleti z različno stopnjo invalidnosti in tudi slepi se lahko odločajo za naslednje discipline: teki – od šprintov do maratona, skoki – v višino in daljino. Vsako leto je eno veliko tekmovanje kot npr.: evropsko prvenstvo, svetovno prvenstvo in paralimpijske igre. Med prvenstvi pa različna domača prvenstva in tuji mitingi.