Dejan Fabčič. Foto: ZŠIS-SPK
Dejan Fabčič. Foto: ZŠIS-SPK

Dejan Fabčič

Datum rojstva: 16. 9. 1977
Stanujoč: Hrašče

Paraolimpijske discipline: tarčno lokostrelstvo
Tekmovalni razred: ukrivljeni lok
Invalidnost: rojen brez obeh golenic

Dosežki:

SP: 2021 – 9. mesto, 2022 – 9. mesto, 2022 – 4. mesto (mešane ekipe)
EP: 2022 – 5. mesto (mešane ekipe), 2024 – 9. mesto
KP: 2021 – 5. mesto
CEP: 2021 – 6. mesto

SP (svetovni pokal): 2023 – 3. mesto
DP (državno prvenstvo) – 1. državni prvak v zgodovini paralokostrelskih državnih prvenstev (2022)

Evropski rekord (“Recurve Men Open”): 551 krogov na razdalji 18 metrov (november 2023)

Dejan Fabčič. Foto: Sportida/Vid Ponikvar
Dejan Fabčič. Foto: Sportida/Vid Ponikvar

Iz zdravniške ordinacije v Pariz po kolajno

Pred paralokostrelcem Dejanom Fabčičem so četrte paraolimpijske igre. "Pripravljali smo se na Pariz 2024, Tokio bo nagrada. Z veseljem odhajam na Japonsko," je Dejan dejal že leta 2021, ko se je odpravljal v Tokio, kjer je debitiral na največjem tekmovanju za paralokostrelce. Pred tremi leti je bil Dejan tudi zastavonoša na otvoritveni slovesnosti, tekmovanje v posamični konkurenci je končal v osmini finala. Tri leta trdega in kvalitetnega dela, številne izkušnje, predanost, odrekanje pa so tisto, na čemur Fabčič gradi svoj optimizem za tokratne paralimpijske igre. Napoved iz pred treh let bi rad udejanil, to na glas pove. Eden do dobrih prijateljev pa mu je kar sam dejal, da je napočil čas, da domov prinese kolajno.

Leta 2008 nihče ni vedel zanj

"Dejana cenimo in spoštujemo; super zdravnik, vrhunski parašportnik, predvsem pa je fajn človek. Velikega pa ga delajo njegova preprostost, vztrajnost in delavnost. Dejan je idealen vzor za mlade in hkrati dokaz, pot, kaj lahko nekdo doseže, če si močno želiš, hočeš," je pred odhodom v Pariz župan občine Vipava mag. Anton Lavrenčič z izbranimi besedami nagovoril Dejana, potem pa dodal: "Dejan je zrel, da dobi kolajno. A mi smo ponosni nanj, pa naj osvoji ali pa ne osvoji kolajne. Ne pozabimo: Dejan bo tekmoval na četrtih paraolimpijskih igrah. To je izjemen dosežek." Fabčič ob tem ne ostane dolžan. "Ko sem šel leta 2008 na prve paralimpijske igre, sploh ni nihče vedel, da grem na igre. V času paralimpijskih iger v Riu leta 2016 se je to bistveno spremenilo. Ko sem se vrnil, sem imel zelo lep sprejem pri županu. Tako je bilo tudi po igrah v Tokiu. Zdaj pa čutim to podporo že pred igrami," je Dejan pohvalil domačega župana mag. Antona Lavrenčiča in občino Vipavo.

Boro, Nina in Brina

Dejan se z lokostrelstvom ukvarja sedem let. V času COVID-19 epidemije si je kar doma postavil tarčo in neumorno treniral, zaradi redne službe še vedno manj kot svetovna konkurenca, a dovolj, da je dosegel normo za paraolimpijske igre v Tokiu. Lani je z osebnim rekordom in bronasto kolajno na tekmi svetovnega pokala prišel do paraolimpijske vozovnice za v Pariz. Ob tem tudi ne pozabi spomniti na nekaj ljudi, ki so imeli oz. še imajo pomembno vlogo na njegovi športni poti: dr. Bora Štrumblja, Nino Mozetič in Brino Božič. Dejan je v rani mladosti igral odbojko sede, kot paraplavalec je leta 2008 debitiral na paralimpijskih igrah v Pekingu (trener je bil dr. Boro Štrumbelj), leta 2016 je v Riu tekmoval s kajakom na mirnih vodah (trenerka Nina Mozetič) in leta 2021 v z lokom debitiral v Tokiu.
"Ko poslušaš mojo zgodbo, si lahko misliš tudi tako: pa dobro, oni Fabčič se loti enega športa, mu dajo letalsko karto, pa gre na paraolimpijske igre. Pa ni tako. Parašport je postal tako profesionalen, da je zelo težko priti na paraolimpijske igre. Če treniraš enkrat ali dvakrat na teden, te ni … Sam treniram vsak dan po 2-3 ure,“ je Dejan, tudi ponosen oče dveh hčera in mož žene Vide, opozoril, da vrhunski parašport terja celega človeka in profesionalen odnos. Sicer te ni oz. zate ni prostora na svetovni sceni. Do začetka iger ga čaka še nekaj treningov, potem pa odhod v Pariz.

"V paralokostrelstvu imamo odlična tekmovalca, ki sta na lestvici med najboljših deset na svetu," trenerka Brina Božić ne skriva navdušenja nad Dejanom Fabčičem in Živo Lavrinc. V tem koledarskem letu so bili marljivi na več področjih: tehniki, fizični pripravi, opremi in miselni trdnosti. Da bosta Živa in Dejan prava v optimalni formi na posamični tekmi in tekmi mešanih ekip.

Paralokostrelstvo

Paralokostrelstvo je eden od prvih športov za invalide. Že od nekdaj je bilo del paraolimpijskega gibanja in z nastankom paraolimpijskih iger tudi stalnica programa iger. Namenjeno je športnikom z različnimi gibalnimi ovirami, ki so po opravljenem procesu klasifikacije razdeljeni v kategorije oziroma pridobijo pravico do uporabe pomožnih naprav na tekmovanju.
Klasifikacijo lahko pridobijo osebe z oslabljeno mišično močjo, zmanjšanim pasivnim obsegom giba, amputacijami, povečanim mišičnim tonusom, ataksijo in slepoto ali slabovidnostjo. Kategorija OPEN je namenjena lokostrelcem z invalidnostjo v spodnjih udih. Nekateri lahko uporabljajo voziček, drugi stolček ali streljajo stoje – odvisno od zmožnosti vzdrževanja ravnotežja. Kategorija W1 je namenjena lokostrelcem, ki so lahko na vozičkih (uporablja se lahko povsem vsakodnevne vozičke in nakup športnega ni potreben) ali stolčkih. Uporabljajo prilagojeno lokostrelsko opremo, ki ni po standardnih pravilih. Kategoriji V1 in V2/3 je namenjena slepim in slabovidnim lokostrelcem. Športniki V1 morajo uporabljati pokrivalo za oči. Vsi slepi in slabovidni lokostrelci uporabljajo taktilno merilno napravo. Na paraolimpijskih igrah nastopajo lokostrelci v kategorijah W1 in OPEN, individualno in v dvojicah.

Paralokostrelci so razdeljeni po lokostrelskih slogih – ukrivljeni ali sestavljeni lok in po spolu. V Sloveniji je paralokostrelstvo povsem integrirano v običajne klube in tekmovanja. Je šport, s katerim se lahko začnemo ukvarjati v kateremkoli življenjskem obdobju, primeren tako za rekreacijo kot za tekmovalni in vrhunski šport. V poletnih mesecih treningi potekajo zunaj, po ravnem terenu na urejenih lokostrelskih vadbiščih, pozimi pa v športnih in šolskih telovadnicah.

Lokostrelska zveza v sodelovanju s klubi stremi k zagotavljanju ustrezne športne infrastrukture za invalide, Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite pa s svojimi programi in sredstvi podpira paralokostrelsko reprezentanco, ki bo imela drugič zapored predstavnika (letos kar dva) na paraolimpijskih igrah.