Franček Gorazd Tiršek. Foto: www.alesfevzer.com
Franček Gorazd Tiršek. Foto: www.alesfevzer.com

Franček Gorazd Tiršek

Datum rojstva: 28. 3. 1975
Stanujoč: Gornji Grad

Paraolimpijske discipline: R4 – zračna puška stoje, R5 – zračna puška leže, R9 – malokalibrska puška leže
Tekmovalni razred: SH2
Invalidnost: tetrapareza

Dosežki:

EP: 2007 – R4 6. mesto, R5 7. mesto, 2013 – R4 3. mesto, R5 5. mesto,
2018 – R4 1. mesto, 2023 – R4 1. mesto

SP: 2010 – R4 6. mesto, 2014 – R4 ekipno 2. mesto, SH2 padajoče tarče 3. mesto, 2018 – R4 4. mesto, R9 – 5. mesto, R5 – 6. mesto, R9 – 8. mesto

SPokal: 2011 – R4 1. mesto, R5 5. mesto, 2012 – R5 1. mesto, R4 2. mesto, 2015 – R4 1. mesto in evropski rekord, R5 ekipno 2. mesto, R4 ekipno 1. mesto, 2016 – R5 2. mesto, R4 1. mesto, R4 in R5 ekipno 2. mesta

POI: 2012 – R4 2. mesto • Evropski rekord R4, 2016 – R4 2. mesto, 2021 – R4 2. mesto, R5 3. mesto

Priprava opreme na tekmovanju. Foto: Osebni arhiv
Priprava opreme na tekmovanju. Foto: Osebni arhiv

Nikoli ne pride domov praznih rok

Z ostrim pogledom in mirno roko pa proti Parizu in paraolimpijskim igram pogleduje parastrelec Franček Gorazd Tiršek. Iz Gornjega grada, kjer živi, odhaja na svoje četrte paraolimpijske igre. Do sedaj se je ovenčal že s štirimi kolajnami: trikrat je bil srebrn (vsakič z zračno puško stoje – v leti 2012, 2016 in 2021), enkrat bronast (zračna puška leže – leta 2021).

Finalne priprave

"Vrnila sva se z intenzivnih in osredotočenih priprav. Dobri občutki, ki sva jih dosegla na treningih, so nama odlična motivacija tudi za delo v dneh, ki so še ostali do paraolimpijskih iger. Nekaj treningov bova opravila skupaj, nekaj jih bo Nani naredil sam. Delala pa bova predvsem na zbranosti, mirnosti, pozitivnih občutkih in dobrih rezultatih," o finalnem delu priprav pove Andreja Gorjup, Tirškova trenerka, po njenim vodstvom je Tiršek prišel do paraolimpijske vozovnice in lani avgusta tudi postal evropski prvak. Letos je tekmoval na evropskem prvenstvu, a se mu tam nastop ni posrečil, precej boljše je opravil na tekmovanju v Novem Sadu, kjer je na generalki za paraolimpijske igre v disciplini zračna puška stoje osvojil 2. mesto, disciplini zračna puška leže je bil tretji.

V Gornjem Gradu ga cenijo

"Odštevanje do Pariza se je začelo. Čas beži. Dejansko sem z mislimi že v Parizu. Pozornost namenjam tudi dobremu počutju, urniki so prepleteni s fizioterapijo, treningi," pove Franček Gorazd Tiršek, ki se zaveda, da ima okoli sebe prave ljudi, ki jim lahko zaupa. "Nani je v mojem življenju že nekaj časa. Z veseljem ga spremljam na njegovi športni poti. Sledim mu v tem, kar počne in dela. Zelo vesela sem, ker ga poznam. S svojo zgodbo pa nam sporoča, da se vztrajnost vedno izplača," pove Katja Geršak.

"Lepo je biti župan v občini, kjer imamo tako izvrstnega parašportnika Frančka Gorazda Tirška. Z njim živimo, navijamo zanj, naši občini je prinesel že veliko veselja. Obljubljam pa, da ga bomo še naprej podpirali. Skušamo mu stati ob strani po najboljših močeh. Želimo si izpopolniti strelišče. Sicer pa na tem mestu Naniju želimo srečno in uspešno v Parizu, da mu uspe, kar si je zadal za cilj," je tudi domači župan Anton Špeh izrazil podporo Tiršku, ki je s svojo zgodbo, življenjsko filozofijo vzor, navdih.

Šport dviga samozavest

"Šport je tisto, kar človeka stabilizira, daje smisel in lepša življenje, šport mu daje novo kvaliteto. Vsakdo, ki je aktiven in ki skrbi za svoje zdravje, se bolje počuti in ima lepše življenje, tudi samozavest je močnejša. To je ključno predvsem za nas invalide. S svojim hendikepom nam je marsikaj oteženo. A če se dokazuješ, si aktiven, je vse lepše, boljše. Zato vsem svetujem, predvsem mladim, priporočam, da se ukvarjajo s športom," je jasen Tiršek, ki se na tokratnih igrah zanaša na svoje bogate izkušnje, ure in ure vloženega trdega dela, predanosti, zbranosti in strogi disciplini, ki so mu ob psihični trdnosti prinašali rezultate in kolajne.

Parastrelstvo

Parastrelci in parastrelke so razdeljeni v dve kategoriji, glede na vrsto invalidnosti. V kategoriji SH1 nastopajo parastrelci, ki lahko samostojno držijo orožje in lahko streljajo v disciplinah s pištolo ali puško. V kategoriji SH2 nastopajo parastrelci, ki zaradi vrste invalidnosti ne morejo sami držati orožja, zato uporabljajo posebno stojalo. Parastrelci v kategoriji SH2 streljajo le s puško. Poznamo 17 tekmovalnih disciplin, od tega je 12 olimpijskih. Parastrelci nastopajo tako v posamični kot ekipni konkurenci treh parastrelcev.

Na tekmovanjih najprej potekajo kvalifikacije, iz katerih se najboljših osem parastrelcev uvrsti v finale. Še zanimivost: oddaljenost tarče je 10, 25 ali 50 metrov, odvisno od discipline. Pri streljanju z zračno puško je središče tarče veliko le 0,5 milimetra kar od športnika zahteva izjemno natančnost. “Čisti zadetek” v sredino tarče prinese 10.9 krogov.

Parastrelstvo je najuspešnejši slovenski paraolimpijski šport, ki se lahko pohvali z največjim številom kolajn z velikih tekmovanj po letu 1992. Parastrelci so kolajne osvojili na sedem zaporednih paraolimpijskih igrah (od Atlante 1996 do Tokia 2021). V 25 letih so domov prinesli devet paraolimpijskih kolajn: po štiri Franček Gorazd Tiršek in pokojni Franc Pinter, eno pa Veselka Pevec, paraolimpijska prvakinja v Riu de Janeiru leta 2016.